hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Europsko prvenstvo, U17 reprezentacija / 16. rujna 2021.

EP MALTA (do 17) – Hrvatska i Mađarska za proboj u polufinale

Hrvatska vaterpolska mladost, igrači naše juniorske reprezentacije danas u malteškom gradu Gziri polažu svojevrsnu ‘malu maturu’. Četvrtfinale Europskog prvenstva do 17 godina koje je pred njima, nije nikakva ‘sudbonosna utakmica’. To je samo dosad najveća u njihovoj karijeri koja je na samom začetku. Međutim, to je utakmica koja donosi vrlo velik pritisak (nešto na što će se morati naviknuti nastave li se baviti sportom na vrhunskoj razini) i bit će zanimljivo vidjeti kako se s njime nose. To je utakmica koja ih u slučaju uspjeha ‘gura’ vrlo visoko. U samu kontinentalnu elitu, na korak do medalje. Što bi pak bila i prva medalja hrvatskog reprezentativnog vaterpola ove kalendarske godine. Suparnik je velik, u biti suparnik je takav da mu je dosta reći ime – Mađarska! Makar, čvrsto smo uvjereni da su vrlo sličnog razmišljanja u ovim trenucima i u mađarskom taboru. Niti tamošnjim juniorima nije svejedno kada se probude sa spoznajom – “danas moramo igrati s Hrvatima”.

Hrestakovi mladići nakon prve, vrlo uspješno apsolvirane utakmice eliminacijskog tipa (osmina finala protiv Gruzije, 17:4), imaju drugu eliminacijsku. Onu najtežu na svakom turniru, četvrtzavršnicu. Ove su se dvije momčadi inače sastale prije nepunih mjesec dana, na turniru u mađarskom gradu Szegedu. Hrvatska je tada pobijedila Mađarsku (7:5) i tu stajemo. Uopće ne kanimo tražiti ikakvu poveznicu. To je bio ipak ‘samo’ pripremni turnir, a osim toga u živom nam je sjećanju seniorska reprezentacija ovog ljeta. Također je poražena Mađarska i to usred Budimpešte, a onda je mjesec dana kasnije u četvrtfinalu Igara u Tokiju, Mađarska otišla s pjesmom u svlačionicu.

– Mislim da će utakmica koja nam slijedi biti sudar ravnopravnih suparnika – drži Hrvoje Hrestak, izbornik juniora.

– Šanse su baš 50-50. Njihovi najjači igrači su s brojevima 3 (Akos Nagy), 5 (kapetan Roland Gaszt) i 12 (Peter Szalai). Oni su nositelji igre i na njih treba dosta pripaziti. Njeguju klasični mađarski stil igre. Kontre, jako dobri šutevi. Moramo ponoviti sličnu obranu kao u osmini finala, pa da onda njima malo zadrhti ruka. Jer, ako Mađarima pustimo protunapade, lagane šuteve, onda je to momčad koja samo raste. Uz sve su i odlični plivači. Klasična mađarska reprezentacija – veli Hrestak.

Kada bi uspoređivali Mađarsku s primjerice našim prvim suparnikom na Malti, jakom reprezentacijom Španjolske, što bi ste rekli? To je ista klasa, bolji, lošiji…?

– Teško je ocijeniti jer je to sve tu negdje. Svatko ima neki svoj stil igre. Mislim da su Mađari malo bolji na šutu. Uistinu, kada pogledam ovaj turnir, koliko je izjednačen, koliko glavobolja zadaju neke momčadi koje tradicionalno nisu nešto spektakularne, a one ovdje rade silan problem favoritima. Recimo, domaćin Malta je protiv Španjolske nakon tri četvrtine tek minimalno gubila (9:10). Ili Gruzija u skupini protiv Srbije, Nizozemska koja je prvog dana dobila Italije i to tri razlike. Rusija koja je izgubila već dobivenu utakmicu osmine finala protiv Italije, uđu u peterce i izgube. Zaista, vrlo, vrlo izjednačen turnir.

I za kraj, još samo jedna poruka izbornika Hrestaka.

– Ništa dosad nije bila šala, sve je bilo važno, ali sada turnir počinje. Došao nam je Ratko Rudić na Maltu i poručio “sada dolazi onaj dio natjecanja na kojem igrači moraju uživati”.

Nadamo se da ćemo i mi svi skupa s našim mladićima i stožerom koji ih vodi, zajedno uživati već večeras. Utakmica Hrvatska – Mađarska počinje u 17.30, a možete ju i pogledati u ‘stream-prijenosu’ na www.len.eu

Iz mađarskog tabora

Csaba Kiss, izbornik mađarske juniorske reprezentacije je za službenu mrežnu stranicu tamošnjeg nacionalnog vaterpolskog saveza, uoči četvrtfinala izjavio:

– Drago mi je što momčad djeluje i igra iz utakmice u utakmicu sve bolje. Prvu utakmicu protiv Rusa nismo odigrali kako smo planirali, htjeli, napravili smo puno pogrešaka, ali ipak pobijedili. Puno sam još pogrešaka vidio i protiv Bjelorusije, da bi u 3. kolu i utakmici protiv Njemačke već vidio solidan napredak i našu najbolju igru dosad. Drage su mi sve tri pobjede i prvo mjesto u skupini, ali puno mi je važnije da igramo sve bolje. 

Parovi i satnica četvrtfinala (četvrtak, 16. rujna):

12.00 Nizozemska – Srbija

16.00 Italija – Španjolska

17.30 Hrvatska – Mađarska

19.00 Grčka – Crna Gora