hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Europsko prvenstvo, U15 reprezentacija / 9. srpnja 2021.

EP do 15 (m) – Dečki koji pjevaju u bazenu

Hrvatski mladići do 15 godina, naš vaterpolski podmladak, ušao je u najuži krug momčadi koje se bore za medalju. Hrvatska je naime izborila polufinale Europskog prvenstva u portugalskom gradu Louleu, u kojem će u subotu, 10. srpnja od 19.00 sati u dvoboj sa Španjolcima.

Već i ovo ostvarenje je sjajan uspjeh naše vaterpolske budućnosti, iako je poprilično jasno da ovi momci na tomu ne kane stati. Iz utakmice u utakmicu momčad bespogovorno raste, igra sve bolje i samouvjerenije. Utakmica četvrtfinala protiv Rusije bila je možda dosad i najbolje naše izdanje. Napominjemo možda, jer unatoč porazu u 1. kolu od Mađara, niti ta utakmica nije bila u cjelini gledano loše odigrana s naše strane. U konačnici, podatak da su obje prvoplasirane momčadi iz D skupine (Mađarska i Hrvatska), ušle u polufinale, među 4 najbolje momčadi Europskog prvenstva, dovoljno govori o snazi kako te skupine, tako i obje momčadi. Ujedno, valja pripomenuti i da se dogodilo jedno silno veliko iznenađenje na turniru. U osmini finala je Turska pobijedila Crnu Goru! Učinili su to boljim izvođenjem peteraca, nakon što je Crna Gora još u trećoj četvrtini vodila čak 7:3! To je tek mali dokaz da se i najmanje opuštanje može itekako osvetiti, da danas i momčadi iz drugog ili trećeg jakosnog razreda mogu ugroziti, pa i nadjačati velikane.

Naši su mladići pak na pravom, najboljem putu. Ono što osobito veseli je način na koji igraju, ali i s kolikim žarom, te usredotočenošću na svoju igru, prezentaciju suparnika, prilaze svakoj utakmici. Uz sve, značaj susreta ih ni najmanje ne sputava. Uostalom, tijekom utakmice s Rusijom, u pauzi između četvrtina, jasno se dalo za čuti u tzv. stream-prijenosu iz Portugala kako naši dečki u vodi, u kutu pjevaju… “Moja domovina”. Potvrdio nam je to i trener David Burburan.

– To je sve dio nekog našeg malog rituala, poticaja, ali dakako da to dolazi tek nakon striktnog dogovora – veli trener Hrvatske do 15 godina.

U subotnju večer po našem vremenu, od 19.00 sati, Hrvatska će se boriti protiv Španjolaca. Momčadi koja nije trebala igrati osminu finala jer su osvojili prvo mjesto u skupini. Sastav koji je tri od četiri utakmice pobijedio minimalnim rezultatom, ali to može zavarati. Suparnici poput Italije i Srbije su ozbiljne momčadi, dok je Rumunjska bila suparnik u 1. kolu koje je nerijetko specifično na svakom natjecanju.

– Španjolska je vrlo raznovrsna momčad. Ima veliku širinu rješenja u napadu i obrani. Igraju na rubu isključenja, visoki presing i jako dobro pokrivaju prostor u obrani. Vrlo su pokretni, plivački sjajno spremni, kažnjavaju svaku pogrešku suparnikove obrane, ali i napada. Škola je to koja se temelji na brzom, dinamičnom vaterpolu, pokrivanju prostora. Odlična kontraška momčad, tako da ćemo sve u svemu imati jako puno posla, vrlo jakog suparnika i morat ćemo iskazati svoje najbolje lice – za hvs.hr veli David Burburan, trener naše reprezentacije do 15 godina.

Uz momčad koja ‘pjeva u vodi’, nadam se da ćemo uživati i u subotnju večer s krajnjeg juga Portugala.

Španjolski put do polufinala

1. kolo: Španjolska – Rumunjska 10:9

2. kolo: Španjolska – Italija 11:10

3. kolo: Španjolska – Malta 14:8

Četvrtfinale: Španjolska – Srbija 9:8

Hrvatski put do polufinala

1. kolo: Hrvatska – Mađarska 10:13

2. kolo: Hrvatska – Poljska 20:4

3. kolo: Hrvatska – Gruzija 15:4

Osmina finala: Hrvatska – Rumunjska 16:5

Četvrtfinale: Hrvatska – Rusija 12:10

Parovi i satnica polufinalnog dana – subota, 10. srpnja:

(14.30) Turska – Italija

(16.00) Srbija – Rusija

(17.30) Mađarska – Grčka

(19.00) Španjolska – Hrvatska LEN TV