Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Svjetska liga / 30. April 2022.

SVJETSKA LIGA – Hrvatska šesta u Podgorici

Europski završni turnir Svjetske lige, za našu je reprezentaciju i stručni stožer najavljivan, s punim pravom, kao vrlo zanimljiv i bitan u smislu svojevrsne “škole”. Točnije, trenutačnog uvida u sposobnosti, mogućnosti, loše i dobre strane. Turnir u glavnom gradu Crne Gore, s tri utakmice naše izabrane vrste, sasvim je sigurno izborniku Tucku i pomoćnicima dao dovoljno ‘materijala’ za proučavanje narednih dana. Od Italije u četvrtfinalu, preko Francuske u petak, pa do zaključno sraza s Mađarskom u borbi za 5. mjesto.

Utakmica s Mađarima je susret u kojoj smo rezultatski pretrpjeli najviši poraz, a opet i utakmica u kojoj bilježimo čak i najbolje naše minute na cijelom turniru. Izbornik Ivica Tucak za ovaj je susret na tribinama ostavio Kristijana Milakovića, te kako je i najavljivano, ozlijeđenog Rinu Burića. Umjesto njih, a u odnosu na utakmicu dan ranije, priliku su dobili Zović i prvi put na ovom turniru Marinić Kragić. Ovaj potonji je to i vrlo dobro iskoristio.

Mađari su puno bolje otvorili, u nepune tri minute poveli 2:0, da bi jedini pogodak u prvoj dionici Hrvatska postigla tek iz peterca (Bukić, 2:1). Napadački je Hrvatska imala problema napadajući plitku mađarsku zonu koja je tim načinom nastojala minimalizirati ulogu naših centara. Moglo je možda biti i malo lošije po nas od 3:1 za Mađare, da između vratnica nije bilo raspoloženog Marka Bijača koji je ubilježio samo u prvoj četvrtini 4 obrane. U dvije četvrtine pet obrana.

Druga četvrtina je ono razdoblje naše igre koje je bilo najbolje, ne samo na utakmici, nego na cijelom turniru. Obrana sjajna, koncentrirana, čvrsta, s blokom, a napadački brzi i raznovrsni. Sada smo mi u dvije minute postigli dva pogotka i izjednačili na 3:3 (Harkov s igračem više i Benić lijepo s vanjske pozicije). Uspjeli smo se u ovoj dionici i obraniti u akciji u kojoj smo imali dvojicu isključenih igrača (Vrlić i Benić), da bi nakon toga kapetan Krapić isplivao kontru za prvo vodstvo Hrvatske, 4:3. Bilo je to sredinom četvrtine. Samo sekundu prije kraja dosuđen je peterac za Mađarsku. Možda malo prestrogo. Naime, Žuvela je činjenično napravio osobnu za isključenje i odmah krenuo plivati izvan terena. Malo su možda i lukavi Mađari loptom zaigrali baš ondje gdje je bio Žuvela, ne bi li se to protumačilo kao utjecaj na igru isključenog igrača, zbog čega smo kažnjeni za peterac, a još k tomu je to Žuveli bila i treća osobna. Bilo kako bilo, Marton Vamos je pogodio za izjednačenje – 4:4.

U poluvremenu je izbornik Tucak promijenio vratara, te je umjesto Bijača ispred vratiju bio Marcelić. Mađari mu nisu baš priredili lijepu ‘dobrodošlicu’. Dvojica od ukupno čak četvorice ljevaka postigla su brza tri gola (Vamos 1 i Burian 2). Vamos preko Krapića sa 7-8 metara, Burian iz protunapada, te isti igrač iznenadnim šutom s desnog krila. U tri minute su Mađari otišli na tri razlike (7:4). Jedna od klasičnih već odlika svih mađarskih momčadi. Kada krene njihov ‘mlin’, teško ih je zaustaviti, a nerijetko odlučuje utakmicu. U dva smo tek navrata uspjeli smanjiti, ali samo na dva gola razlike (7:5 i 8:6), ali načelno su Mađari u tom trenutku utakmicu dobili. Potvrdili su je početkom zadnje četvrtine kada su s tri uzastopna gola, opet vrlo brzo s 9:6 otišli do čak 12:6.

Mađarima je pripalo tako peto, nama pak 6. mjesto na podgoričkom turniru, iako će pun efekt biti samo ukoliko je naš stručni stožer bogatiji za nekoliko spoznaja više.

Inače, prije naše utakmice, za 7. je mjesto Grčka svladala Francusku 18:12.

IZJAVA

Jerko Marinić Kragić, prvi strijelac Hrvatske protiv Mađarske:

Ovo je ipak nova momčad. Dosta se igrača ‘umirovilo’, što se tiče reprezentativnog vaterpola. Puno je novih igrača, među njima sam konačno i ja. Cilj je u Podgorici bio najviše poraditi na ekipnom dijelu taktike, tehnike, pa i još nekih stvari i izvan bazena. Kako bi postala prava ‘klapa’. Samim tim, kada se to dovede u red, to će sve biti kako treba. Ovaj nam je turnir dobro došao kako bi vidjeli gdje smo i što smo, budući da i nismo imali puno vremena za pripreme. Imamo još puno toga za popraviti. Mislim da hrvatska reprezentacija mora ciljati na najviše uspjehe, mjesta i mislim da ćemo doći do toga, samo proces je dug, nije lagan, ali uspjet ćemo. Imamo vremena za sve to napraviti, imamo vremena da na sljedeće okupljanje, ako se ne varam 5. lipnja svi dođemo željni, gladni i žedni u uspjeha

– naglasio je za kraj Jerko Marinić Kragić.