hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Europsko prvenstvo, U17 reprezentacija / 15. rujna 2021.

EP MALTA (do 17) – Protiv Gruzije bez prava na kiks

Za četvrtfinale u svakom sportu i svakom natjecanju će treneri i sportaši reći kako je to utakmica s najviše stresa. Utakmica koja vas ‘lansira’ gore ili stropoštava u ‘provaliju’. Međutim, ima i jedna utakmica prije četvrtfinala koja se igra pod gotovo pa sličnim, ako ne i jednakim mentalnim opterećenjem. Osmina finala!

Istina, u osmini finala je nešto malo manja vjerojatnost da će te ‘naletjeti’ na neku vrlo ili super jaku reprezentaciju kakva vas u 95% slučajeva čeka u četvrtzavršnici, ali… kako narod veli “vrag nikad ne spava”. Drugim riječima, već sada i pod obvezno i naši mladići na Malti koji se bore na Europskom prvenstvu moraju s maksimalnim naponom snage, odlučnosti, ali mudrosti i koncentracije uči u utakmicu. Činjenica da nas ondje čeka Gruzija, što možda ne ‘zvuči’ zastrašujuće opasno, potencijalna je opasnost više. Gruzijci su u prve tri utakmice u Gziri, u skupini D odigrali i više no pristoje utakmice. Od Grka su izgubili 4 gola razlike, sa Srbima su do pred kraj treće četvrtine bili potpuno izjednačeni i sve je ‘mirisalo’ na senzaciju. Možda su čak najslabije odigrali protiv Turske, koju su ipak na koncu, u zadnje dvije četvrtine dobili.

– Gruzija je doista dobra, vrlo dobra momčad. Kada ih pogledate izvan bazena, prije utakmice, izgledaju svi kao da imaju 35 godina u odnosu na ove naše dječarce. Želim reći, Gruzijci se doimlju fizički jačim, već muškarci – veli izbornik Hrvoje Hrestak i nastavlja.

– Opet bi podsjetio da nisu nimalo bezazleni. Oni su nas prije dvije godine na prvenstvu u Burgasu pobijedili i na kraju su bili ispred nas i Španjolaca. Bili su šesti. Tada su igrali za 5. mjesto protiv Srbije i njih namučili. Radi se o darovitoj generaciji u koju su Gruzijci uložili sve, da tako kažem. Imaju 4-5 jako dobrih, opasnih šutera, i lijevo i desno. Fizički su moćni, jaki. Branički blok čvrst. Sad, što se njihovog šuta tiče koji je dobar, ipak moram navesti i daje naša obrana dosad bila najbolji dio momčadi. Zato će trebati staviti naglasak na naš napad.

Kada govorimo o hrvatskoj reprezentaciji i našoj igri, osjećate li određene pomake iz utakmice u utakmicu, u minula tri kola?

– Malo da, kao da polako izlazimo iz nekog uvjetno rečeno ‘grča’. Iskreno se nadam da je tomu tako. Svi se polako dižu, ali isto tako znam da je to jedan proces koji će generalno potrajati još neko vrijeme i sada ne govorimo o ovom turniru, već o njihovom općem razvoju – navodi šef našeg stručnog stožera juniorske reprezentacije, Hrvoje Hrestak.

Pobjednik ovog para u četvrtfinalu će na reprezentaciju Mađarske, ali o tomu možemo baš i kasnije. Utakmica Hrvatska – Gruzija počinje u 16.00 sati, a streaming prijenosa možete pratiti na mrežnoj stranici LEN (www.len.eu).