hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Rođendani / 18. siječnja 2021.

SRETAN ROĐENDAN – Siniša Školneković

Sa sidruna do vratara

Rođen je na sjeveru Hrvatske, u nekadašnjem glavnom gradu, ali nije Varaždinec. Vaterpolsku je karijeru počeo kao centar i to jako dobar, ali nije se proslavio na toj poziciji. No jedno kod ovog nekoć igrača, danas trenera znamo bez spominjanja veznika ‘ali’….

Bio je jedan od najvećih i najboljih vratara Hrvatske, pa i malo šire.

Današnji rođendanski slavljenik Siniša Školneković, za prijatelje Sine, rođen je 18. siječnja 1968. u Varaždinu. Dakako, Sine je neovisno mjestu rođenju ipak Splićanin i Dalmatinac. Koji je pak, svoje najljepše trenutke u klupskoj karijeri i opet, doživio ‘duboko’ na kontinentu, u zagrebačkoj Mladosti. U ovom je klubu proboravio 4 godine, od 1992. do 1996. i osvojio ukupno 8 trofeja. Najbolja mu je bila njegova zaključna godina u klubu uz Savu, 1996.

Dvostruka hrvatska kruna, ali i naslov prvaka Europe protiv jake Ujpest Torne koja se nikada više nakon tog finala nije primaknula na stare staze slave. Iste godine je osvojen i kontinentalni Superkup.

Te godine Siniša Školneković bio je na vrhuncu slave. Sigurno ponajbolji vratar svijeta uz legendarnog Španjolca, nažalost pokojnog Rollana, pa Talijana Attolica. U ljeto ’96. Školneković je bio jedan od hrvatskih junaka, naših olimpijskih srebrnjaka iz Atlante. Vječno će ostati upamćene njegove obrane u četvrtfinalu protiv tadašnje SR Jugoslavije, ali i u polufinalu s produžecima protiv Talijana. Na istoj je razini bio i tri godine poslije kada je Hrvatska osvojila prvu medalju na EP, srebro u Firenci. Ostali smo samo dužni ono pojašnjenje oko Sinišinog početka na mjestu sidruna. U POŠK-u dakako, gdje bi drugdje, jer Sine je POŠK-ovo dijete.

Školneković je dakle s 13 godina počeo trenirati vaterpolo, ali kao centar. Mali se pokazao sjajnim, ‘trpao’ je nemilice, suparnici ga nisu mogli zaustaviti. Međutim, postojala su dvojica trenera, Neven Podrug i Željko Jozipović koji su ‘vidjeli’ ipak nešto drugo, te premjestili Školnekovića nakon nekoliko mjeseci s centra među vratnice. Ostalo… ostalo je povijest!

Sine, sretan vam rođendan!

TROFEJI I MEDALJE

Reprezentativni:

  • srebro na Olimpijskim igrama: Atlanta, 1996.
  • srebro na Europskom prvenstvu: Firenca, 1999.
  • srebro na Mediteranskim igrama: Cannet Roussillon, 1993.

Klupski:

  • Liga prvaka: 1996. (Mladost)
  • Europski Superkup: 1996. (Mladost)
  • prvak Hrvatske: 1993., 1994., 1995. i 1996. (Mladost)
  • Hrvatski kup: 1993. i 1995. (Mladost); 1999. (POŠK)

FOTOGRAFIJA

“Stoljeće hrvatskog vaterpola” – monografija Hrvatskog vaterpolskog saveza (Zagreb, 2010.)