Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Vijesti / 16. rujna 2023.

Održan Kongres LEN odnosno European Aquatics

U portugalskom gradu Funchalu, na otoku Madeiri, završen je dvodnevni rad Kongresa LEN (Europske organizacije vodenih sportova), a u čijem radu je ispred Hrvatskog vaterpolskog saveza sudjelovao glavni tajnik, Ivan Milaković.

Jedna od najznačajnijih odluka je svakako preimenovanje LEN. Naša krovna europska organizacija od sada se zove – European Aquatics, a što je u skladu i nedavnom promjenom imena svjetske organizacije iz FINA u World Aquatics. U biti, službeno je i dosad puno ime europske organizacije bilo – LEN European Aquatics. Od sada međutim, nakon 96 godina briše se kratica LEN (fran. Ligue Européenne de Natation), te ostaje samo European Aquatics.

Ivan Milaković, glavni tajnik HVS i Renato Živković, direktor vaterpola u European Aquatics 
Na Kongresu je nadalje između ostalog odlučeno da se od 2025. godine ukidaju natjecanja mlađih vaterpolskih uzrasta do 15 i do 17 godina, već će igrati uzrasti do 16 i do 18 godina.
U Funchalu je u osnovnim crtama dana informacija o Europskom prvenstvu u vaterpolu za žene do 19 godina, a kojem će sljedeće 2024. godine biti Hrvatska, odnosno grad Zagreb.
Ujedno, odlučeno je da se izborni Kongres European Aquaticsa održi 27. siječnja 2024. godine u glavnom grčkom gradu Ateni.