hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Olimpijsko odbrojavanje / 23. lipnja 2021.

OLIMPIJSKO ODBROJAVANJE (X)

Mjesec dana nas još samo dijeli do paljenja olimpijskog plamena u Tokiju, a u Olimpijskom odbrojavanju, ‘napokon’ smo ušli u novo stoljeće, štoviše tisućljeće. Ulazak u 2000. bio je u solidnoj mjeri obilježen pripremama za tzv. ‘milenijski bug’ ili strah kako će i hoće li računala koja su već tada bila posvuda oko nas, prepoznati kalendarsku godinu s tri nule. Kao što je znano, nije se dogodilo baš ništa kataklizmički, bankovni se računi nisu u sekundi izbrisali ili išta slično. No, zato je koji sat prije ponoći 31. prosinca 1999. na 1. siječnja 2000. Vladimir Putin postao predsjednik Rusije. I danas, 21 godinu kasnije je to isto. Te je godine stravičnom nesrećom Concordea u biti i okončana era putničkih letova nadzvučnim zrakoplovima. U Australiji su pak organizirane jedne od najboljih Igara u povijesti….

SYDNEY 2000.

Gripa ‘pokosila’ Barakude

Igre u Sydneyu 2000. bile su posljednje u mandatu Juana Antonija Samarancha kao predsjednika MOO-a, a okupile su sportašice i sportaše iz 199 država. Od svih članova Međunarodnog olimpijskog odbora izostao je tek Afganistan. Njima je MOO zabranio nastup poradi tadašnjeg talibanskog režima na vlasti. Cijele Igre je domaćin u velikoj mjeri posvetio Aboridžinima ili starosjediteljima australskog kontinenta, a koje bijeli čovjek nije baš civilizirano tretirao u povijesti.

Prvi put su u olimpijski program ušli sportovi poput taekwondoa, triatlona i sinkroniziranog plivanja (danas artističkog plivanja). Veslač Steven Redgrave osvojio je u Sydneyu peto uzastopno olimpijsko zlato. U bazenu su sjali Ian Thorpe, ali i dvoje Nizozemaca, Inge de Bruijn i Pieter van den Hoogeband. Atletskom je stazom vladala Marion Jones s 3 zlata i 2 bronce, a kubanski boksač Felix Savon je osvojio treće uzastopno olimpijsko zlato. No, Sydney 2000. je dobio i značajnu prijelomnicu u vaterpolskom sportu.

– U Sydneyu 2000. su se prvi put pojavile i vaterpolistice! Isključiva zasluga uvrštenja ženskog vaterpola u olimpijski program, ima se za zahvaliti Australiji, njihovom olimpijskom odboru ponajprije. Stvorili su strahovit pritisak, pa i politički-medijski, uz određene i prosvjede čak prema FINA-i koja je morala popustiti. Na prvom ženskom olimpijskom vaterpolskom turniru nastupalo je samo 6 sastava. Prvo žensko vaterpolsko zlato osvojile su Australke, srebrne su bile Amerikanke, a brončane Ruskinje.

– Hrvatski vaterpolo se možda najradije ne bi niti želio prisjećati Sydneya. Zbog velikih financijskih dugova, otkazane su jedne pripreme (u Sisku), ali su upitne i završne, predolimpijske. Između ostalog, reprezentativce nisu ni cijepili protiv gripe što će se kasnije na Igrama pokazati kao ključan problem.

– Početak natjecanja čak i nije bio tako loš jer su pobijeđeni – SAD 10:7, Grčka 9:5, pa i jak Mađarska 8:7, remiziralo se s Jugoslavijom 4:4, a za kraj skupine je svladana Nizozemska 11:7. Sve bi to bilo u redu, da se u međuvremenu u momčad nije ‘uvukla’ gripa koja je skoro cijelu momčad ‘oborila’ u krevet. Sve to uoči četvrtfinala protiv Estiarteove Španjolske koja je svladala naše igrače 9:8, te Hrvatsku ‘bacila’ u utješni poredak. U njemu smo izgubili i od SAD (9:8), pobijedili Australiju (10:8) za u konačnici 7. mjesto.

– U Sydneyu smo zato zadnji puta vidjeli vaterpolski turnir koji je odigran u samo tjedan dana.

– Najbolji strijelac olimpijskog turnira bio je Aleksandar Šapić (SR Jugoslavija) s 18 golova.

