Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Vijesti / 12. April 2022.

ŽDRIJEB SP 2022. – Barakude s Japanom, Grčkom i Njemačkom

U Budimpešti je održan ždrijeb skupina vaterpolskog turnira 19. Svjetskog prvenstva u vodenim sportovima, a koje će se održati u Mađarskoj (18. lipnja – 3. srpnja 2022.). Hrvatska vaterpolska reprezentacija je razvrstana u skupinu B s momčadima Japana, Grčke i Njemačke. Ova će skupina igrati utakmice u Debrecenu, gradu na istoku Mađarske.

Prvi zadatak je uvijek isti i to se ne mijenja. Idemo proći skupinu

– za početak će iz Budimpešte, izbornik hrvatske reprezentacije, Ivica Tucak.

Nemam još informacija o Japanu, nemamo nikakvih spoznaja o njima nakon Olimpijskih igara u Tokiju, te ćemo na tomu sada poraditi. Znam samo da su promijenili izbornika. Što se Njemačke tiče, ono što zasad pokazuju nije na nekoj razini, ali na klupi im je izbornik Petar Porobić. Iskusni crnogorski stručnjak i s njim treba biti izuzetno oprezan. A Grci, o njima znamo zaista jako puno. Jaka momčad, olimpijsko srebro, imaju trojicu igrača kod nas, u Jugu, ali mislim da možemo igrati s njima, da ih možemo pobijediti. Još moram vidjeti s kim se ova skupina kasnije ‘križa’. Ono što je sigurno najbitnije da smo uspjeli izbjeći skupinu C u koju smo mogli dopasti, a tamo su Italija i Španjolska. To je sigurno najteža skupina

– iz Budimpešte će izbornik Barakuda, Ivica Tucak.

Mislim da su temeljem ždrijeba skupine uglavnom izjednačene

– za hvs.hr će iz Budimpešte Perica Bukić, dopredsjednik i izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza.

Za našu bi skupinu rekao da je srednje jaka. Grčka je olimpijski finalist iz Tokija, Njemačka i Japan su reprezentacije iz drugog kvalitetnog razreda, ali isto tako momčadi koje znaju igrati i s njima treba biti oprezan također. Jako će puno značiti utakmica Hrvatska – Grčka jer prvo mjesto ipak nosi lakšeg suparnika u četvrtfinalu, jasno i ne igra se osmina finala dok drugoplasirani već ima za suparnika potencijalnog dalje Srbiju u četvrtfinalu. Mislim da nema izrazitih favorita na cijelom turniru, već jedno 6-7 reprezentacija izuzetne kvalitete. Iz iskustva znamo da ponekad dobar ždrijeb ne mora značiti i lakši put, dobar rezultat i obratno. Najvažnije je da mi budemo pravi, spremni, posebno i zato što će biti malo vremena za pripremu, tek 10-ak dana. No, kako nama, tako i drugima

– poručio je Perica Bukić.

Sustav natjecanja je isti kao dosad na svjetskim prvenstvima. Dakle, prvoplasirani ide izravno u četvrtfinale, dok drugo i trećeplasirana momčad iz svake skupine igraju osminu finala. Konkretno u našoj skupini, momčadi koje osvoje drugo i treće mjesto u osmini finala se križaju sa skupinom A, dok će prvoplasirani iz naše skupine u četvrtfinalu igrati protiv pobjednika iz ogleda C3 – D2.

Raspored utakmica:

21.6. 19:30h Grčka – Hrvatska
23.6. 18:00h Hrvatska – Njemačka
25.6. 18:00h Japan – Hrvatska

Muški vaterpolski turnir Svjetskog prvenstva počinje 21. lipnja i trajat će do 3. srpnja.

Debrecen u kojem ćemo igrati utakmice u skupini je drugi po veličini grad u Mađarskoj (220.000 stanovnika), ka krajnjem istoku, vrlo blizu granice s Rumunjskom.

SKUPINE MUŠKOG VATERPOLSKOG TURNIRA

Skupina A (Budimpešta) – Mađarska, Brazil, Crna Gora, Gruzija

Skupina B (Debrecen) – Japan, Grčka, Njemačka, Hrvatska

Skupina C (Sopron) – Italija, Kanada, Južna Afrika, Španjolska

Skupina D (Szeged) – Kazahstan, SAD, Australija, Srbija

SKUPINE ŽENSKOG VATERPOLSKOG TURNIRA

Skupina A (Budimpešta) – Italija, Mađarska, Kanada, Kolumbija

Skupina B (Debrecen) – SAD, Nizozemska, Južna Afrika, Argentina

Skupina C (Sopron) – Brazil, Kazahstan, Novi Zeland, Australija

Skupina D (Szeged) – Tajland, Francuska, Grčka, Španjolska