hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Vijesti / 15. rujna 2020.

Svi reprezentativci SAD ove će sezone igrati u Europi

Desetljećima je u američkom vaterpolu vladalo nepisano pravilo temeljem kojeg su godinu dana prije olimpijskih igara svi američki reprezentativci bivali povučeni iz Europe, nisu igrali u europskim klubovima i ligama, već bi svi bili na okupu u Kaliforniji i ondje se pripremali žestoko 12 mjeseci. Pravilo od kojeg praktički odstupanja nije bilo odnosno, bila su raritetna i samo za najbolje. Sjećamo se primjerice braniča Jesseja Smitha koji je do 2008., dakle i Igara u Pekingu, igrao za Mladost, ili pak Tonyja Azeveda koji je 2007. potpisao za Jug, ali nije za njih odmah i zaigrao zbog spora s HVS-om i registracijom. Bilo kako bilo, Amerikanaca godinu dana prije OI nije bilo za vidjeti u Europi. Ove godine, godinu dana prije početka (nadamo se) OI u Tokiju, prava invazija.


Čak 13 američkih reprezentativaca igrat će sljedeće sezone u Europi, kao nikada prije! Vaterpolska operacija Overlord. Samo što se sada Amerikanci nisu iskrcali na normandijske plaže, već najvećim dijelom u Grčkoj. Naime, od navedene brojke 13 Amerikanaca, čak je 10 reprezentativaca utočište pronašlo u Grčkoj. Po jedan se smjestio u Italiji, Hrvatskoj i Mađarskoj. Onaj jedan ‘naš’ Amerikanac je centar Alex Obert koji je pojačao prvaka države Jug AO. Ljetos je drugi pak američki reprezentativac napustio Hrvatsku, desno krilo Alex Bowen iz Mladosti je otišao u, pogađate, Grčku.


Istina je da su u SAD-u godinu dana prije Olimpijskih igara željeli i imali su na okupu sve njihove najbolje igrače, reprezentaciju na taj način uigravali, ali ovoga puta je promjenu oblikovala korona – pojašnjava nam situaciju Ratko Rudić. Strateg koji je vodio reprezentaciju SAD-a od 2000. do 2004., prije nego što je preuzeo Barakude. Rudić ima sjajne odnose s američkim vaterpolom, odličan je njegov poznavatelj, podosta je toga ondje i pokretao, pa je daleko najbolji sugovornik po ovom pitanju.


Dakle, u SAD-u se trenutačno praktički gotovo pa ne odvija niti jedan sport. Znamo u kakvim se uvjetima igra NBA i samo to. Vaterpola nema, ne igraju se utakmice, a veliko je i pitanje što će biti sa sveučilištima koji su generator njihova vaterpola i reprezentacije. Ako ne bude klasičnih predavanja, neće biti ni NCAA lige, nikakvog natjecanja. Što im onda preostaje, samo trenirati? To ne bi imalo smisla. Zato je toliko Amerikanaca ovoga ljeta preplavilo Europu. Oni su svi dobili dopuštenje otići u inozemstvo.
Što je s njihovom profesionalnom ligom? Naime, osim sveučilišne NCAA lige, ondje je neko vrijeme živjela i profesionalna vaterpolska liga.


Još dok sam ja bio ondje, takva je liga bila pokrenuta po cijelom SAD-u. Napravili smo 4 posve nova kluba za koja, jasno, studenti ne mogu igrati. To je funkcioniralo dosta dobro. Kakvo je sada stanje ne znam, jer je zbog korone sve stalo – veli Rudić.


Inače, u Europi ne igraju samo američki vaterpolski reprezentativci. Samo ovoga ljeta su došli i neki igrači, javnosti ne toliko poznati, koji su daleko od izabrane vrste poput primjerice Andrewa Mavisa koji je sa Sveučilišta George Washington potpisao za Bordeaux. Od profesionalaca, dakle nestudenata, došao je ljetos reprezentativac Johnny Hooper upravo iz profi kluba, LA Premier Club. Njemu je sada odredište grčki Palaio Faliro. Od studenata pak odlični Bennet Williams sa Stanforda, a sada u grčkom Chiosu. Velik dio igrača koji su ljetos došli u Grčku pristigao je iz klubova u Španjolskoj, te Italiji. Europljani, pa i hrvatska javnost zna iznimno malo o vaterpolu u SAD-u. Do te mjere da onda neke brojke neupućene mogu zapanjiti.


Ljudi ne znaju, ali SAD imaju registriranih vaterpolista više od cijele Europe zajedno. Samo u Kaliforniji je 40-50.000 vaterpolista. Registriranih! Uz to je još jako velik broj onih koji nisu registrirani. Dapače, postoji cijela jedna nacionalna organizacija američkog vaterpola tih neregistriranih igrača i igračica. To su ogromne brojke. Zato što je sustav sporta drukčiji od europskog, temelji se na školskom sustavu. Doslovno kroz srednju školu i sveučilišta, temeljem rezultata oni stječu pravo lakšeg upisa na željeno školovanje, školu ili fakultet. Bavljenje sportom, pa i vaterpolom koji je jako razvijen u SAD-u je poticano kroz škole – malo pobliže o američkom vaterpolu otkrio nam je Ratko Rudić, ujedno i pojašnjavajući ljetošnji ‘egzodus’ američkih vaterpolista u Europu.


AMERIČKI REPREZENTATIVCI U EUROPI

Alex Obert – Jug AO (Hrvatska)
Ben Hallock – Pro Recco (Italija)
Kacper Langiewicz – Kaposvar (Mađarska)
Max Irving – Olympiacos (Grčka)
Hannes Daube – Olympiacos (Grčka)
Alex Bowen – Apollon Smyrna (Grčka)
Ben Stevenson – Glyfada (Grčka)
Dylan Woodhead – Glyfada (Grčka)
Chancellor Ramirez – Palaio Faliro (Grčka)
Johnny Hooper – Palaio Faliro (Grčka)
Matt Farmer – Peristeri (Grčka)
Bennett Williams – Chios (Grčka)
Drew Holland – Chios (Grčka)