Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Europsko prvenstvo, U17 reprezentacija / 22. kolovoza 2021.

EP žene (do 17) – Težak ispit protiv Ruskinja

Drugi dan nadmetanja u Crnici donosi nam maksimalnih osam utakmica. U ‘pogon’ će i D skupina (jedina s četiri sastava), a koja je mirovala u subotu. Prvi ćemo put u šibenskom bazenu vidjeti i neke od najvećih sastava, kandidata za postolje poput reprezentacija Španjolske, Italije, Rusije, Mađarske, Nizozemske… Nedjelja u Šibeniku donosi dva derbija. Prvi je u prijepodnevnim satima, sraz Nizozemske i Grčke. Po svemu sudeći, dvoboj za prvo mjesto u B skupini, a ujedno par koji je odlučivao o bronci na prijašnjem EP do 17 godina, u Volosu kada su Grkinje bile za jedan pogodak bolje.

Poslijepodnevni dio programa donosi poslasticu u vidu dvoboja Italije i Mađarske, utakmica za najvjerojatnije prvo mjesto D skupine. Mađarice su se za Šibenik pripremale puna dva mjeseca, ali griješite ukoliko mislite da su Talijanke radile puno manje.

Ipak, za domaće, hrvatske ljubitelje vaterpola najbitnije je ono što počinje u 19.30 sati. U bazen će ponovo domaća vrsta koja je u subotu imala sjajan, kako je to rekla njihova trenerica “plivački trening”. Čak 31 gol razlike protiv Malte (35:4) tome zorno govori u prilog. Večeras međutim slijedi sudar s ‘ruskim zidom’. Rusija ima najviše, dakle zlatne ambicije na ovom nadmetanju. Za takvo što imaju i znanje i kvalitetu i iskustvo. Stoga je, na stranu naše želje i nadanje, Rusija izraziti favorit u srazu s Hrvatskom.

– Vidjela sam da je ruski trener gledao samo prvu četvrtinu naše utakmice s Maltom i potom otišao. Logično, vjerujem da je sve vidio, odnosno da nije bilo potrebno duže ostajati – veli Mia Šimunić, hrvatska izbornica.

– Rusija je na svim mjestima bolje ‘pokrivena’ od nas. Ono što mi očekujemo jest smanjiti gol-razliku što više možemo. Bude li onakav angažman kao u 1. kolu, to je moguće.

Razmišljajući u pogledu najavljivanja utakmice Hrvatska – Rusija o cilju naših djevojaka, pada nam pamet jedna misao. Bi li uspjeh bio možda smanjiti razliku na ispod 10 golova razlike?

– Da. Upravo to. Moguće su opcije da to bude i malo manje ili malo više od 10, ali to jest. Mi smo protiv Ruskinja imali zadnjih 10 godina rezultate 29:4, 30:6, 34:1, 22:3 u njihovu korist. Malo to ružno sada zvuči, kao da smo mi sada jako pesimistični što nismo, ali idemo biti realni. To je tako zasad. Sve dakle bolje od toga će biti uspjeh.