hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Olimpijske igre / 24. srpnja 2021.

TOKIO 2020. – Svim srcem, za Hrvatsku!

U Tokiju je upaljen plamen Olimpijskih igara. Ono što smo dvaput čak odbrojavali, počeli smo 2020., pa smo odbrojavali opet za kasniji početak; natjecanje nad čijom smo sudbinom strepjeli minulih pa i više od godinu dana, sada je napokon tu. Među nama, s nama i najbitnije, mi Hrvati u njima.

Barakude su baš za ovaj tokijski turnir koji počinje u nedjelju imali dugačak, trnovit put, prepun uzbuđenja, nepredviđenih okolnosti, pomiješan sa strepnjom, neizvjesnošću, ali na koncu ipak garniran olimpijskom vizom. Samo se kratko prisjetimo našeg puta do Tokija, doista u nekoliko sličica.

Slika Beograd 2019. – završni turnir Svjetske lige u glavnom gradu Srbije nudio je pobjedniku izravan plasman u Tokio. U finalu smo igrali protiv Srbije, usred utakmice se spustio prolom oblaka, grmljavinsko nevrijeme, utakmica je na kratko i prekinuta, pa nastavljena u uvjetima i smanjene vidljivosti. Ali vaterpolo je to bio, fenomenalan! U pomalo mističnim uvjetima. Za malo, za gol u zadnjim sekundama smo ostali kratki (Filipović iz peterca, 17 sekundi prije kraja).

Slika Gwangju 2019. – sa Svjetskog prvenstva u Koreji, samo su finalisti osiguravali izravan nastup u Tokiju. Barakude su generalno odigrale sjajan turnir, prvi tjedan fenomenalno čak s 10 razlike protiv SAD i Australije, a onda je došao jedan, samo jedan loš dan. Polufinalni i poraz od Španjolaca. Da, osvojili smo broncu, uvjerljivo protiv Mađara kada je od naših 10 golova, samo Joković postigao 6, ali opet smo ostali samo jedno mjesto ‘ispod’ crte za Tokio.

Slika Budimpešta 2020. – na ovom Europskom prvenstvu samo je pobjednik stjecao olimpijski status ili prva momčad u poretku koja još nije imala olimpijsku vizu (dakle minus Italija, Španjolska i Srbija). Izgubili smo polufinale od Španjolaca (opet od njih), a kako je u finale ušla, kasnije i slavila Mađarska, morali smo u kvalifikacije.

Slika Rotterdam 2021. – bilo je to u veljači ove godine. I taj je turnir bio odgađan jednom već, pa je onda u 6 dana valjalo odigrati 6 utakmica. Psihološki napor stravičan, fizički napor nehuman. Prva tri su samo išla dalje, mi smo igrali za treće mjesto. S Rusima. Drama, pravi mali vaterpolski ‘ruski rulet’ u kojem su peterci odlučivali. U nikad dužoj seriji udaraca, u jednom smo trenutku bili na samom rubu, ali nas je obranom spasio Toni Popadić. Hvala ti, Toni! Nešto kasnije je Josip Vrlić opalio loptu koja je probila rusku mrežu i dospjela do Japana.

To je bio hrvatski put na ove Olimpijske igre. Nikada teži, kompliciraniji, s više stresa. No, sad smo tu i sve što je bilo ranije, nebitno je, više se ne pamti.

Osam kandidata za medalju

Vaterpolski turnir koji počinje u nedjeljnim ranojutarnjim (u biti, noćnim satima) utakmicom Južnoafričke Republike i svjetskog prvaka Italije, ponudit će po svim izračunima, predviđanjima koja su istina u sportu ne baš zahvalna, vrlo neizvjestan vaterpolo. Netko će reći i s mogućnošću puno iznenađujućih rezultata. Moguće je i takvo što, ali možda su iznenađenja manje moguće s tvrdnjom da danas postoji barem 8 reprezentacija koje mogu do medalje – Italija (svjetski prvak), Mađarska (europski prvak), Španjolska (svjetski i europski doprvak), Srbija (branitelj naslova olimpijskog pobjednika), Crna Gora (brončana s EP i pobjednik Svjetske lige), dakako Hrvatska (brončana sa zadnjeg SP), pa Grčka i Australija. To je naš izbor 8 momčadi koje ne da mogu osvojiti medalju, nego imaju svu kvalitetu za takvo što i ne bi bilo nikakvo iznenađenje vidjeti ih na nekoj od stepenica pobjedničkog postolja. Odmah do su i više no solidni Amerikanci, posljednja neeuropska momčad koja je osvojila olimpijsku kolajnu (srebrni u Pekingu 2008.).

