hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast

Renato Živković

Datum rođenja: 8. srpnja 1966.

Mjesto rođenja: Split

Pozicija: Glavni tajnik

Biografija

Igračka karijera:

1978 -1991. POŠK Split, 1991-1997. Tourcoing (Francuska)

Igrački trofeji:

Kup pobjednika kupova (1984.), europski Superkup (1984.) i 3 COMEN – Mediteranska kupa (1985., 1986., 1987.)

Trenerska karijera:

1997-2003. Tourcoing (Francuska)

2004-2005. POŠK (Split)

2005. – Mediteranske igre Almeria – pom. trener hrvatske vaterpolske reprezentacije

Karijera sportskog djelatnika:

Od 2007. godine –  glavni tajnik Hrvatskog vaterpolskog saveza

2009. – član izvršnog organizacijskog odbora na FINA svjetskom juniorskom prvenstvu u Šibeniku

2010. Izvršni direktor Europskog prvenstva u Zagrebu

2011.  član izvršnog organizacijskog odbora LEN juniorskog europskog vaterpolskog prvenstva u Rijeci

Renato Živković obnaša dužnost glavnog tajnika HVS-a od 2007. godine. U njegovom mandatu je osvojen čitav niz vrhunskih sportskih postignuća. Nabrojimo samo najznačajnije:  zlato sa Olimpijskih igara u Londonu, srebro sa Olimpijskih igara u Riju, dva seniorska svjetska zlata (Melbourne 2007 – Budimpešta 2017), jedno srebro i tri bronce, uz fenomenalnu organizaciju – europsko zlato iz Zagreba, zatim zlato, srebro i dvije bronce na FINA svjetskoj ligi, srebro i bronca na FINA svjetskom kupu, zlato na Mediteranskim igrama, kao i tri svjetska i europska juniorska zlata.

1981. godine, u kadetskoj reprezentaciji tadašnje države, igrala su samo dvojica Dalmatinaca, današnji najbliži suradnici u HVS-u, Bukić i Živković. Za igračke je karijere Renato Živković bio vjeran samo dvama klubovima. Jedan je onaj prvi, matični i srcu ipak uvijek najdraži – POŠK.

Kao mladi, perspektivni seniorski igrač, sa splitskim POŠK-om se krajem 1983. godine popeo na krov Europe osvojivši dva velika kontinentalna naslova, Kup pobjednika kupova Europe  i Super kup. Sljedeće tri godine zaredom osvaja i Mediteranski kup. S istom momčadi će osim navedenih pokala, još u tri navrata igrati i finale nacionalnog kupa bivše države. S navršenih 25 ljeta, preselio se u Francusku, u Tourcoing, kojem će pak ostati vjeran, što kao igrač, a potom i trener, punih 12 godina – 6 kao igrač i 6 u trenerskoj ulozi.

Renato  Živković je od 1979.  prošao sve strukture u vaterpolu (igrač, trener svih mlađih dobnih kategorija, trener seniorskih momčadi, jedan od trenera vaterpolske reprezentacije na mediteranskim igrama, od 2007., sportski djelatnik, glavni tajnik HVS-a i „team leader“ seniorske reprezentacije), što mu, uz poznavanje ekonomskih zakonitosti, gdje ima titulu magistra, omogućava suvereno vladanje cjelokupnom športskom materijom.

 Bio je jedan od ključnih članova izvršnog organizacijskog odbora na FINA svjetskom juniorskom prvenstvu koje se 2009. godine održalo u Šibeniku, a na kojem su se hrvatski juniori, uz izvanrednu organizaciju prvenstva, okitili titulom svjetskih prvaka.

 Kvaliteta je potvrđena tijekom spektakularne organizacije Europskog prvenstva u vaterpolu koje se održalo u rujnu 2010. godine u Zagrebu, gdje je uz tadašnjeg predsjednika Pericu Bukića, na  funkciji izvršnog direktora prvenstva, dobio pohvale u apsolutno svim segmentima organizacije.

 2011. godine bio jedan od ključnih članova izvršnog organizacijskog odbora juniorskog europskog vaterpolskog prvenstva održanog u Rijeci, gdje su naši juniori, uz ponovno vrhunski  organizirano natjecanje, zasluženo osvojili najsjajnije odličje.

Kao dokazani sportski djelatnik pozivan je na različite sportske konferencije, a održao je predavanja na visokoj školi za sportski management gdje je novim naraštajima sportskih djelatnika prenosio svoja organizacijska iskustva s velikih sportskih natjecanja.

U čitavom nizu  hvale vrijednih projekata, u svojstvu najbližeg suradnika izvršnog direktora Bukiće, istiće se rad na pripremi monografije HVS-a, te rad vezan na organizaciji dokumentarnog sportskog filma „Barakude“, prikazanom na prestižnom filmskom festivalu u Puli.

Dugogodišnji je član Žalbenog vijeća HOO-a za antidoping te Etičkog vijeća HOO-a.

2016. je odlukom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović odlikovan Redom hrvatskog pletera.