hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Rođendani / 3. veljače 2021.

SRETAN ROĐENDAN – Slobodan Trifunović

Sitan, al’ dinamitan

Legenda korčulanskog vaterpola, iako je umijećem daleko nadmašio svoj otok. Slobodan Trifunović jedan je od najzaslužnijih igrača za europski vaterpolski raritet. Famozno korčulansko osvajanje tadašnjeg Kupa pobjednika kupova Europe 1979. Naime, KPK je osvojio trofej, a Korčula je ostala do danas najmanji grad u Europi koji je osvojio neki europski vaterpolski pokal. U ostvarenju tog pothvata udio Slobodana Bobe Trifunovića je uz Uroša Marovića i Boška Lozicu najveći, kada su igrači u pitanju. Tako je to zborio, već nažalost pokojni, Duško Antunović, tadašnji trener korčulanskih vaterpolista. Vjerojatno najpozvanija osoba za procjenu takvog tipa.

Slobodan Bobo Trifunović rodio se na današnji datum, 3. veljače 1956. u Beogradu, ali njegovo je ‘stanište’ bilo Korčula. Uostalom, i matični mu je klub KPK u kojem je igrao od 1969. do 1982. kada je prešao u susjednog diva, dubrovački Jug.

Rastom malen, u reprezentaciji je primjerice bio jedini ispod 180 cm, ali njemu to nije nedostatak. Nimalo ili baš u skladu s pučkom izrekom “sitan, ali dinamitan”. Bio je izvanredno brz plivač, ali jednako su mu brze bile i misli. Sjajan i precizan asistent, razigravač svake momčadi u kojoj bi se našao. Jedno mu je ipak bila specijalnost – čuvanje najboljeg, najopasnijeg suparničkog igrača, a taj se u dvoboju s Bobom nikada nije naigrao. Zvijezde ovog sporta poput De Magistrisa, Faraga,  Estiartea… sve je njih čuvao i potpuno zaustavio Trifunović.

Nakon igračke karijere koju je okončao u Italiji, ondje je i ostao, te se počeo baviti trenerskim poslom, ali…  s vaterpolisticama! Vrlo uspješno. S Volturnom je osvojio čak tri uzastopna naslova prvakinja Italije. U ljeto 1993. preselio je u Perth, u Australiju na tamošnji Institut za sport savezne države Zapadna Australija. Naime, baš je te godine Australija točnije Sydney dobio organizaciju OI 2000. Australci su se ‘bacili’ na rad s talentima, a ‘snimili’ su očito baš Trifunovića. Sedam godina kasnije, na Igrama u Sydneyu za Australiju je nastupalo sedmero vaterpolskih reprezentativaca s kojima je počeo ’93. raditi baš Trifunović (3 mladića i 4 djevojke)! Bio je Bobo Trifunović u karijeri, istina kratko (2010.) bio i izbornik Japana, koji je također sve bolji, sve kvalitetniji azijski sastav.

Sve u svemu, Slobodan Trifunović e ostavio značajnog traga i ponešto rekorda u vaterpolu Europe, ali i Australije, ponešto Azije.

Bobo, sretan vam rođendan!

TROFEJI I MEDALJE

Reprezentativni:

  • srebro na Olimpijskim igrama: Moskva, 1980.
  • srebro na Europskom prvenstvu: Jönköping, 1978.
  • bronca na Europskom prvenstvu: Zapadni Berlin, 1979.

Klupski (igrački):

  • Kup pobjednika kupova: 1979. (KPK)
  • prvak bivše države: 1983. i 1985. (Jug)
  • nacionalni kup: 1978. (KPK) i 1983. (Jug)

Klupski (trenerski):

  • prvak Italije: 1990., 1991. i 1992. (Volturno, žene)

FOTOGRAFIJA

“Stoljeće hrvatskog vaterpola” – monografija Hrvatskog vaterpolskog saveza (Zagreb, 2010.)