Nadalje, to će biti turnir na kojem će mnogi igrači okončati karijeri ili se oprostiti od reprezentacije. Na najvećem natjecanju to je samo ekstra motiv više za maksimalno pregnuće jednog Garcije (Hrvatska), Perronea (Španjolska), čak sedmorice Srba (Prlainović, Filipović, G. i D, Pijetlović, S. i B. Mitrović, te Aleksić), a možda i Kolomvosa (Grčka) i Dr. Brguljana (Crna Gora), netko tu čak spominje i Denesa Vargu (Mađarska). Neki se treneri sigurno opraštaju u Tokiju od svojih momčadi (Elvis Fatović – Australija i Theodoros Vlachos – Grčka). Sve su to i dodatni psihološki poticaji, baš kao što postoje i opterećujući faktori kao što su sigurno epidemiološke mjere koje sportaše stavljaju pod dodatno opterećenje ograničenih kretanja i sloboda. Makar opet, nažalost niti to nije od jučer. Svi sportaši, tako i vaterpolisti žive u takvom okruženju manje-više već godinu dana.

Hrvatska i Srbija možda s godinama svojih igrača jesu starije momčadi, ali u njima i dalje vidimo itekakvu mladenačku energiju. Talijani i Španjolci jesu brzi, ali nisu više jedini po tom pitanju, niti su najhitriji na planetu. Amerikanci i Mađari jesu fizički snažni, ali za na Igrama ima netko tko je tjelesno slabašan?

I zato ne, nema prognoze. Mogli bi dakako, ali napisali ne bi ništa novog što već negdje niste pročitali ili ne znate i sami. Postoji nešto drugo. I treće.

Postoji uvjerenje da ćemo uživati u vrhunskom vaterpolu sljedeća dva tjedna, te ono najbitnije. Postoji navijačka strast, odlučnost, zajedništvo do jednog sviju nas u hrvatskom vaterpolu, sviju nas koji ljube ovu zemlju, a vole, rade, pridonose našem sportu – vaterpolu. Na Daleki istok smo otputili najboljih 13 Hrvata! To je najbolje, najspremnije, najumješnije što imamo, a podrazumijeva se vrhunske kvalitete. To je najbolja naša momčad, idealna, vrh koplja. Stojimo iza nje, budimo uz nju, bodrimo ju, šaljimo im energiju naše potpore za ojačanje njihove snage. Veselimo se svakoj njihovoj utakmici i svakom njihovom rezultatu.

Svim srcem – Za Hrvatsku!

Skupine vaterpolskog turnira

SKUPINA A – SAD, Italija, Mađarska, Grčka, Japan i Australija

SKUPINA B – Hrvatska, Crna Gora, Španjolska, Kazahstan, Australija i Srbija

Satnica muškog vaterpolskog turnira

Nedjelja, 25. srpnja – 1. kolo

03.00 Južna Afrika – Italija (A)

04.30 Mađarska – Grčka (A)

07.00 SAD – Japan (A)

08.30 Australija – Crna Gora (B)

11.20 Srbija – Španjolska (B)

12.50 Hrvatska – Kazahstan (B)

Utorak, 27. srpnja – 2. kolo

03.00 Južna Afrika – SAD (A)

04.30 Crna Gora – Španjolska (B)

07.00 Kazahstan – Srbija (B)

08.30 Italija – Grčka (A)

11.20 Japan – Mađarska (A)

12.50 Australija – Hrvatska (B)

Četvrtak, 29. srpnja – 3. kolo

03.00 Mađarska  Južna Afrika (A)

04.30 Španjolska – Kazahstan (B)

07.00 SAD – Italija (A)

08.30 Hrvatska – Crna Gora (B)

11.20 Grčka – Japan (A)

12.50 Srbija – Australija (B)

Subota, 31. srpnja – 4. kolo

03.00 Crna Gora – Kazahstan (B)

04.30 Australija – Španjolska (B)

07.00 SAD – Mađarska (A)

08.30 Hrvatska – Srbija (B)

11.20 Italija – Japan (A)

12.50 Južna Afrika – Grčka (A)

Ponedjeljak, 2. kolovoza – 5. kolo

03.00 Mađarska – Italija (A)

04.30 Grčka – SAD (A)

07.00 Srbija – Crna Gora (B)

08.30 Španjolska – Hrvatska (B)

11.20 Japan – Južna Afrika (A)

12.50 Australija – Kazahstan (B)

Srijeda, 4. kolovoza – četvrtfinalni dan

07.00 A1 – B4

08.30 A2 – B3

11.20 A3 – B2

12.50 A2 – B1

Petak, 6. kolovoza – polufinalni dan

07.00 poredak od 5. do 8. mjesta

08.30 poredak od 5. do 8. mjesta

11.20 polufinale

12.50 polufinale

Nedjelja, 8. kolovoza – finalni dan 

02.30 za 7. mjesto

04.00 za 5. mjesto

06.40 za 3. mjesto

09.30 finale