Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Europsko prvenstvo / 15. siječnja 2024.

EP 2024. – Počinje završno odbrojavanje do finala

Utorak, 16. siječnja 2024. Od 20.15 sati (HTV 2), vrijeme je za novu, još jednu vaterpolsku krunidbu uz Savu. Jednom se to u Zagrebu i na gotovo istom mjestu, samo na otvorenom bazenu, već dogodilo. Bilo je to 2010. Bilo bi lijepo ponoviti priču. Sada je istina ulog još veći jer pobjednik uzima baš sve. Čast i slavu prvaka, zlato oko vrata i vizu za Olimpijske igre u Parizu predstojećeg ljeta.

U taboru reprezentacije je atmosfera odlična, ali staložena i mirna. Možda sve ‘gori’ oko njih, ali momčad je mirna. Upravo onakva kakva i treba biti. Svi su zdravi, spremni, do početka finala sasvim sigurno i posve odmori jer nedjeljna utakmica, polufinale protiv Mađarske, je bila sve samo ne lagana, jednostavna i s malenom energetskom potrošnjom. Za kratku najavu dan uoči finala, donosimo vam dvojicu igrača s lijeve strane Barakuda.


Loren Fatović:
– Sigurno neće finale odlučiti jedan igrač. Španjolska je skup 15 velikih igrača, vrhunskih pojedinaca. Imaju veliku širinu, ali ju isto tako imamo i mi, te smo pokazali na ovom Prvenstvu da doslovno igramo svi i možemo igrati sa svima. Fokusirani jesmo, igramo dobro, napravili smo i dosad već velik uspjeh, ali opet nije to ono što nas zadovoljava. Ono jedino što bi nas posve ispunilo je osvajanje zlata koje ujedno nosi olimpijsku vizu. To smo si postavili kao cilj uoči EP i dok to ne napravimo, nećemo se zadovoljiti.
U finalu su šanse uvijek 50-50. Novi je dan, sve se prijašnje utakmice zaboravljaju, a ja se nadam, siguran sam da imamo svoje šanse.

Luka Bukić:
– Umora sigurno ima malo, dva tjedna napora treba izdržati. Čak sam se iznenadio kako ti mladi Mađari u polufinalu plivaju, „čupaju”, koliko su čvrsti. Mladi su, agresivni i to je za očekivati. Normalno je da smo se istrošili, ali finale je pred nama. O umoru se sada ne priča, ne razmišlja. Za prvo kolo smo se protiv njih dobro pripremili i vjerujem da ćemo to napraviti i sada. Dosta su impresivno izgledali na ovom turniru, posebno protiv Talijana. Ne znam kada je netko Italiju ostavio tri četvrtine na jednom golu. Mi smo fizički, plivački spremni, ali to isto vrijedi baš i za Španjolce. Bit će to opet jedna fizički teška utakmica, kao u Dubrovniku, ali s te strane se ne trebamo brinuti.
Kako se vi osjećate u ovom bazenu, u Zagrebu. Niste nikada mislim igrali pred toliko ljudi uz Savu.
– Ni blizu! Stvarno prekrasna atmosfera i protiv Grka i Mađara, pun bazen, navijanje cijelo vrijeme. Mogu samo zahvaliti samo publici, a meni pogotovo jer sam tu domaći. Igrao sam cijeli život u ovom bazenu, ali nikada u onakvoj atmosferi i vjerujem da će tako biti i u finalu.Samo prvak vadi vizu za Pariz
Ishodom polufinalnih susreta Španjolska – Italija odnosno Hrvatska – Mađarska, razriješeno je i pitanje koje se postavljalo prije početka Europskog prvenstva – koje će mjesto voditi u Pariz na Igre? Odgovor je – samo prvak Europe.
Naime, oba finalista, kako Hrvatska, tako i Španjolska, su među reprezentacijama koje još nisu osigurale mjesto u glavnom francuskom gradu, na Igrama ovog ljeta. Kako s EP u Pariz ide samo jedan, računica je jednostavna.