Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Vijesti / 24. kolovoza 2023.

VK Brodograditelj iz Betine slavi 70 godina

Malo koji vaterpolski klub na svijetu je ikad svoje skupštine održavao na javnom otvorenom prostoru, recimo gradskom trgu. No, na Murteru ćemo nadolazećeg vikenda imati upravo jednu takvu, svečanu i posebnim programom uveličanu sjednicu klupske skupštine.

Naime, u subotu 26. kolovoza, u 20.00 sati će se na glavnom trgu u Betini na otoku Murteru, održati svečana skupština Vaterpolskog kluba Brodograditelj, a povodom 70. obljetnice utemeljenja kluba. Skupštini će prethoditi utakmica veterana, dok će za večernji glazbeni program biti  zadužena poznata betinska grupa Berekini koji su svojedobno opjevali i himnu kluba uz pomoć gđe Gabi Novak i danas nažalost pokojnog Arsena Dedića.
Prigodom svečane Skupštine kluba, prikazat će se i dokumentarni film „Brodograditeljevih 70” u režiji Arsena Oremovića i produkciji Interfilma iz Zagreba.Iako Betina ima tek oko 700 stanovnika, ovo se mjesto kroz posljednjih sedam desetljeća pozicioniralo na zemljovidu nacionalnog drugoligaškog vaterpola. Zanimljiv je i podatak da je Vaterpolski klub Brodograditelj (utemeljen dakle1953.), prvi oformio i ženski sastav još 1981. godine, te je tako postao prvi ženski vaterpolski klub u Hrvatskoj i bivšoj državi.Prije ulaska u 2. ligu 1979. godine, Brodograditelj je triput osvajao 3. ligu (1970., 1974. i 1979.). Najveći uspjesi kluba bili su početkom 80-tih godina, kada je VK Brodograditelj osvojio 3. mjesto na Zimskom prvenstvu u Rijeci i 5. na državnom A prvenstvu u Splitu, a njihova seniorska postava 1980. dospjela je i u kvalifikacije za Prvu B ligu, a iz kvalifikacija za Prvu A jednom su istisnuli i šibenski Solaris. U samostalnoj Hrvatskoj, godine 2009. Brodograditelj je osvojio 2. ligu, a 2019. je bio pobjednik Ljetnog kupa Hrvatske.Zanimljiv je podatak da je Ivica Tucak, sadašnji izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije, svoju trenersku karijeru započeo upravo na klupi Brodograditelja! Baš kao i činjenica da je bivši reprezentativac i osvajač dva olimpijska zlata, Tomislav Paškvalin svoje prve zaveslaje napravio upravo u betinskoj lučici.
Na rođendansku proslavu, veliki jubilej betinskog vaterpola, kako doznajemo dolaze i Perica Bukić, izvršni dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza, izbornik Ivica Tucak, zatim Tomislav Paškvalin i mnogi drugi.