hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Prvenstvo Hrvatske, Seniori / 7. svibnja 2021.

U susret finalu – riječ trenera

Još nas dan dijeli do početka finalne serije za prvaka 30. Prvenstva Hrvatske, do utakmice između Jug Adriatic osiguranja i Mladosti, prvog susreta u Dubrovniku (subota, 8. svibnja – 16.55 sati, HTV 2). Nakon prethodnog kratkog i samo djelomičnog statističkog podsjetnika na dosadašnja finala i finaliste, uspješnosti i trofejnosti, posvetimo se sada stanju u ovosezonskim finalistima.

Jugaši i mladostaši će već petu sezonu uzastopno odlučivati o najboljem klubu u našoj domovini. Dva kluba koji se i inače, već petu godinu, nadmeću u gotovo svim domaćim natjecanjima. Od nacionalnog kupa do državnog prvenstva, ali i čak i u Regionalnoj ili od ove sezone Premier regionalnoj ligi. Nepoznanica tu nikakvih niti nema, niti su one moguće. Dobar dio igrača su i suigrači u reprezentaciji, a određeni je broj igrača i koji su igrali za oba kluba (Josip Vrlić, Luka Lončar, Andro Bušlje…). Poznata im je atmosfera u obje sredine, kluba, bazena. Isto se može reći i za klupe obje momčadi. Na onoj Mladosti je jedan od pomoćnih trenera Frano Vićan koji je branio pod kapicom oba sastava. Sadašnji prvi strateg Dubrovčana je Vjekoslav Kobešćak, koji je cijeli igrački vijek proveo u Mladosti.

Kobešćak: Bolji smo nego što smo bili

Kada smo kod trenera, s njima i započnimo. Ovo je njihov ‘dubinski pregled’ stanja u svojim redovima. Prednost dajemo domaćinu, a to će ove subote biti Jug Adriatic osiguranje i njihov trener Vjekoslav Kobešćak. Koja je formula vaše momčadi u finalu? Pretpostavljamo zadržati broj primljenih pogodaka na 10 ili manje od toga jer iskustvo iz ove sezone govori da bi skoro svaki put kada bi primili više, Jug gubio utakmicu ili zapadao u probleme.

– Moramo igrati bolju obranu nego u finalu Kupa protiv Mladosti u siječnju ili nedavno u finalu Premier lige protiv Radničkog – drži Vjeko Kobešćak i nastavlja.

– Ovo je sezona koja je nosila velike izazove. I Mladost i mi smo imali neke teške trenutke ove sezone. Mislim da oba sastava brodimo kroz ovu sezonu najbolje što možemo, ali je nitko odradio savršeno, što je i logično. Nadam se samo da smo skupili dovoljno treninga, zajedništva i mirnoće za ovo finale. Što se igre tiče, naravno da se moramo posvetiti obrani i njihovim najboljim igračima. Mladost ima stvarno vrhunske pojedince, spoj mladosti i iskustva koji je godinama već, ne na razini Lige prvaka, već na razini najboljih momčadi Lige prvaka! To u Mladosti najbolje znaju i samo spletom okolnosti nisu tamo. Još jedan epski dvoboj koji će sigurno donijeti pregršt uzbuđenja i lijepog vaterpola.

Jeste li zadovoljni s tempiranjem forme, jeste li to uspjeli? Napominjemo i stoga jer vi za manje od mjesec dana imate i nastup na završnom turniru Lige prvaka (3. – 5. lipnja)?

– Nakon dva tjedna treninga sam vidio da su se igrači malo i ‘dignuli’, da je bolje nego ranije. Sad koliko je to bolje, to ćemo vidjeti. Meni se i dalje čini da nismo skroz uigrani ove sezone, a evo već smo ušli u svibanj. Takva je sezona. Bilo je puno utakmica, a nimalo treninga. Puno karantena, a nimalo normalnih uvjeta. Makar opet, da se ne žalimo, ja sam uvjeren u sjajna finala i nadam se da smo bolji nego što smo bili, te da možemo osvojiti naslov – zaključio je uoči prve finalne utakmice trener Dubrovčana Vjekoslav Kobešćak.

Bajić: Dolazimo sportsko drski

Nakon domaćina, red je za goste iz Zagreba. U Gruž mladostaše dovodi Zoran Bajić koji je potpisnik jako lijepih trenutaka ovog kluba zadnjih godina. No, kako veli, tu ne misli i stati.

– Svi smo spremni, orni za borbu i zdravi, tako da mislim da bi to mogao biti praznik vaterpola. Mislim da smo blizu onog što sam želio da budemo sada, na vrhuncu forme. Pogotovo se to vidjelo u prvoj polufinalnoj utakmici protiv Jadrana u Zagrebu. To je bila vrlo dobra predstava, a zadovoljan sam s jednim dijelom i splitske utakmice. Mislim da se bližimo vrhuncu forme koju ćemo definitivno loviti kroz finalne utakmice koje nas čekaju – uvjeren je trener Žabaca, Zoran Bajić.

Mladost sada ipak čeka teži posao od Jadrana. Suparnik je sastav koji je savršeno uravnotežen, vrhunski posložen na svim mjestima. Što sada presuđuje?

– Ono što sam pratio, digao im se Merkulov i to je očigledno. Baš kao i ‘Medo’ Obradović, što mi je drago za hrvatski vaterpolo. Imaju konstantnost forme u Lorenu Fatoviću. Gledat ćemo da smo što je više moguće fokusirani na kvalitetu naše izvedbe. Znamo što je njihova prednost, ali i gdje ima prostora za nas. U svakom slučaju, idemo u Dubrovnik pa čak i vrlo hrabro, sportski drsko probati već u prvoj utakmici napraviti ‘break’. To nam je cilj. Tu nema iznenađenja jer su to dva podjednaka suparnika.

Sudi hrvatsko-talijanski par

Dubrovačko finale, utakmicu Jug Adriatic osiguranje – Mladost, sudit će kako hrvatsko-talijanska kombinacija. Konkretnije, ‘ljudi u bijelom’ bit će Dragan Štampalija iz Šibenika i Talijan Raffaele Colombo (36), inače odvjetnik iz grada Coma.

Finala na HTV 2

Cijela finalna serija utakmica za naslov prvaka države bit će prenošena na Hrvatskoj televiziji. Što se prve tri finalne utakmice ili minimalnog broja susreta tiče, termini su:

1. finalna utakmica: subota, 8. svibnja – Dubrovnik, 16.55 sati HTV 2

2. finalna utakmica: srijeda, 12. svibnja – Zagreb, 17.55 sati HTV 2

3. finalna utakmica: srijeda, 19. svibnja – Dubrovnik, 17.55 sati HTV 2

Moguća četvrta i peta utakmica bi se igrale u srijedu, 22. svibnja 17.55 sati HTV 2 (Zagreb) odnosno subota, 26. svibnja 17.55 sati HTV 2 (Dubrovnik)