Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija, Vijesti / 10. rujna 2023.

Zlatno splitsko ljeto 2022.

Kolika je brzina protočnosti vremena možda se baš ponajbolje vidi u ovoj obljetnici. Godina dana se danas navršava od osvajanja naslova europskog prvaka u Splitu, u nikad ranije doživljenom i viđenom grotlu Spaladium Arene. Godina dana, a kao da je bilo jučer.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Svaki detalj još nam je znan, svaki navijački usklik, bodrenje još odzvanja u ušima, sav kolorit hrvatskih nacionalnih boja na dupkom ispunjenim tribinama je pred očima. Netko se našalio tih dana u Splitu da bi poljudski stadion sa svojih 35 000 mjesta bio ispunjen do zadnjeg mjesta. Makar, nije to bila ni šala. Doista nije i svi koji su bili tih kasnoljetnih dana, od 27. kolovoza do 10. rujna 2022. u gradu podno Marjana, znaju da ne preuveličavamo.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Split je ‘gorio’ od spektakla u vodi. Grad je više od dva tjedna živio za vaterpolski festival, jer to što se zbivalo u spomenutom razdoblju u najvećem dalmatinskom gradu, nije bilo samo Europsko vaterpolsko prvenstvo. Bilo je tih dana i izložbi karikatura na temu vaterpola, pristiglih iz cijele Europe, u Dioklecijanovim podrumima. Knjižica s karikaturama postala je tijekom EP najtraženiji artikl. Promovirana je izložba o povijesti vaterpola u Hrvata u Spaladium Areni. Bilo je navijačkih kutaka po gradu, svake večeri koncert pokraj dvorane sa zabavom za navijače. No, održani su i različiti seminari (stručno-trenerski, sudački, medicinski…). U organizaciju se uključio cijeli Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija, Sveučilište u Splitu, a dakako da ne možemo preskočiti ključnu ulogu koju je u cijelom projektu dala Vlada Republike Hrvatske s premijerom Andrejom Plenkovićem na čelu, te Ministarstvom turizma i sporta.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

No ono najbitnije, najsvečanije, to je ostavljeno za vodu, prepušteno vaterpolistima i vaterpolisticama, a poglavito Barakudama. U ljetu u kojoj je izbornik Ivica Tucak temeljito redizajnirao momčad, u ljetu u kojoj su mu s OI u Tokiju godinu dana ranije ostala tek četvorica igrača (Bijač, Bukić, Vrlić i Fatović), sastavljen je orkestar koji je prolog simfonije dao naznačiti koji mjesec ranije u Budimpešti, na Svjetskom prvenstvu (polufinale). Crescendo je ostavljen za doma, za Split, za turnir uz naše Jadransko more.

Postavljeni su hrvatski rekordi posjećenosti neke vaterpolske utakmice, ali i decibelni rekordi navijačke potpore koja je još jedna, neizostavna, pa i ključna stavka cijele priče. Nisu navijači bili samo bučni i od divovske pomoći Barakudama, oni su bili tijekom svake utakmice maksimalno korektni. Prvenstvo u Spaladiumu jest pobjeda hrvatskog vaterpola, ali i trijumf sporta.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

O majstorima u vodi, treba li trošiti riječi? U biti, treba. Ali to nije trošenje, to je zahvala. Zahvala toj ukupno 15-ici mladića, njihovom treneru i cijelom stožeru za dva tjedna podarene sreće, radosti, ponosa i osmijeha. To nema cijenu.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Od Marka Bijača, najsigurnijih ruku EP, pa do najmlađeg, imenjaka mu Žuvele koji je oduševljavao. Baš kao domaći, splitski momci, beskompromisni Rino Burić, naš najbolji strijelac u Spaladiumu Jerko Marinić Kragić, a u reprezentaciji je bio i ljevak Ivan Domagoj Zović. Na 2 metra ‘grdosija’ s Kvarnera, Josip Vrlić, a njemu uz bok dakako kapetan i još jedan Riječanin, Ivan Krapić. Igrao je ondje i ‘dubrovačko šilo’ Loren Fatović čiji su vaterpolski očinski geni jaki baš kao i u Luke Bukića, smirenog i uvijek postojanog. Opet, ako ćemo o očevima, da jabuka ne pada daleko od stabla potvrdio je i Gospar Filip Kržić. Nismo zaboravili, a kako i bi pouzdanog Franka Lazića, pa šibensko ‘otkriće ljeta’ Andriju Bašića ili dečka koji je preko Beča došao do Barakuda, Matiasa Biljaku. Leđa je našem prvom vrataru ‘čuvala’ druga gruška hobotnica, predobri Toni Popadić. Pred kraj i onaj koji je otvorio finale golom, naša torpiljarka Kosta, Konstantin Harkov.        

Ma, ljeto za pamćenje. I koliko god da će još ljeta proći, tog splitskog zlatnog iz 2022. ćemo se uvijek sjećati s osmijehom velikim poput Mosora.

——————————————————————————-

Put do finala:

28. kolovoza 2022. – 1. kolo

Hrvatska – Malta 19:5 (Bijač 7 obrana, Fatović 5, Marinić Kragić 4, Burić 3, Žuvela 2, Harkov 2, Krapić 1, Bukić 1, Kržić 1)

31. kolovoza 2022. – 2. kolo:

Hrvatska – Francuska 13:5 (Bijač 10+1 obrana, Bukić 3, Žuvela 2, Marinić Kragić 2, Bašić 2, Harkov 2, Burić 1, Fatović 1)

2. rujna 2022. – 3. kolo:

Hrvatska – Grčka 5:5 (Bijač 12 obrana, Burić 1, Žuvela 1, Marinić Kragić 1, Vrlić 1, Harkov 1)

6. rujna 2022. – četvrtfinale:

Hrvatska – Gruzija 15:5 (Bijač 10+2 obrane, Popadić 4 obrane, Harkov 3, Fatović 3, Burić 2, Žuvela 1, Marinić Kragić 1, Bašić 1)

8. rujna 2022. – polufinale:

Hrvatska – Italija 11:10 (Bijač 14 obrana, Marinić Kragić 3, Harkov 2, Burić 1, Bukić 1, Žuvela 1)

—————————————————————————————

10. rujna 2022. – finale:

Hrvatska – Mađarska 10:9

(3:3, 1:0, 4:4, 2:2)

SPLIT – Spaladium Arena. Gledatelja 9.000. Suci: Margeta (Slovenija) i Alexandrescu (Rumunjska).

HRVATSKA: Bijač (10 obrana), Burić 3, Fatović, Krapić 1, Lazić, Bukić, Biljaka, Žuvela, Marinić Kragić 2 (2-2), Vrlić, Bašić 1, Harkov 3, Popadić. IZBORNIK: Ivica Tucak.

MAĐARSKA: Levai, Angyal, Manhercz 1 (1-2), Konarik 1, Nagy, Molnar 2, Zalanki 1, Burian, Nemet 1, Fekete, Jansik 2 (1-1), V. Vigvari 1, Vogel (7 obrana). IZBORNIK: Zsolt Varga.

PETERCI: Hrvatska 2-2, Mađarska 2-3.

OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 17, Mađarska 16. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Fekete (22), Molnar (27), Burić (31), Bukić (32), Jansik (32).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 7-15 (46%), Mađarska 4-12 (33%).