– Bile su to ukupno čak 6. olimpijske igre za Manuela ili pravim imenom u biti, Manela Estiartea.

– Olimpijsko zlato zasjalo je oko vrata Mađara, srebro je otišlo u Rusiju, a bronca u tadašnju SR Jugoslaviju.

ATENA 2004.

Rezultatski fijasko

Glavni grčki grad je točno 8 godina ‘prekasno’ dobio Igre. Naime, mnogi su bili uvjereni kako će Atena ugostiti OI 1996., točno na 100. obljetnicu modernih Igara. To se pak nije dogodilo poradi onog što smo već opisali prošlog tjedna, u Olimpijskom odbrojavanju (IX), odnosno radi značajno veće količine novca koji je mogla ponuditi Atlanta.

Možda i zbog svojevrsne grižnje savjesti, ali dakako na istaknutu kandidaturu Atene, MOO je spremno reagirao. Nažalost, kasniji će slijed zbivanja pokazati kako su baš te Olimpijske igre 2004. u velikoj mjeri uneredile državne financije Grčke. No, to je već neka druga tema.

U Atenu su došli sportaši iz svih 201 države koliko ih je tada brojao Međunarodni olimpijski odbor. Prvi su se put u olimpijskom programu našli hrvanje, ali žene, baš kao i mačevanje, žene.

Na svečanosti otvaranja Igara pojavila su se četvorica sportaša iz Džibutija, ali iz nikad razjašnjenih razloga, niti jedan od te četvorice nije nastupio na Igrama. Prvi su put zato nastupili Istočni Timor i Kiribati. Paula Radcliffe je pobijedila u maratonu, američki košarkaši prvi puta izgubili na OI od 1992. kada su se pojavili NBA profesionalni igrači. Michael Phelps je ondje osvojio 8 medalja, od toga 6 zlatnih i 2 brončane. U Ateni 2004. se pojavio i sprinter s Jamajke pod imenom Usain Bolt. Nastupio je na 200 metara i bio peti!

U vaterpolu su i ove Igre, baš kao i prethodne u Australiji, donijele nešto novo…

– Prvi put je olimpijski vaterpolski turnir trajao dva tjedna, što će i ubuduće postati standard.

– Hrvatsku zastavu je na svečanosti otvaranja Olimpijskih igara nosio Dubravko Šimenc.

– Za hrvatski vaterpolo, još jedan olimpijski turnir kojeg bi rado zametnuli u najdonju ladicu sjećanja. U Atenu je izbornik Zoran Roje odveo sastav – Frano Vićan, Samir Barač, Damir Burić, Elvis Fatović, Nikola Franković, Igor Hinić, Danijel Premuš, Vjekoslav Kobešćak, Dubravko Šimenc, Mile Smodlaka, Ratko Štritof, Tihomil Vranješ i Goran Volarević.

– Problemi za našu momčad javili su se dan prije turnira kada je na treningu sa Španjolcima Hinić ozlijeđen (puknut bubnjić). Već nakon prvog kola izvan stroja nam je bio i Barač, a nakon trećeg kola i drugi centar, Premuš (puknut bubnjić). Doista nestvarno.

– Počeli smo porazom od SAD (6:7) s prvim golom tek u trećoj četvrtini, pa je slijedio poraz i od Mađarske (8:10); u 3. kolu i od Rusije (8:9), pa potom i od SiCG (8:11). U skupini smo pobijedili samo Kazahstan, a i to teško (5:4). Kasnije smo u razigravanju za poredak u ‘donjem domu’ dobili Egipat (12:1), ali i izgubili od Italije (7:11), te Australije  (7:8). Apsolutno najlošiji rezultati i tomu odgovarajući plasman na OI, tek 10. mjesto

– Najbolji igrač olimpijskog turnira bio je ljevoruki Gergely Kiss (Mađarska), a prvi strijelac ponovo Aleksandar Šapić (SR Jugoslavija).

– Olimpijski pobjednici, drugi put uzastopno, postali su Mađari. Srebro je pripalo momčadi koja se tada zvala Srbija i Crna Gora, dok je bronca pripala Rusiji. Baš će Rusija nakon tih Igara praktički ‘nestati’ iz vrha svjetskog muškog vaterpola.

FOTOGRAFIJE

“Stoljeće hrvatskog vaterpola” – monografija Hrvatskog vaterpolskog saveza (Zagreb, 2010.)