hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Svjetska liga / 30. travnja 2022.

SVJETSKA LIGA – Protiv Mađarske za prestiž od 17.00 sati (Arena Sport 2)

Barakude u subotnje kasno poslijepodne završavaju svoj nastup na europskom završnom turniru Svjetske lige u Podgorici. Utakmicom za 5. mjesto koje ne nosi, načelno baš ništa. Niti novac, niti osobitu čast ili povlasticu pri nekom kasnijem ždrijebu za bilo koje natjecanje. No, pitanje je svojevrsnog prestiža. Niti jedna, niti druga reprezentacija neće u Strasbourg, ali zato obje momčadi imaju velike i ambiciozne planove za skorašnje ljeto. Zato jer su obje momčadi domaćini najvećih ovogodišnjih vaterpolskih natjecanja.

Mađarska je organizator Svjetskog prvenstva, Hrvatska u Splitu domaćin Europskog prvenstva. Svaka momčad nastoji dotad najbolje što je moguće ‘uštimati svoj orkestar’. Mađarska na ovom turniru još uvijek ne igra s nekim od svojih najjačih aduta. U Podgorici primjerice nema Denesa Varge, redatelja u vodi, kao ni centra Balazsa Haraija. No, zato u ovom sastavu ne manjkaju ljevaci. Mađarska ih ima čak četvoricu – Vamos, Zalanki, Burian i centar Mezei. To što ima na klupi prva dva dana nije bilo izbornika Tamasa Märcza (koronavirus) nije se previše negativno odrazilo na njihovu igru i kvalitetu.

Nama je svaka utakmica ovdje u biti, na neki način trening-utakmica, ali vrlo jaka, uoči Svjetskog prvenstva jer kasnije neće biti baš puno vremena. Radimo na svemu. Ovo je nova momčad i moramo sve uvježbavati. Što se Mađarske tiče, znamo sve o njima, znamo odakle nam prijeti najveća opasnost. Njihova glavna odlika su šuteri i to moramo zatvoriti

– uoči utakmice će naš centar Josip Vrlić.

Utakmica Mađarska – Hrvatska počinje u 17.00 sati uz televizijski prijenos u programu Arena Sport 2.

Rino Burić ozlijeđen

Hrvatski reprezentativac i član splitskog Jadrana, Rino Burić neće se po dobromu sjećati pobjede nad Francuzima u petak. Naime, početkom druge četvrtine dobio je snažan udarac u glavu. Radi se o jačoj posjekotini usnice i ‘zarađena’ tri šava. Burić dakako ne konkurira za utakmicu protiv Mađarske, a nadamo se da će se oporaviti odnosno biti spreman za prvu utakmicu finala Prvenstva Hrvatske koja je na rasporedu za malo više od tjedana dama, u nedjelju, 8. svibnja.

Omjer Hrvatska – Mađarska

Sa samo dvije od ukupno 38 različitih nacionalnih momčadi s koliko smo dosad kroz povijest igrali, Hrvatska ima negativan omjer. Samo protiv Srbije i Mađarske. S tim da je najlošiji baš protiv Mađarske. Doduše, tu ipak moramo pojasniti i da je najveći dio negativnog omjera nastao u razdoblju od 1992. do 2007. godine. U tih 15-16 godina doslovno je pobjeda bilo za nabrojati na prste jedne ruke. Od tada malo popravljamo omjer, ali je on i dalje naglašeno na strani Mađara

68   18  6  44  600:702

— 

Bouet dao 6.000 gol Hrvatskoj

Nemamo dakako namjeru nikada slaviti pogotke koje naša reprezentacija prima, ali ako bilježimo svakojaku statistiku vezanu uz nastupe Barakuda, onda možemo pribilježiti i sljedeće.

Francuski reprezentativac Alexandre Bouet upisao se na posredan način u hrvatske vaterpolske knjige rekorda. Njegov gol početkom treće četvrtine u Podgorici za tadašnje vodstvo Francuza 7:6, bio je točno 6.000-ti gol koji je primila hrvatska vaterpolska reprezentacija u službenim utakmicama.

Parovi i satnica završnog dana u Podgorici – subota, 30. travnja:

(15.00) Grčka – Francuska, za 7. mjesto (Arena Sport 1)

(17.00) Mađarska – Hrvatska, za 5. mjesto (Arena Sport 2)

(19.00) Crna Gora – Španjolska, za 3. treće mjesto (Arena Sport 2)

(21.00) Italija – Srbija, finale (Arena Sport 2)

Foto: VPSCG/Krsto Vulović