hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Europsko prvenstvo, U17 reprezentacija / 19. rujna 2021.

EP MALTA (do 17) – Hrvatska šesta u Europi

Hrvatski juniori završili su Europsko prvenstvo na Malti na šestom mjestu. U utakmici za 5. mjesto Crna Gora je pobijedila Hrvatsku odličnom završnicom u zadnjoj četvrtini. Naime, nakon treće četvrtine rezultat je bio 10:9 za Hrvatsku koja je i inače dotad najvećim dijelom vodila (Crnogorci samo jednom).

U početku zadnje četvrtine ‘pala’ je odluka o pobjedniku. Bošković s vanjske pozicije, pa V. Vukičević iz peterca, a onda i Janović, u dvije i pol minute su triput pogodili mrežu našeg vratara za potpuni rezultatski obrat – od 10:9 za Hrvatsku, bilo je 12:10 za Crnu Goru. Odlično raspoloženi Toni Mozara je smanjio (12:11), ali suparnik je s nova dva pogotka V. Vukičevića i Boškovića otišao i na tri gola prednosti (14:11) i to više nije bilo dostižno.

Šteta dakako poraza, ali općenito gledano utakmica je bila zanimljiva, vrlo izjednačena i naglašeno borbena kada se uzme u obzir da se ipak radilo ‘samo’ o susretu za 5. mjesto, o pitanju prestiža. Napadi s igračem više oba sastava vrlo dobri, protunapada je bilo na obje strane. Naš vratar Čubranić vrlo solidan (11 obrana), dok se crnogorski razbranio u zadnjih četvrtinu i pol pa je prikupio ukupno 7 obrana, a dotad je imao samo 2.

Naši su mladići vodili gotovo pa cijele prve tri četvrtine. Minimalno, ali vodstvo. Toni Mozara je fenomenalno ušao u susret s tri gola samo u prvoj četvrtini. Sredinom druge dionice prva veća prednost (6:4), ali u tren se istopila s tri crnogorska gola (Baštrica s prve vratnice između čak dvojice naših igrača i ispred vratara, V. Vukičević s igračem više, te L. Vukičević kontra). Crna Gora je tada prvi put uopće povela, 7:6. Sada slijedi razdoblje golova našeg Patrika Kolaka koji je također odigrao odličnu utakmicu. Prvo za izjednačenje na poluvremenu (7:7), pa potom još dva uzastopna u trećoj četvrtini. Oba gola iz kontre, s tim da valja pohvaliti Kolakov gol za 9:8 kada je u protunapadu otplivao skroz do gol-aut crte, uz vratnicu, te se onda spretno izvukao između vratara i jednog crnogorskog igrača, uplivao u sredinu i plasirao loptu u gol. U zadnjih 8 minuta se ušlo s vodstvom 10:9 za Hrvatsku, a što se potom događalo, opisano je u uvodu.

Podsjetimo, naši su juniori još pobjedom nad Nizozemskom u petak i izborenom prilikom za susret za 5. mjesto, osigurali izravan plasman na Svjetsko prvenstvo ovog uzrasta sljedeće, 2022. godine. 

Hrvoje Hrestak, izbornik Hrvatske:

– Utakmica je bila borbena, ali istodobno i nedovoljno čvrsta. Kada primite 14 golova, teško je očekivati nešto bolje ili da se može očekivati kako će te nekoga pobijediti. Tri gola smo primili s vratnica, što nikako nismo smjeli. To su neke zamjerke koje imam, međutim dečki su pokušavali, to ne mogu osporiti. Nije bilo dovoljno koncentracije, a ni snage sigurno. Plasman je bolji nego prije dvije godine, ali se ne možemo baš zadovoljavati time. Iskorak je premali, morat ćemo prionuti poslu malo bolje.