hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Rođendani / 3. veljače 2021.

SRETAN ROĐENDAN – Srđan Antonijević

Vaterpolski ‘globetrotter’

Još jedan poznati vaterpolist, a bivši hrvatski vaterpolist je danas rođendanski slavljenik. Riječ je o Srđanu Antonijeviću, rođenom 3. veljače 1985. u Splitu. Iako ga se možda navijači hrvatske vrste sjećaju ponajviše iz 2009. godine kada je i osvojio svoje jedine dvije medalje pod reprezentativnom kapicom, Antonijević nije baš ‘plesao samo jedno ljeto’.

Ovaj izvorno mornarevac, ali koji je nastupao u rodnom gradu i za sastav Jadrana, nastupao je za Hrvatsku i na Svjetskom prvenstvu u Montrealu 2005. (4. mjesto), kao i na Europskom prvenstvu u Beogradu 2006. (7. mjesto). Od početka je već, od juniorskih dana skertao pozornost na sebe jer je uz i više no dobre braničke role, imao silno gromovit i precizan šut s vanjske pozicije. Hrvatski su ga mediji ne bez razloga u ranim seniorskim danima, pa onda i ulaskom među Barakude nazivali ‘novim Šimencom’.

Nije se baš uspio u tolikoj mjeri ovjenčati kolajnama, ali ostvario je zanimljivu igračku karijeru, koja u konačnici još uvijek traje.

U Mladosti je primjerice osvojio naslov državnog prvaka, posljednji zasd tog kluba kada je riječ o Prvenstvu Hrvatske (2008.). Kasnije ga je put naveo po vaterpolskim egzotičnim mjestima poput Saudijske Arabije, Kazahstana, Ukrajine… Prethodno je pak, nakon Mladosti igrao i u Crnoj Gori za momčad Budve, a od većih vaterpolskih država i u Rusiji, za Sintez iz Kazanja i Dinamo iz Moskve. Spletom okolnosti, u Crnoj Gori i Rusiji, nerijetko bi ostao u nacionalnim nadmetanjima na korak do trofeja, na drugom mjestu. Pa i u europskim kupovima kao kada je primjerice sa Sintezom 2016. dospio do finala Eurkupa, ali je u finalu Brescia bila bolja.

No, zato se može pohvaliti s naslovom klupskog prvaka Azije (saudijski Al-Ittihad) ili pak s kazahstanskim državljanstvom. Dok je igrao u Astani postojala je želja tamošnjih vaterpolskih čelnika i da zagra za reprezentaciju. Državljanstvo je dobio, ali u međuvremenu je stupilo malo strože pravilo temeljem kojeg je netko mogao zaigrati za reprezentaciju, ali s duljim vremenom boravka u novoj državi. Da skratimo, nije odigrao niti jednu utakmicu za Kazahstan, ali njihovo državljanstvo i dalje ima, to mu nitko ne može oduzeti. U ljeto prošle godine, u dobi od 36 potpisao je za makarski Galeb. Kao daleko najiskusniji pomaže u odrastanju tamošnjih mladića, a kako sam veli to mu je ionako neka prelazna stepenica na sljedećem putu, onom za trenera. 

Srđane, sretan vam rođendan!

TROFEJI I I MEDALJE

Reprezentativni:

  • bronca na Svjetskom prvenstvu: Rim, 2009.
  • srebro u Svjetskoj ligi: Podgorica, 2009.

Klupski:

  • prvak Hrvatske: 2008. (Mladost)
  • prvak Kazahstana: Astana (2014.)
  • prvak Saudijske Arabije: Al-Ittihad (2017.)
  • prvak Ukrajine: Dinamo Ljvov (2018.)
  • Azijska liga prvaka: Al-Ittihad (2017.)
  • Ukrajinski kup: Dinamo Ljvov (2018.)

FOTOGRAFIJA

“Zlatno desetljeće hrvatskog vaterpola” – monografija HVS-a (Zagreb, 2018.)