Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Liga prvaka / 27. rujna 2023.

Velika pobjeda Jadrana

Splićani su trijumfalno ušli u novu sezonu Lige prvaka. U svojem su bazenu uvjerljivo i zasluženo pobijedili beogradsku Crvenu zvezdu 16:13.

Istini za volju, valja spomenuti kako nije bilo ni lako, još manje jednostavno. Suparnik je svladan tek u zadnjoj četvrtini kada je naš prvak prvi put i poveo (12:11 – Marinić Kragić, šest minuta prije kraja), no to je ipak Liga prvaka. Nema ovdje slabih i za svaki se bod i u vodi valja oznojiti.

Jadranaši su to učinili i na svoj konto pridodali prva tri boda, na što se i prvo referirao trener Jadrana.

– Sve bitno iz ove utakmice je da smo osvojili 3 boda. No, primili smo previše golova, čak 13 je puno previše u odnosu na naša očekivanja i posebno kada igramo kod kuće. Međutim, ja sam uvjeren će naše vrijeme doći. Naše vrijeme dolazi – nakon utakmice je izjavio trener pobjeda, Jure Marelja.

Suparnik je slomljen, utakmica ‘prelomljena’ i dobivena tek u zadnjoj četvrtini. Možda bi ipak pomaknuli to i na koju minutu ranije, na drugu polovicu treće četvrtine. Tada je suparnik prvi put osjetnije poveo (9:11), ali i imao peterac. Tri prijašnja kaznena udarca su iskoristili, čak tri različita izvođača (Vasić, Subotić i Gogov). Sve odreda stariji odnosno iskusniji igrači. Za četvrti peterac srpskog kluba određen je i četvrti izvođač, mladi ljevak, vrlo nadaren inače, na pragu seniorske vrste, Marko Radović. Tu dolazimo do možda ključnog trenutka. Pogodi li Radović, bilo bi 12:9 za Crvenu zvezdu, ali… Mate Anić se raskrilio, obranio i zapuhao je vjetar u Jadranova jedra. 

Prvo je uslijedilo Lorenovo jugo. Fatović je smanjio na 10:11 (odbijena lopta od grede, nakon Duževićevog šuta), da bi potom u svom stilu Loren Fatović pobjegao u kontru, izjednačio (11:11) i malo razgalio lijepo popunjene tribine.

Sad je došao red na Jerinu buru. Jerko Marinić Kragić je s 2 metra, točno 6 minuta prije kraja pogodio za prvo vodstvo Jadrana (12:11), da bi minutu kasnije počelo trasiranje pobjede. Ponovo Marinić Kragić, sada iz kaznenog udarca, (13:11). Bilo je to malo manje od pet minuta do kraja tada, ali po govoru tijela, energiji u bazenu oba sastava, vidjelo se da je to dobiveno. Da tri boda pripadaju Splitu i Jadranu. Potvrdio je Harkov jako lijepim golom, s gotovo polovice bazena, dvije minute do kraja za +3 (15:12).

U drugoj utakmici 1. kola C skupine, u Budimpešti je problema imao sličnih i Ferencvaros protiv hercegnovskog Jadrana. Gubili su u poluvremenu, prvi put poveli tek u drugom dijelu treće četvrtine, ali na kraju su Mađari dobili, 9:7.