Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Europsko prvenstvo / 21. rujna 2023.

Riječani, Šibenčani i Zagrepčani u akciji

Bazeni u nacionalnim ligama diljem Europe će mirovati ovog vikenda, ali to znači da će mirovati voda u europskim bazenima. Netko ovo može shvatiti kao igru riječi, ali činjenično je tvrdnja točna. Pod pretpostavkom daljnjeg pojašnjenja, a ono je jednostavno.

Od 21. do 24. rujna se igraju kvalifikacijski turniri Eurokupa. Još malo preciznije, nadmetanja počinju ovog četvrtka (21. IX.) u skupinama u Šapcu, Kotoru, Duisburgu i Ateni. Onim skupinama koje imaju neparan broj klubova, 5.

Za nas u Hrvatskoj su ipak puno zanimljivije, u središtu pozornosti skupine u kojima su hrvatski klubovi, a te skupine s utakmicama počinju u petak (22. rujna). Podsjetimo, temeljem ždrijeba, riječko Primorje EB i šibenski Solaris su razvrstani u istu skupinu i ona će se igrati upravo u Rijeci, na bazenu Zdravko Ćiro Kovačić. Treći hrvatski klub u kvalifikacijama Eurokupa, zagrebačka Mladost svoj će put dalje nastojati izboriti u Barceloni.

Skupina Rijeka

U Rijeci osim spomenutog našeg klupskog tandema, nastupaju još Radnički iz Kragujevca i rumunjska Oradea. Zanimljivo, Oradeu su već jako dobro upoznali Riječani jer su igrali s njima prije dva tjedna u Rumunjskoj, tada u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Primorjaši su pobijedili glatkih, 10:7.

– Oradeu smo pobijedili u Rumunjskoj, međutim to je bila njihova prva utakmica i činilo mi se da su kasnije puno bolje igrali, tako da ni ta utakmica neće biti lagana. Turnir otvaramo s Radničkim. Oni imaju puno novih igrača tako da su nam oni nepoznati. Bio bi veliki korak i vjetar u leđa za ostale utakmice kada bi pobijedili – uoči turnira će Petar Muslim, sportski direktor riječkog kluba.

Muslim je u pravu da je to Oradei bila prva utakmica, ali isto je tada vrijedilo i za Riječane. Što se Radničkog tiče, momčad iz Kragujevca nema više tako zvučna imena kao prošle sezone. Još početkom 2023. ih je napustio najbolji strijelac, srpski reprezentativac Marko Radulović, a iz zdravstvenih razloga i centar Nemanja Vico. Ostali su tijekom ljeta bez niske sjajnih igrača – od našeg Josipa Vrlića, preko vratara Lazara Dobožanova, Miloša Ćuka, Crnogorca Alekse Ukropine, zatim Stefana Brankovića, Vuka Draškovića, Nikole Lukića. No, ostali su Luka Pljevančić, vratar Stefan Todorovski, kapetan Filip Janković, a pristigla su iz Mladosti, dvojica Gruzijaca, Valiko Dadvani i centar Sandro Adeišvili. To je još uvijek sasvim ‘pristojna’ momčad s trenerom, srpskim izbornikom Urošem Stevanovićem. U kvalifikacijama za Ligu prvaka, nisu mogli proći skupinu u kojoj je bila Brescia, ali su iza sebe ostavili francuski Noisy-le-Sec, kotorski Primorac i Duisburg.

Kakvo je stanje u Solarisu?

– Osobno mislim da smo mi jači od Oradee. Oni su solidni, ali mi smo bolji. Radnički mi se čini kao glavni favorit skupine – veli trener Sunčanih, Denis Seferović.

– Zato pretpostavljam da bi o prolasku dalje, o drugom mjestu mogao odlučivati susret s Primorjem u 3. kolu, u nedjelju ujutro. U Rijeku odlazimo u istom sastavu s kojim smo igrali Premier ligu, prva dva kola protiv Juga i Jadrana iz Herceg Novog. Dakle, i dalje smo bez centra Tonija Šparade koji nam je ozlijeđen i bez praktički drugog beka,

Skupina Barcelona

Zagrebački Žapci u najboljem sastavu odlaze u Barcelonu. Postoje još, kako veli trener Bajić, manji tragovi trbušne viroze, ali do početka turnira i to bi trebala biti prošlost. U glavnom katalonskom gradu mladostaši će turnir početi s grčkim Apollonom.

– To bi mogla, biti možda i ključna utakmica nama za prolazak – mislim strateg Zagrepčana.

– Ozbiljan sastav koji u svojim redovima ima od ovog ljeta, ljevaka, Gruzijca Šušiašvilija koji je došao iz Novog Beograda. Na golu je Galanopoulos, drugi vratar Grčke, pa Srbin Nikola Bogdanović. Ozbiljna momčad.

Inače, baš kao što je slučaj i u riječkoj skupini, tako će se i u Barceloni ponovo sučeliti dvije momčadi koje su bile u istoj kvalifikacijskoj skupini Lige prvaka prije dva tjedna. Grčki Apollon i Barcelona. U kvalifikacijama Lige prvaka, Barcelona je u tijesnoj utakmici slavila 12:11. 

– Barcelona igra drukčije od Grka. Dok Apollon igra više zonsku obranu, Barcelona igra visoki presing, slično kao Barceloneta i španjolska reprezentacija. Sjajno plivaju, vrlo su brzi i okretni, a još kad dodamo i da su domaćini, igraju u svojem bazenu, to je oprez više – dodaje trener Bajić.

Njemački Potsdam iz istoimenog gradića koji je praktički predgrađe Berlina, ne bi trebao predstavljati preveliku brigu našoj momčadi.

Prolazak skupine osigurat će po dva prvoplasirana sastava u svakoj grupi.

Detaljnije o rasporedu turnira i satnici utakmica, provjerite na našoj stranici pod poglavljima ‘Natjecanja’ – ‘LEN Eurokup’.