hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Europsko prvenstvo, U17 reprezentacija / 20. rujna 2021.

EP (do 17) – Hrvoje Hrestak nakon Malte

Hrvatski juniori, igrači do 17 godina, kao šesta se nacija u Europi vraća s kontinentalnog prvenstva na Malti. Ovaj je plasman za dva mjesta bolji od prijašnjeg EP.

– Određeni pomak je učinjen, ali ne i velik. Maleni koračić, ali nedovoljan da bi nas doveo ondje gdje mi hoćemo – prije polaska s Malte će glavni trener ove reprezentacije, Hrvoje Hrestak.

– Vjerujem ipak da će rezultati i s ovom generacijom doći. Imamo potencijala, talenta, ali potreban nam je rad kroz cijelu godinu. Preuzimam maksimalno svoj dio odgovornosti za ovaj rezultat, ne volim ga prebacivati na druge, ali neka ga svatko preuzme na sebe i bit će nam onda bolje ako to spoznamo. Dečki se sad vraćaju u klubove, ali svi skupa moraju puno napornije i više trenirati kako bi neke stvari bilo lakše provesti na pripremama reprezentacije – napominje Hrestak,

Možda bi plasman već na Malti bio viši da nije bilo poraza u utakmici koja nam je bila praktički pa dobivena, ona protiv Španjolske, u 1. kolu. Podsjetimo, u potpuno izjednačenom susretu, u zadnjoj smo četvrtini, pet minuta prije kraja pri vodstvu 7:6 imali peterac (neiskorišten), kasnije još dva igrača više (oba neiskorištena, zadnji tri minute do kraja). Da je tada postignut samo jedan gol, vjerujemo da bi bio dostatan za pobjedu. Ovako smo Španjolcima pružili priliku za povratak u utakmicu i konačno pobjedu. Ističemo ovu utakmicu jer je ona predstavljala susret za prvo mjesto u skupini, a ono je ‘nosilo’ ipak lakši kasniji put. Primjerice, Italiju u četvrtfinalu, a Italija nije bila u najboljoj formi na Malti, te su u konačnici završili tek osmi.

– Uz ovih 15 igrača, u zadnjih godinu i pol dana sam provjerio još 28 igrača. Dakle, ‘pročešljali’ smo cijelu Hrvatsku, sve provjerili i u ovom su trenutku ovo najbolji igrači koje mi imamo – napominje Hrestak.

– Mi svi generalno moramo još malo više raditi. Svi mi hrvatski treneri imamo donekle sličan pristup i tu nije problem nikakav. Nego, razvoj kapaciteta, broj sati, volumen treninga, on nije dovoljan. Naobrazba od malih nogu na fleksibilnosti. Mislim da je to nešto što je u velikoj mjeri zapostavljeno i iz toga se onda rađa dosta problema u kasnijoj, adolescentskoj dobi. Tu se mislim može puno napraviti.

Što se samog turnira na Malti tiče i igara naše reprezentacije, neovisno šestom mjestu koje nije na razini očekivanja i ugleda hrvatskog vaterpola, bilo je nekoliko pojedinaca koji skreću pozornost na sebe. Pa, i ne samo od malteškog turnira. Stožer reprezentacije ne želi nikoga izdvajati, ali temeljem viđenog vrlo su dopadljive igre pružili Toni Mozara, Maro Tiozzo, te od ranije nešto poznatiji, kapetan ove momčadi Robert Stojanac. Momci i generacija koja sasvim sigurno obećava, ali i sastav koji mora još puno raditi da bi napravili iskorak više.

Rezultati Hrvatske na EP u Gziri (Malta):

1. kolo: Hrvatska – Španjolska 7:8

2. kolo: Hrvatska – Malta 10:6

3. kolo: Hrvatska – Rumunjska 10:5

Osmina finala: Hrvatska – Gruzija 17:4

Četvrtfinale: Hrvatska – Mađarska 4:10

Poredak 5.-8. mjesta: Hrvatska – Nizozemska 10:7

Za 5. mjesto: Hrvatska – Crna Gora 12:14