hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Olimpijsko odbrojavanje / 30. lipnja 2021.

OLIMPIJSKO ODBROJAVANJE (XI)

‘Kobni’ Amerikanci

S ovom srijedom, 30. lipnja, do početka Olimpijskih igara u Tokiju dijele nas još točno 23 dana. Tri i pol tjedna do naše prve utakmice na olimpijskom turniru protiv reprezentacije Kazahstana. Stoga ćemo u “Olimpijskom odbrojavanju”, u predstojeća tri tjedna obrađivati ne kao dosad po dvoje Igara tjedno, već ‘samo’ po jedno. Jedan od razloga je i što upravo s Igrama u Pekingu 2008. ulazimo u “zlatnu eru” Barakuda, te što su se u glavnom kineskom gradu u momčadi već pojavili igrači od kojih su neki i danas nositelji igre naše reprezentacije (kapetan Bušlje, zamjenik kapetana Joković).

Godina androida i krize

Godina 2008. poznata je između ostalog kao godina kada je nastao prvi android, svojevrsni novi iskorak u telekomunikacijskoj revoluciji. U toj su godini Amerikanci prvi put izabrali tamnoputog predsjednika (Barack Obama), Kosovo je postalo nezavisna država, a te je godina počela i teška gospodarska i novčarska kriza. Ujedno, na dan otvaranja OI u Pekingu, Rusija je napada Gruziju čime je na najgrublji način propao ideal o dobu mira dok traju Igre.

Igre Michaela Phelpsa

Same Olimpijske igre u Pekingu bile su organizirane do savršenstva, a počele su 8. 8. 2008. u 8 sati uvečer po pekinškom vremenu. Ne slučajno jer po kineskom vjerovanju brojka 8 simbolizira sreću. Bile su Igre rekorda jer ih postignuto čak 125 olimpijskih i 37 svjetskih, što ponajviše možemo zahvaliti plivanju u kojem su natjecatelji nastupali u kasnije zabranjenim, novim tzv. Racer kostimima koje je projektirala NASA, u kojima primjerice u smo dvije discipline nije postignut novi olimpijski rekord.

Michael Phelps je u Pekingu osvojio čak 8 zlata, rekord svih rekorda, nadmašivši Marka Spitza (7 iz Münchena 1972.). Usain Bolt je postao najbrži čovjek svijeta na 100 metara. Od 205 država članica Međunarodnog olimpijskog odbora, u Peking je sportaše postalo njih 204! Izostao je samo Sultanat Brunei, inače jedna od najbogatijih država svijeta. Vaterpolo je ispisao neke posebne, povijesne stranice.

Hat-trick Mađara

Prvo što valja spomenuti glede olimpijskog vaterpolskog turnira je fantastičan doseg naših sjevernih susjeda Mađara. Oni su nakon Sydney 2000. i Atene 2004., u Pekingu osvojili treće uzastopno olimpijsko zlato! Pothvat divljenja vrijedan, a kojeg je prije, no u nekim sasvim drugim uvjetima i vremenima, ostvarila samo Velika Britanija (1908., 1912. i 1920.).

Barakude su u Peking otputovali kao jedni od glavnih favorita za najviši plasman. Potpuno realno očekivanje od momčadi koja je godinu dana ranije, na Svjetskom prvenstvu u Melbourneu osvojila naslov najboljeg na planetu. Izbornik Ratko Rudić stoga je u Japan poveo istovjetnu 13-icu igrača koje je imao i u Australiji – Frano Vićan, Damir Burić, Zdeslav Vrdoljak, Maro Joković, Teo Đogaš, Mile Smodlaka, Andro Bušlje, Aljoša Kunac, Pavo Marković, Samir Barač, Igor Hinić, Miho Bošković, Josip Pavić. U sjajnom raspoloženju ostaje zapamćeni i detalj s puštenim brkovima svih Barakuda.

Naš start u vrlo jakoj skupini B je bio, malo je reći sjajan. Rezultati su bili samo pokazatelj igre, a ona je bila kolosalna. U prvom je kolu visoko nadvladana Italija 11:7 (Bošković 3, Bušlje i Marković po 2 gola). Nacija je bila u deliriju nakon izvedbe protiv Srbije u 2. kolu, 11:8 (Joković 3, Barač 3, Smodlaka 2). Protiv Njemačke je bilo još manje problema, 13:5 (Burić 3, Joković 2, Smodlaka 2, Bošković 2, Marković 2). Sve je savršeno ‘klapalo’ do Amerikanaca. Možda malo opuštanja s naše strane, ali ostaje i činjenica da su SAD upravo tog ljeta bile u biti ubirale plodove rada pod Rudićem dok ih je on vodio od 2001. do 2004. Postavio je temelje na koje je slijedila nadogradnja i ne čudi za to pobjeda Amerikanaca 7:5. Za Hrvatsku je najbolji strijelac bio Teo Đogaš s 2 pogotka. Za oproštaj od skupine, poražena je Kina 16:4 (Barać 4, Joković 3, Marković 2, Đogaš 2, Hinić 2). No, to nam je ipak donijelo ‘tek’ drugo mjesto u skupini i vrlo neugodnog suparnika u četvrtfinalu, Crnu Goru. U problemima smo, odnosno rezultatskom zaostatku bili od prve četvrtine (3:1), niti jednog trenutka tijekom susreta nismo vodili, pa na koncu i izgubili 7:6. Naš najbolji strijelac bio je Igor Hinić s 2 gola, a ispadanje iz konkurencije za medalju u četvrtfinalu djelovalo je šokantno po nas.

U kasnijem razigravanju za 5. mjesto izgubili smo od Španjolske 11:9 (2 gola Đogaša i Bušlje), te smo se od Pekinga oprostili na ukupno 6. mjestu. Puno ispod svih naših očekivanja. No, najbolje je tek slijedilo… Na kasnijim Igrama.

– Danas nažalost pokojni Tibor Benedek u Pekingu je nastupio na svojim petim olimpijskim igrama.

– Talijan Alessandro Calcaterra je s 27 golova u 8 utakmica bio najbolji strijelac turnira.

– Alexander Tchigir, vratar njemačke vrste je s 39 godina i 278 dana koliko je imao u posljednjoj utakmici Njemačke, bio najstariji vaterpolist na olimpijskom turniru

– Olimpijsko je zlato dale pripalo Mađarskoj, srebro je osvojila momčad SAD, dok je bronca pripala Srbiji.

– Kod vaterpolistica, zlato je otišlo u Nizozemsku, srebro kao i u muškoj konkurenciji u SAD, a bronca u Australiju.