hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Rođendani / 21. siječnja 2021.

OBLJETNICA ROĐENJA – Zdravko Hebel

Inženjer na golu

Na današnji se datum, godine 1943. u Zagrebu rodio Zdravko Hebel. Olimpijski pobjednik, sveučilišni profesor, čelnik naše nacionalne olimpijske organizacije, a u dva navrata i predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza. Iznimno uvažavan u akademskoj kao i sportskoj zajednici, istinski intelektualac u našem sportu kojem je bio i ostao odan do zadnjeg daha.

Zdravko Hebel je sportski odrastao uz i na bazenu. Čak i u doslovnom pogledu.

Kao dečko iz centra Zagreba, bazen na Šalati mu je bio najbliži te je ondje prvo trenirao plivanje. Klub se zvao Naprijed odnosno današnji Medveščak. Godine 1961. je u dobi od 18 bio juniorski prvak tadašnje države na 200 prsno. No, u toj je dobi već imao ‘iza sebe’ godinu dana vaterpolskih treninga. Neovisno sjajnom plivanju, njegovo je mjesto u vaterpolu bilo među vratnicama. Već je 1962. prešao u Mladost s kojom je osvojio prvi seniorski naslov iste godine.

Jedini, uvjetno rečeno hendikep Zdravka Hebela je što je branio u doba sjajnog Karla Stipanića kojem je bio pričuvni vratar u klubu kao i u reprezentaciji. Doduše, sam je gosp. Hebel uvijek isticao da je doista Stipanić bio bolji vratar, a njegova je uloga bila uvijek, kada god zatreba, uskočiti u vodu, odmijeniti kolegu, pridonijeti rezultatu. Upravo je to Zdravko Hebel i činio. A učinio je sportu veličanstvena ostvarenja. Olimpijsko zlato u Meksiku ’68., kao i čak 4 klupska naslova prvaka Europe s Mladosti. Osobito bitno, u cijeloj impozantnoj i trofejnoj sportskoj karijeri, knjigu nikada nije stavio u zapećak. Diplomirao je na zahtjevnom Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu na kojem će se kasnije i zaposliti kao profesor, doktor znanosti. U svojoj je struci bio iznimno cijenjen i uvažavan, pa i u međunarodnim razmjerima.

Pa opet, po okončanju igračke karijere, sportu i vaterpolu nikada nije okrenuo leđa. Tako je od 1979. bio međunarodni vaterpolski sudac, a osobito se angažirao kao sportski dužnosnik u samostalnoj Hrvatskoj. Tako je od 1991. do 2000. bio predsjednik Zagrebačkog športskog saveza, od 1991. dopredsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, a od 2000. do 2002. i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora. U dva je mandata bio i predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza (1995. i od 1999. do 2000.).

Upravo u ljetu u kojem je hrvatska vrsta na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti grabila k svom drugom zlatu na ovim natjecanjima, Zdravko Hebel se u bolnici borio za život. Nažalost, tu utakmicu nije uspio dobiti. Nakon duge i teške bolesti, preminuo je 12. kolovoza 2017. u Zagrebu.

Gospodine Hebel, hrvatski vaterpolo vas nije zaboravio!

TROFEJI I MEDALJE

Reprezentativni:

– zlato na Olimpijskim igrama: 1968. (Ciudad de Mexico)

– zlato na Mediteranskim igrama: 1967. (Tunis)

Klupski:

– prvak Europe: 1967., 1968., 1969. i 1971. (Mladost)

– Kup pobjednika kupova Europe: 1976. (Mladost)

– Europski Superkup: 1975. (Mladost)

– prvak bivše države: 1962., 1967., 1969. i 1971. (Mladost)

FOTOGRAFIJA

“Stoljeće hrvatskog vaterpola” – monografija Hrvatskog vaterpolskog saveza (Zagreb, 2010.)