Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Europsko prvenstvo, U17 reprezentacija / 15. September 2021.

EP MALTA (do 17) – Hrvatska u četvrtfinalu protiv Mađara

Naša juniorska reprezentacija, igrači do 17 godina, plasirali su se u krug najboljih 8 sastava u Europi. Hrvatska je vrlo uvjerljivo svladala Gruziju u osmini finala čak 17:4!

Štićenici Hrvoja Hrestaka očigledno su vrlo, vrlo ozbiljno shvatili svoje suparnike koji su odigrali do ove utakmice vrlo dobar turnir, prikazavši i više no solidno izdanje. U srijedu nisu bili ni blijeda sjena tih izvedbi, ali za takvo što u najvećoj mjeri su ‘krivci’ ipak naši igrači. Iznimno čvrsti u obrani, ali i ‘ubitačni’ u napadu. Posljedica je toga primjerice vodstvo od čak 11:1 u zadnjoj minuti treće četvrtine.

Utakmica je imala čudan tijek odnosno početak. Nakon prvih 8 minuta mreže su bile na obje strane netaknute, a onda… Onda je počeo hrvatski tornado u vodi. Samo u drugoj četvrtini čak 7:1 za Hrvatsku. Kada neka utakmica završi s tolikom razlikom, suvišnim nam se čini opisivati tijek zbivanja u vodi. Rezultat govori baš sve. Najbolji strijelac u hrvatskoj momčadi bio je Tiozzo s 4 pogotka, ispred Čumbelića i Mozare koji su postigli 3 gola.

– Od prve smo sekunde bili fokusirani na obranu. Možda je bilo tek malo nervoze u početku prilikom šuta, ali to nas nije nimalo sputalo jer smo obrambeno bili pravi i znali smo da ćemo ‘probiti’ taj gruzijski blok – rekao je nakon utakmice naš glavni trener Hrvoje Hrestak.

– Uspjeli smo u tomu, još smo suparnika i iscrpili, izmorili, tako da su Gruzijci dojma sam nakon prve četvrtine već bili spremni za ‘otići doma’. Njihove glavne šutere smo zatvorili, sve ostalo je naš vratar pokupio, blokovi su funkcionirali.

Što je bilo presudno za ovako visoku pobjedu – činjenica da ste vjerojatno vi iz stručnog stožera silno upozoravali naše momke na snagu Gruzije ili se naši mladići uzdižu u formi ili je bio jednostavno takav dan…?

– Mislim, od svega pomalo. Morali smo malo u odnosu na njih prilagoditi svoju taktiku, pripremili smo i neko lagano, malo iznenađenje. Dosta često smo to mijenjali i tu se Gruzija nije snašla, očito. Nisu mogli razviti svoju igru i to je bilo ključno. Osim toga, mislim i da su Gruzijci drastično pali pred kraj utakmice, malo se fizički potrošili – razložno će zadovoljnog glasa izbornik juniora, Hrvoje Hrestak.

Na Maltu su inače došli i ovu utakmicu pogledali i izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza Perica Bukić, izbornik Barakuda Ivica Tucak, kao i prijašnji izbornik, sada član Stručnog savjeta HVS-a, Ratko Rudić. Dodatno ‘pojačanje’ i potpora našim mladićima pred sljedeće važne utakmice koje ih čekaju u Gziri.

Hrvatska će sutra, u četvrtak, 16. rujna od 17.30 u Gziri igrati četvrtfinale protiv reprezentacije Mađarske koja se u ovaj stupanj natjecanja plasirala izravno osvajanjem prvog mjesta u C skupini ispred reprezentacija Rusije, Njemačke i Bjelorusije.