hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Vijesti / 24. srpnja 2021.

Vaterpolo je najteži olimpijski sport

S tvrdnjom iz naslova bi se svakako složili svi iz našeg sporta, što je i dosta logično. Svaki pojedinac/pojedinka koji se bavi nekim sportom, drži da je baš ‘njegov’ sport ili disciplina najnapornija, najteža, najkompliciranija i slično. Međutim, kada ocjenu o težini nekog sporta (s čisto fizičkog, ali i mentalnog stajališta) daju stručnjaci, oni medicinski, ugledni liječnici iz svijeta i koji su savršeno dobri poznavatelji sporta, onda je i naš naslov ima ‘težinu’.

Mrežna stranica, www.insider.com, provela je anketu među 6 utjecajnih liječnika s pitanjem – Koji je najteži olimpijski sport? Odgovor je bio nedvosmislen – vaterpolo!

Poredak tri najteža – vaterpolo, gimnastika, pa plivanje i dalje redom… Vaterpolo je doduše i inače, već poodavno prepoznat kao jedan od najtežih sportova na svijetu. Prije pet godina, BleacherReport, specijalizirana sportska mrežna stranica iz SAD, proglasila je vaterpolo najtežim sportom na svijetu temeljem šest parametara – snage, izdržljivosti, brzine, okretnosti, vještine i cjelokupne fizike u smislu tjelesne kretnje.

– Pola sata aktivnog boravka u vodi 30 minuta i s plivanja do 1.5 kilometara po utakmici, istodobno stalno u pokretu, poput hokeja i nogometu, ali bez oslonca jer ste dakako u vodi, nastojite se ne utopiti i još k tomu postići gol. Vaterpolo je nasilniji nego što gledatelji mogu pojmiti – dr. Nandini Collins, profesorica na dva američka sveučilišta, te trenerica i fiziologinja.

Doktor Naresh Rao, glavni liječnik američke muške vaterpolske vrste, ističe da je vaterpolo naporan jer…

– Zahtijeva i aerobni i anaerobni kapacitet.

Doktor Rand McClain, američki stručnjak iz područja regenerativne medicine je nedvosmislen u pogledu vaterpola kojeg drži najtežim ljetnim olimpijskim sportom, a opravdava to na sljedeći način.

– Zašto? Zato što zahtijeva najviši VO2 max od bilo kojeg sporta.

Ovdje valja pojasniti pojam VO2 max, a koji podrazumijeva maksimalnu brzinu potrošnje kisika izmjereno tijekom postepenog vježbanja, te vježbanja sve jačeg intenziteta. Doduše, kada se govori o VO2max, tada valja navesti da je on izrazito visok  u plivanju, desetoboju i biciklizmu.

Sličnog su stava i dr. Kathleen Davenport, dr. Tate Greditzer i dr. Kevin Bernstein. Temeljem njihovih mišljenja, poznavanja materije, empirijskog iskustva, nakon vaterpola kao najtežeg ljetnog olimpijskog sporta, slijedi još jedan vodeni sport – gimnastika, pa plivanje, potom a u samom vrhu boks, desetoboj, trkači na 800 metara, biciklizam…

Kontaktirali smo i s našim stručnjakom i vrhunskim liječnikom, dr. Josipom Vardovićem, specijalistom kardiotorakalne kirurgije, a koji se trenutačno nalazi u Tokiju. Naime, dr. Varvodić je član Zdravstvene komisije FINA (Međunarodnog saveza vodenih sportova).

– Vodeni sportovi, pa tako jasno i plivanje i vaterpolo, su u pogledu fizičkog i inog opterećenja još specifičniji poradi materije odnosno vode. Tu nema čvrstog oslonca. U vaterpolu još imate i činjenicu da se radi o kontaktnom sportu koji iziskuje i specifičnu snagu, velika mišićna masa. Neki su sportovi samo aerobni, neki anaerobni, dok je u vaterpolu spoj obje ove stavke. Tako da je vaterpolo sigurno jedan od najtežih sportova, bez svake sumnje – iz Tokija će za hvs.hr, naš uvaženi stručnjak, dr. Josip Varvodić.