hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Europsko prvenstvo, U15 reprezentacija / 8. srpnja 2021.

EP do 15 (m) – S Rusima za ulazak najbolja 4 sastava

Prvi od dva dana ‘pripravnog stanja’ stožera i reprezentacije do 15 godina, kako je to opisao trener David Burburan uoči osmine finala je za nama. Sada slijedi drugi dan spomenutog stanja. Četvrtfinale. Na svakom turniru i u svakom uzrastu, od najmanjih ili limača pa do seniora, četvrtfinalna je utakmica ona koja momčad ‘gura’ u krug onih koji će se boriti za medalju, ostaviti neki trag ili vas ‘baca’ u utješnu borbu za poredak od 5. do 8. mjesta. Nešto što se baš i ne pamti osobito dugo.

Naši mladići na Europskom prvenstvu do 15 godina u Louleu, večeras imaju jednu takvu utakmicu. Ponovo u kasnom terminu, ponovo zadnji susret dana kao i u srijedu, Hrvatska će igrati protiv Rusije. Prvo ipak koje slovo o srazu s Rumunjima. Rezultat 16:5 je takav da je trener pretpostavljamo zadovoljan…

– Da, jasno da jesam i prvo sam dečkima na sastanku nakon utakmice čestitao u svoje ime, ime stožera, našeg Saveza iz kojeg su nam poruke čestitke poslali i Neven Kovačević, Samir Barač, naš vozač autobusa u Hrvatskoj itd – na početku će trener David Burburan.

– Rekao sam im da je ovo pravi put i pristup koji gradi uspjeh. Od pripreme za utakmicu, ulaska u bazen, govora tijela koji je poput malih profesionalaca, od pogleda, razgibavanja, ulaska u vodu, odijevanja majice, stava u himni, pogotovo početka utakmice. Sve jako dobro. S takvim pristupom, s takvim stavom, to je prava Hrvatska. To sam im rekao. E, a nakon početnih pohvala…

Nije moguće da je bilo i kritike?

– Naravno, jer sam prešao i na neke situacije s kojima nisam bio zadovoljan. To se prvenstveno odnosilo na neka pojedinačna ispadanja u obrani koja protiv ovakvih suparnika nisu kažnjena, ali u budućnosti hoće. Nisam nikako bio zadovoljan niti s igračem više, kao i s previše slobode koje su si znali povremeno uzeti u odnosu na dogovorene akcije i zadatke koje su imali. Potičem ja njima i kreativnost i slobodu, oni na koncu odlučuju u vodi gdje će ići lopta i slično, ali sve dozirano. Pravila se moraju znati. To je nešto što moramo ispraviti već do večeras.

Vremena, složit će te se nema puno. Okrenimo se Rusima. Kakva je to momčad, gdje je njihova snaga?

– Oni su u 1. kolu u skupini svladali Crnu Goru 18:16 i to je rezultat koji me jako iznenadio. Pobijedili su Crnu Goru, a to je momčad s kojom smo mi imali nemalene probleme i na turniru u Budvi, znamo ih i s priprema u Splitu tri dana. Dakle, ako takvu momčad netko dobije 18:16, onda je to upozorenje. Imaju jako dobra 4 vanjska pucača, dakle snaga im je u vanjskoj liniji. Momčad je poletna, imaju jako dobru kontru, možda tek imaju malo slabiju centarsku poziciju, ali generalno su vrlo neugodna momčad.

Kada bi ih usporedili s Mađarskom, jedini dosad vrlo jakim suparnikom s kojima je naša momčad igrala, je li Rusija te razine ili ipak malo slabija?

– Ne, sigurno su razina ispod Mađara, ali to ne znači da su slabi. To je jako čvrsta momčad, dobro posložena.

Iza naših mladića su četiri utakmice, slijedi peta u pet dana, a svaka utakmica nosi energetsku potrošnju, kakvi su naši dečki po tom pitanju?

– Bez problema. Mi smo tako i isplanirali ovo Prvenstvo da imamo dva ciljana vrha u pripremi. Jedan manji nam je bilo odmah 1. kolo i Mađarska, a drugi je sada, eliminacijska faza, baš osmina i četvrtfinale. Uostalom, baš se po utakmici s Rumunjskom vidjelo da imaju i svježine, lucidnosti, kreativnosti – na kraju će trener David Burburan.

Neka se sve to, od lucidnosti do kreativnosti samo ponovi i večeras, na jugu Portugala. Utakmica četvrtfinala, Hrvatska – Rusija počinje večeras u 20.30 sati po hrvatskom vremenu, dakako uz mogućnost praćenja prijenosa na www.len.eu.

Parovi i satnica četvrtfinala – četvrtak, 8. srpnja:

(16.00) Turska – Mađarska

(17.30) Srbija – Španjolska

(19.00) Italija – Grčka

(20.30) Hrvatska – Rusija LEN TV