Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Europsko prvenstvo / 13. siječnja 2024.

EP EINDHOVEN 2024. – Velika utakmica protiv Velike Britanije

Još se nije stišao navijački huk sa zagrebačkih tribina od petka navečer, niti posve slegli prelijepi dojmovi nakon još jedne pobjede i uspjeha Barakuda, plasmana u polufinale Europskog prvenstva, a vaterpolska Hrvatska je u iščekivanju nove velike predstave u bazenu. Ovog puta u izvedbi naših djevojaka koje su u Eindhovenu na pragu senzacionalnog uspjeha. Plasmana na Svjetsko prvenstvo u Dohi! Ondje, a pritom mislimo na rang natjecanja, dakle na skup najboljih ženskih reprezentacija, Hrvatska nikad nije poslala žensku reprezentaciju. Sada smo na pragu tog dosega.

Kada navodimo „mi smo na pragu”, mislimo na njih. Naše vaterpolistice s kojima se sve veći broj nacije poistovjećuje, što je najbolji dokaz da nešto vrijede, da su nešto postigle, da idu u pravom smjeru.

Danas od 16.00 sati u Eindhovenu, uz prijenos u programu HTV 2, sastaju se Hrvatska i Velika Britanija u utakmici za 7. mjesto na Europskom prvenstvu. Već bi i samo osvajanje tog mjesta bio najveći uspjeh dosad, ali isto to mjesto nudi i bonus. Nagradu odlaska na Svjetsko prvenstvo u Dohu početkom sljedećeg mjeseca već. Činjenica da igramo protiv Velike Britanije koja je prethodno kreirala najveću senzaciju, izbacila Izraelke s puta u četvrtfinale, nudi i priliku više. Nimalo ne podcjenjujući suparnice koje su tu isto došle zaslugom svoje kvalitete, ali Britanke… čine se kao prepreka koja nije nesavladiva.

– Britanke su dobar sastav, ali analizirat ćemo ih kako treba, te sa srcem i znanjem iskoristiti tu priliku koja nam se ukazala – u početku će izbornik Bruno Sabioni, uz dodatak.

– Dosad nisam najavljivao ništa jer sam bio i strpljiv i oprezan, ali sad se otvorilo da imamo priliku. Šteta bi bilo propustiti ju, ali štetno bi bilo i pričati išta drugo osim da ćemo napraviti sve u bazenu za dobiti utakmicu. To je nešto što želim curama, stožeru, pa i sebi jasno. Jedva čekamo tu utakmicu, te idemo napraviti povijesni rezultat – rekao je izbornik Sabioni.

Ono što je i više no primjetno, a zamijetili su to i strani vaterpolski stručnjaci – Hrvatska je napredovala. Naša ženska reprezentacija je napredovala u pogledu igre, kvalitete, a u usporedbi s prijašnjim generacijama odnosno natjecanjima. I to je normalno, to je razvojni put jednog sportskog sastava i sustava. Ne, to nije isti sastav s prijašnjih natjecanja, iako ima i nekih istih igračica, ali hrvatski ženski vaterpolo raste. Raste sustavno što je daleko bolje od nekog brzinskog instant dizanja s umjetnom podlogom. Ovaj je rezultat isključivi plod domaćeg rada, strpljenja, ustrajnosti.

Stoga od srca i u ime cijele vaterpolske i sportske Hrvatske želimo našim djevojkama ispunjenje njihovih snova. Idemo svi zajedno, pobijediti u za nas velikoj utakmici, Veliku Britaniju, za velik, najveći uspjeh hrvatskog ženskog vaterpola!