hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Svjetska liga / 30. lipnja 2021.

SVJETSKA LIGA Amerikanci pobijedili Italiju u polufinalu

U finalu Svjetske lige 2021. u glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju igrat će reprezentacije SAD i Crne Gore.

Amerikanci su priredili najveće iznenađenje završnog turnira Svjetske lige pobijedivši u polufinalu svjetskog prvaka, Italiju. Zajedničko obilježje obje utakmice je da su odlučene u trećoj četvrtini u kojoj na koncu poražena momčad nije postigla niti jedan gol, a primila ih je 3 (Italija) odnosno 4 (Grčka).

U prvoj polufinalnoj utakmici presudan je trenutak svakako bilo isključenje zbog brutalnosti talijanskog centra Aicardija na samom početku treće dionice, zbog udaranja Amerikanca Alexa Bowena, a uslijed čega su Talijani igrali 4 minute u kontinuitetu s igračem manje. Nije nužno, ali vrlo, vrlo često to je presudan trenutak susreta, posebno ako je s druge strane imalo kvalitetniji sastav, a američka vrsta to bespogovorno jest. Talijani su i inače bili poprilično nervozni, pa tako bilježimo da su već u posljednjoj minuti druge četvrtine ostali i bez Francesca Di Fulvija (tri osobne), a u 23. minuti i bez Velotta. Previše da ne bi bilo kažnjeno. Nakon utakmice su se Talijani žalili na suđenje koje je dopuštalo grubosti Amerikancima, a brzinski isključivalo njihove igrače. Suci su inače bili Crnogorac Ivanovski i Južnoafrikanac Willis. Ujedno, Italija je imala i vrlo lošu realizaciju igrača više (3-11) koja ih doduše nije baš išla i u nekim prijašnjim utakmicama u Tbilisiju.

U drugom polufinalu, presudno je bilo čak 6 uzastopnih pogodaka Crnogoraca (od 2:3 do 8:3 na koncu treće dionice). Zanimljivo da se glavni strijelci obiju momčadi nisu proslavili. Crnogorac Aleksandar Ivović je imao šut 1-8, a kod Grka su zakazali njihovi najbolji strijelci Fountoulis 0-5, a Genidounias 1-6.

Rezultati polufinala:

SAD – Italija 10:8 (4:4, 2:3, 3:0, 1:1) – Daube 3, Vavic 2, Irving 2, Obert 2, Hooper 1/Fondelli 2, Figlioli 2, Aicardi 2, Echenique 1, Di Fulvio 1

Grčka – Crna Gora 4:8 (2:2, 1:0, 0:4, 1:2) – Genidounias 1, Kapotsis 1, Dervisis 1, Gkiouvtsis 1/Matković 2, Ivović 1, Brguljan 1, Petković 1, Ukropina 1, Spaić 1, Baničević 1

Razigravanje od 5. do 8. mjesta:

Francuska – Japan 10:16 i Gruzija – Kazahstan 15:16 (Jelača 2 gola za poražene)