Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija, Svjetsko prvenstvo / 9. veljače 2024.

Uvjerljivo protiv Južne Afrike, u nedjelju s Kinom

Nije baš ni bilo dvojbe, ali svaku se utakmicu na bilo kojem svjetskom prvenstvu mora ozbiljno shvatiti, profesionalno joj pristupiti i tako odigrati. Neovisno tko bio s druge strane ili koliko unaprijed znali da je suparnik inferiorniji.

Tako su Barakude odigrale 3. kolo skupine A na ovom Svjetskom prvenstvu protiv Južne Afrike. Svi su znali da će Hrvatska slaviti, pobijediti visoko, ali valjalo je to ipak i dokazati, potvrditi. Izbornik Tucak za ovu je utakmicu, kako je i najavio odlučio odmoriti dvojicu centara koji su odigrali obje prve utakmice u Dohi (Lončar i Vrlić). Umjesto njih u postavi su bili kapetan Ivan Krapić i Matias Biljaka. Ujedno, cijelu je utakmicu priliku za braniti dobio Mate Anić ili priliku za odmor više zavrijedio je Marko Bijač.

Rezultatski, nije prva minuta završila, a već je bilo 2:0 za Hrvatsku (Krapić i Fatović). Nakon prve četvrtine 7:2, sredinom druge dionice 11:3. U prve tri četvrtine naši su igrači ravnomjerno podijelili pogotke, po 7 u svakoj dionici. Izuzev zadnje, tu je bilo ipak malo više. Ništa čudno onda da su se svi naši igrači izuzev vratara upisali u strijelce.

Očekivano, igrač utakmice je jasno iz hrvatske momčadi, odnosno to je Franko Lazić.

IZJAVE

Zvonimir Butić:

Dogovor uoči utakmice je bio iskoristiti ju za ono što slijedi kasnije. Tako je i bilo, mislim iskoristili smo priliku. Južna Afrika je ipak momčad koja nam nije dorasla, to smo dokazali. Mi smo europski doprvaci, nikoga ne podcjenjujemo, ali shodno našem rejtingu moramo i igrati.

Ivan Krapić:

Odmah smo, od početka bili pravi odnosno ozbiljno smo ušli u utakmicu, koliko god Južna Afrika bila daleko ispod nas kada govorimo o kvaliteti. Mislim da smo bili raznovrsni, lepršavi, nitko se nije ozlijedio, pa ni previše umorio i sada idemo prema osmini finala. Po meni je ovo bila utakmica samo da se što prije osvježimo. Utakmica koja nam nije toliko psihološki bila opterećujuća kao one dvije prijašnje i kao što će biti u nastavku turnira. Odmorili smo Vrlića i Lončara, sve ide kako treba. Samo, nismo mi došli ovdje kako bi pobijedili Južnu Afriku, Australiju ili danas-sutra Brazil, Kinu, svejedno. Ne, mi smo ovdje došli po nešto više.Franko Lazić:

Očekivano uvjerljivo, pa je i lakše onda zaboraviti poraz od Španjolske. Sad se fokusiramo odmah na osminu finala. Uvijek svaka utakmica u borbi za olimpijske igre nosi sa sobom i određeni pritisak, onako lagano, u podsvijesti. To se možda malo dalo za primijetiti i kod Talijana protiv Rumunjske i da sad ne spominjem dalje. Nama je imperativ jednostavno pobjeda u osmini finala. Ulazak u tu utakmicu bez straha, maksimalno i ući u četvrtfinale Svjetskog prvenstva.

Hrvatska će se u osmini finala susreti s boljim iz dvoboja Kina – Brazil koji je na rasporedu kasnije večeras, a utakmica osmine finala je na rasporedu u nedjelju, 11. veljače u 10.00 sati po hrvatskom vremenu.

Kina je suparnik Hrvatske

Hrvatska će se u osmini finala susresti s momčadi Kine, a ta je utakmica na rasporedu u nedjelju, 11. veljače u 10.00 sati po hrvatskom vremenu.

Kina je naime u svojoj skupini pobijedila Brazila 10:8 što je malo iznenađenje, a ujedno najbolji rezultat kineskog vaterpola u povijesti nastupa na svjetskim prvenstvima. Izvanredno postignuće našeg trenera Ivana Asića koji je kineski izbornik.