hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Rođendani / 12. siječnja 2021.

SRETAN ROĐENDAN – Hrvoje Kačić

Olimpijac, diplomat i domoljub

Vrhunski igrač, svjedoci govore najbolji vaterpolist Juga ’50-tih godina prošlog stoljeća, izvanredan stručnjak međunarodne razine u pogledu pomorskog prava, te nadasve veliki hrvatski domoljub. Ovo potonje mu je umnogome i otežalo igračku karijeru.

To je sve u nekoliko riječi, dr. Hrvoje Kačić koji se rodio 12. siječnja 1932. u Dubrovniku. Sav je igrački vijek bio i ostao vezan isključivo uz Jug. Toliko odan da nije želio, u doba služenja vojnog roka u tadašnjoj vojsci, pristupiti splitskom Mornaru koji je bio mornarički klub. On se doslovno drži maksime ‘Jednom jugaš – uvijek jugaš’. Makar, bilo je tu i njegovog domoljubnog ponosa.

Hrvoje Kačić je u bivšoj državi kao sportaš, trpan u zatvor, oduzimana putovnica itd. U ćeliji je završio iz političkih razloga jer je 1952. nakon nogometne utakmice Dinamo – C. zvezda u kojoj su Zagrepčani pobijedili, Kačić slavio na ulicama Dubrovnika. Pod etiketom “hrvatskog nacionalizma” strpan je u zatvor. Zbog toga čak nije bio u mogućnosti ići na Olimpijske igre u Helsinki 1952., već je kao sudbenu kaznu od 30 dana zatvora, gradio obalu u Cavtatu ispred tadašnjeg policijskog ili milicijskog hotela. Početkom ’50-tih godina u čak mu je tri navrata oduzimana putovnica, a kada je 1957. u anketi ondašnjeg “Narodnog sporta” ili danas “Sportskih novosti” proglašen najboljim sportašem u Hrvatskoj, vlasti su zabranile da se ta nagrada Kačiću uopće dodijeli!? Do danas ju nažalost nije ni dobio! Iste je godine međutim proglašen Sportašem Dalmacije

Kao igrač je bio dijelom iznimne generacije. Srebro s EP u Beču 1950. bila je prva reprezentativna medalja uopće. Godine 1957. proglašen je i najboljim igračem u ono  doba silno prestižnog i jakog međudržavnog turnira “Trofeo d’Italia”. S dubrovačkim je Jugom 1951. osvojio naslov prvaka, posljednji tog kluba u staroj gradskoj luci, iako su službeno tadašnje državne sportske vlasti bile čak poništile to prvenstvo. Zbog prijepora s utakmice Jug – Mornar.

U samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj, Hrvoje Kačić se smjesta stavio u službu domovini, a tu je bio od nemjerljive pomoći. Kao doktor pomorskog prava, od 1994. do 2001. bio je predsjednik Državne komisije za granice Republike Hrvatske. Osobito su zapaženi bili njegovi radovi i utvrđivanje pomorske granične crte u Savudrijskoj vali, pa kod poluotoka Prevlake itd. Kao nezavisni je zastupnik bio u Saboru od 1990. do 1994., te je vodio Odbor za vanjsku politiku Sabora. Sudjelovao je u donošenju prvog Ustava Republike Hrvatske, bio je članom niza državnih komisija, a predstavljao je Hrvatsku i vodio saborska izaslanstva na više međunarodnih skupova u začecima naše nezavisnosti, te u posjetama Vijeću Europe, NATO savezu, ondašnjoj Konferenciji, a danas Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju…

Velik jugaš, briljantan sportaš, vrhunski intelektualac i diplomat, te osvjedočeni hrvatski domoljub. Sve u jednom je naš, Hrvoje Kačić.

Sretan vam rođendan, gospodine Kačiću!

TROFEJI I MEDALJE

Reprezentativni:          

– srebro na Olimpijskim igrama (Melbourne, 1956.)

– srebro na Europskom prvenstvu (Beč, 1950.)

– srebro na Europskom prvenstvu (Budimpešta, 1958.)

– zlato na Mediteranskim igrama (Bejrut, 1959.)

Klupski:

– prvak bivše države: 1950. i 1951. (Jug)

FOTOGRAFIJA

“Zlatno desetljeće hrvatskog vaterpola” – monografija Hrvatskog vaterpolskog saveza (Zagreb, 2010.)