hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Europsko prvenstvo, U17 reprezentacija / 18. rujna 2021.

EP MALTA (do 17) – Hrvatska osigurala SP 2022.

U nedjelju je u malteškom gradu Gziri posljednji dan Europskog prvenstva za vaterpoliste do 17 godina. Hrvatska se nažalost neće boriti za medalju, ali ipak ima i dobrih vijesti. Naši su juniori pobjedom u petak nad Nizozemskom u prvoj utakmici borbe za poredak od 5. do 8. mjesta (10:7) osigurali izravan plasman na Svjetsko prvenstvo ovog uzrasta, sljedeće 2022. godine. Još nema potvrde hoće li se to natjecanje održati u Australiji ili ne, no u ovom trenutku je već sama činjenica da je Hrvatska siguran sudionik svjetske smotre (najboljih 6 s ovog EP ide na SP) vrlo dobar podatak.

Ono što je još preostalo pred našim mladićima na Malti je utakmica za 5. mjesto protiv Crne Gore.

– Nimalo lagana utakmica. Oni spadaju u sam vrh, mogli su jednako tako igrati i u polufinalu – veli uoči utakmice naš izbornik Hrvoje Hrestak.

– Valja nam pokušati izvući iz sebe sve ono najbolje. Onog trenutka kada smo izgubili četvrtfinale, idemo tako reći da smo si zadali nove ciljeve. Da, oni su manji od onih koji su bili u početku, ali za nas u ovom trenutku najveći. Treba trenirati snagu volje i glave, a na kraju krajeva i igru.

Nekoliko riječi o Crnoj Gori. Imaju li neku odliku koja ih ponešto razlikuje od ostalih jakih momčadi s kojima smo na Malti igrali, a to su dosad bili Španjolska i Mađarska, primjerice?

– Imaju odličan centarski par. Zanimljiv je jer nisu fizički toliko dominantni, igraju više na traženje lopte u prostor. Kada ne moraju parirati fizički, tada vrlo mudro traže lopte u prostor i redovito ju dobiju, te ‘izmisle’ bilo gol ili igrača više koje poentiraju. Centri im donose puno, drže beka daleko. Imaju i nekoliko nezgodnih pucača s nepravocrtnim šutevima, iz zgloba. malo više ‘haklerski’ nastrojena momčad. Imaju silovitu momčadsku, kolektivnu kontru i to im je zapravo možda i najveće oružje. Odlično se brane s igračem manje. Sve u svemu, sjajna momčad s kojom nas čeka puno posla u bazenu – naglašava Hrvoje Hrestak, izbornik hrvatske reprezentacije do 17 godina.

Parovi i satnica posljednjeg dana EP (nedjelja, 19. rujna):

15.00 Nizozemska – Italija (za 7. mjesto)

16.30 Hrvatska – Crna Gora (za 5. mjesto)

18.00 Mađarska – Španjolska (za 3. mjesto)

19.30 Srbija – Grčka (za 1. mjesto)