hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Razgovor s povodom / 28. prosinca 2020.

Marko Macan: U formi sam iako mi nedostaju utakmice

Marko Macan: U formi sam iako mi nedostaju utakmice

U Zagrebu danas protječe drugi dan priprema Barakuda (27. – 30. prosinca) na bazenu uz Savu. Dvaput dnevno, ujutro i u ranijim večernjim satima. Makar, za očekivati je ovih dana i laganu ‘popunu’ obveza. Nešto manje-više izvan bazena odnosno bez lopte. Dovršetak snimanja fotografija kalendara za 2021. godinu. Korona se i tomu ispriječila na put, pa se tek jedan dio uspio snimiti tijekom jeseni, neposredno uoči odgođenog zagrebačkog turnira HEP kup.

Među 19 reprezentativaca koji trenutačno rade u Zagrebu, te žive samo na relaciji bazen uz Savu – hotel Hilton Garden Inn na Radničkoj cesti, je i branič Marko Macan. Jedan od ukupno šestorice Tuckovih izabranika koji igraju u inozemnim klubovima. Marko je od minulog ljeta u Njemačkoj, u momčadi Waspo 98 Hannovera, te igrač koji je ove 2020. uspio učiniti nešto što teško da će mu ikada više poći za rukom. U jednoj je godini, štoviše u razmaku manjem od 2 mjeseca, osvojio dva naslova prvaka u različitim državama! S tim da niti jedno od tih prvenstava nije ono na Malti na kojoj se igra samo ljeti.

– A dobro, to je stvarno ne znam ni sam kako bi opisao… Kuriozitet. Slučajno se dogodilo, odnosno ‘kreirala’ je to korona, da nje nije bilo ne bi bilo ostvarivo – veli Marko.

Podsjetimo, Macan je prvo pod kapicom Juga AO u srpnju osvojio naslov najboljeg u Hrvatskoj. Bilo je to u trenutku kada je već bio dogovorio prelazak u Njemačku. Kada je ondje došao, Bundesliga se nastavila koncem kolovoza, da bi početkom rujna postao prvak Njemačke.

– Kažem, zgodan možda detalj, ali samo crtica u biografiji. Ništa više – ozbiljnim će glasom Macan.

Mi smo u većem problemu

Kako ističe jedan od neizostavnih bekova u postavi izbornika Tucka, osjeća se dobro, u formi, u punom treningu. Iako… postoji jedna ozbiljna i otegotna okolnost. Macan je član kluba u državi u kojoj se vaterpolo ne igra mjesecima, a bojimo se i da se neće igrati još mjesecima.

– Svi su u problemu ove godine, ali mi smo u malo većem. Nedavno smo tek odigrali tri utakmice Lige prvaka, i to je bilo sve. Tu se baš i vidjelo, na tom turniru u Budimpešti da nam to nedostaje.

Podsjetimo, Waspo 98 Hannover je ondje odigrao tri susreta i sva tri izgubio. Od jakih istina Barcelonete i Ferencvarosa, ali čak i od slabašnog ili ne baš u formi, Jadrana iz Herceg Novog. Potpuni izostanak utakmica za reprezentativca koji se sprema za olimpijske igre je ravno noćnoj mori. Stefan Mitrović, reprezentativac Srbije je iz tih razloga prešao prije koji dan iz grčkog Apollona iz Smyrne u koji je tek došao, te potpisao za Partizan.

– Ne znam koji su njegovi razlozi bili, moguće da su baš olimpijske igre, ali to je baš onako… velik potez. Ja sam zadovoljan u Hannoveru, ne razmišljam na taj način i nadam se da će liga konačno krenuti. Posebno nakon predolimpijskog turnira u Rotterdamu na kojem nastupa i njemačka reprezentacija. Bit će dakle utakmica dovoljno do ljeta, Igara, a i ovo cjepivo bi moglo pomoći.

U Njemačkoj je donesena odluka o obustavi svih vaterpolskim nadmetanja do 30. ožujka. Je li taj datum još uvijek stoji, imate li neke ‘unutarnje’ informacije da se možda krene ipak nešto ranije?

– Neke nove informacije nemam. Na snazi je još uvijek 30. ožujka, iako mislim da bi u siječnju, tijela koja odlučuju o tomu trebali održati neki sastanak, ali zasad je kraj ožujka – potvrđuje branič Waspo 98 Hanovera i hrvatske reprezentacije.

Koliko god bilo teško sami o sebi pričati, te je to uvijek subjektivna procjena, pokušajte biti maksimalno objektivni i realno procijeniti u kakvoj ste formi, spremi…?

– Moram priznati da smo mi trenirali dosta dobro, nije bilo nikakve poštede. Samo bi vikendi bili slobodni. Predrag Jokić je ondje pomoćni trener, ali on u biti vodi treninge i sve je to vrlo profesionalno, što mi itekako odgovara. Zato sam zadovoljan, a moram čak reći i da sam se osjećao dobro na turniru Lige prvaka u Budimpešti. Forma je dobra, ali opet se vraćam na to da nam utakmice fale. Mi u Njemačkoj nismo nikoga mogli pronaći ni za sparing. Bila je opcija da se radi s njemačkom reprezentacijom, ali cijeli Spandau je u jednom trenutku ‘zalegao’, oboljeli su od korone. Onda nam je trebala doći nizozemska reprezentacija, pa je i to otpalo zbog nemogućnosti prelaska granica u tom trenutku.

Dobra budimpeštanka škola

Prva utakmica koja je sada pred vama, pred cijelom hrvatskom momčadi je četvrtfinale Svjetske lige u Debrecenu, 8. siječnja protiv Crne Gore. Posljednja utakmica s njima bila je u Dubrovniku, u lipnju i rezultat 14:5. No, mislim da ju ne bi trebalo…

– Ne bi ju nikako trebalo nešto posebno računati, ozbiljno shvaćati. Mi se moramo, kada o Crnoj Gori pričamo, mjeriti po onoj zadnjoj ‘pravoj’ utakmici koja je bila u siječnju ove godine. Ona za broncu na EP u Budimpešti i koja je za nas nesretno završila. Dakle, dubrovačku utakmicu mi sigurno nećemo spominjati u kontekstu priprema za Debrecen. Pripremat ćemo se mi kroz one čak dvije utakmice koje smo imali s njima, na Europskom prvenstvu. Imali smo sve, a na kraju nismo imali ništa. To nam je dobra škola – za hvs.hr će Marko Macan.