Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Europsko prvenstvo / 6. siječnja 2024.

EP 2024. Hrvatska s 5 razlike svladala Francusku

U drugoj utakmici na Europskom prvenstvu, skupina A u Dubrovniku, Hrvatska je uvjerljivo svladala Francusku 12:7, te kolo prije kraja nadmetanja u prvom dijelu turnira, zasjela na čelo ljestvice.

Nikad, baš u niti jednom trenutku pobjeda nije dolazila u pitanje. U biti, Barakude su odigrale protiv Francuske upravo onako kako se s njima i mora, da bi ih lagano dobili, riješili utakmicu, pa već sredinom susreta. Ni u kojem slučaju ne dopustiti da vam ‘dišu za vratom’ tijekom treće, a još više u zadnjoj četvrtini. No, odvajanje rezultatsko u drugoj dionici donosi upravo ono čemu je svjedočilo možda i 2.500 gledatelja na tribinama Gruža, plus mnoštvo pred TV ekranima. Na kraju prve četvrtine 3:1, ali sredinom druge već 5:1. Naslućivanje francuskog kraja, a puna potvrda je došla početkom treće četvrtine, nakon vodstva 8:2.Ne možemo zanijekati da nije bilo i nekih problema. Primjerice, napad s igračem više je ispod prosjeka, ali ono što je od krucijalne važnosti je igra obrane. Od vratara Bijača, ali i cijele momčadi u defenzivnom pogledu. To je dovedeno gotovo pa do savršenstva i to je zalog naše najveće vjere u uspjeh.
Sljedeću utakmicu Hrvatska igra u ponedjeljak, 8. siječnja protiv Crne Gore, ponovo od 20.15 sati i jasno uz prijenos na HTV 2. Susret za prolazak skupine s prvog mjesta i izravan ulazak u četvrtfinale.

IZJAVE

Ivica Tucak, izbornik reprezentacije:

– Odigrali smo dobru, nikako ne briljantnu utakmicu. S igračem više očito nismo bili dobri. Žurili smo u prvoj četvrtini. To je ono, kad želite jednom loptom, s jednim šutom dati dva gola. Makar, razumijem ja momke. Ponijela ih je, nosi ih ova atmosfera koja se osjeća svuda. U bazenu i oko njega. Ono što smo tu promašivali, kompenzirali smo u obrani. E, ona je bila briljantna, perfektna.

Josip Vrlić:

– Doći će i realizacija napada s igračem više. To će sigurno doći, s utakmicama. Ne trebamo se brinuti s ovakvom obranom. Nismo možda davali s igračem više, ali smo zato „probijali s vanjskih pozicija”. Ja ne bi čak rekao da je to velika pobjeda, jer turnir je tek počeo. Ili će tek početi. Polako, svaka sljedeća je još važnija, počev od ove koja slijedi. Protiv Crnogoraca hvatamo prvo mjesto u skupini.

Marko Bijač:

– Dosta drukčija utakmica nego ona u 1. kolu. Mislim da smo već u prvoj četvrtini stekli određenu prednost koju smo onda do kraja samo, ne održavali, nego povećavali. Ono najbitnije, zadržali smo agresivnost u obrani. Onu kao protiv Španjolaca, samo je podignuli na još jednu višu razinu. To je jedini ispravan put. Idemo dalje, već od ovog trenutka počinje pripremati utakmicu protiv Crne Gore.

Rino Burić:

– Stvarno smo bili pravi. Otvorili smo odlično, cijelu utakmicu smo igrali dobru obranu, naravno na krilima našeg Marka Bijača. Idemo se odmoriti jedan dan, a onda najbitnija utakmica u skupini, Crna Gora u ponedjeljak.

Luka Lončar:

– Malo nam istina “šteka” napad s igračem više, ali mislim da se moramo opustiti. Imam osjećaj da je prevelika želja, svatko želi doprinijeti, dati, gol, pokret, dodavanje. Onda u nekim slučajevima možda malo pretjeramo, ali to ćemo sve pomno analizirati.