Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
U15 reprezentacija / 26. lipnja 2021.

Mlade Hrvatice u nedjelju protiv Rusije na EP do 15 (LEN TV)

Nedjelja, 27. lipnja je velik dan za naše djevojke, žensku vaterpolsku budućnost, odnosno igračice do 15 godina. U mađarskom gradu Szentesu u nedjelju starta Europsko prvenstvo za vaterpolistice spomenutog uzrasta (27. VI. – 4. VII.), a na kojem će se uz preostalih 8 sastava nadmetati i Hrvatska.

Ukupno je dakle 9 reprezentacija razvrstano u dvije skupine, a četiri najbolje plasirane u svakoj skupini će u četvrtfinale. Ono što je dobro za našu reprezentaciju što je Hrvatska u skupini s ukupno 4 sastava, tako da će naše djevojke sigurno do četvrtfinala. Otegotna je pak okolnost što je Hrvatska uistinu u vrlo jakoj skupini. Mađarice, Ruskinje i Grkinje su, barem u seniorskom uzrastu, poznate kao države koja pripadaju samom vrhu svjetskog ženskog vaterpola. Realno je za očekivati da nisu ni puno lošije u mlađim uzrastima, ali to ne znači da su naše djevojke u Mađarsku otputovale kako bi ‘samo sudjelovale’.

– Za nas je, za ovu generaciju, ekipu vrlo veliko postignuće što smo se plasirali na Europsko prvenstvo. Ovo će biti za nas jedna velika škola – uoči starta natjecanja i prve utakmice s Ruskinja, trener naše reprezentacije, Aljoša Kunac.

– Ovo je nešto posve novo kako za cure, tako u konačnici i za mene kao trenera u ženskom vaterpolu. Načelno smo na početku ne samo ovog Europskog prvenstva, nego jednog ipak malo dugotrajnijeg projekta čije konkretnije plodove možemo očekivati za recimo dvije godine. Ovo prvenstvo u Szentesu će nam međutim biti od velike koristi, posebno samim djevojkama ne bi u susretima s najjačim ekipama shvatile gdje su one sada, što valja popraviti, koliko zaostajemo za najboljima, koliko još valja raditi. Teško mi je govoriti o snazi Mađarske i Rusije, osim što je za pretpostaviti da se radi o jakim, vrlo jakim ekipama. Isto vrijedi i za Grkinje za koje sam tek čuo da su možda nešto malo manje radile, trenirale. Možda je to neka manja prilika nama za osvojiti koji bod što bi bilo sjajno, ali to ni u kojem slučaju ne znači da ćemo se u ostalim utakmicama predati. Niti govora. Počev od prve, nedjeljne utakmice s Rusijom. Dat ćemo sigurno sve od sebe – zaključuje naš trener, Aljoša Kunac.

Kako doznajemo, neposredno uoči početka natjecanja, raspoloženje u našoj reprezentaciji je dobro, sve su djevojke spremne, svi u ekspediciji pak testirani i srećom dakako negativni. Naime, cijelo Europsko prvenstvo u Szentesu se dakako odvija u uvjetima tzv. ‘balon-turnira’ što je u sportu u posljednje vrijeme postalo već (nažalost) uobičajeno, ali očito i potrebno u ovo pandemijsko doba.

Inače, Hrvatska će nakon nedjeljnog starta protiv Ruskinja, sljedeće utakmice igrati, u utorak, 29. lipnja (Mađarska), te 3. kolo, u četvrtak, 1. srpnja (Grčka). Sve će utakmice biti moguće pratiti na mrežnoj stranici LEN (len.eu).

Skupine Europskog prvenstva

Skupina A – Španjolska, Nizozemska, Italija, Izrael i Srbija

Skupina B – Rusija, Grčka, Hrvatska i Mađarska

Parovi i satnica 1. kola – nedjelja, 27. lipnja

(12.00) Italija – Srbija (A)

(14.00) Rusija – Hrvatska (B) LEN TV

(16.00) Nizozemska – Srbija (A)

(18.00) Grčka – Mađarska (B)