hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Prvenstvo Hrvatske, Seniori / 7. svibnja 2021.

U susret finalu – riječ kapetana

Nakon trenera, postoji neka logika osluhnuti što o nadolazećim finalnim utakmicama za naslov prvaka Hrvatske zbore i kapetani. Dvojica hrvatskih reprezentativaca, jedan s desne, drugi s lijeve strane. Obojica starteri, u početnim ili udarnim postavama svoje momčadi.

To su Xavi Garcia (Jug Adriatic osiguranje) i Luka Bukić (Mladost).

Xavi Garcia: Svaka naša utakmica je drukčija, a velika

Xavi Garcia, Katalonac je s više od desetljeća provedenog u Hrvatskoj, državi koju s pravom zove drugom domovinom, baš kao što je uostalom i Hrvatska njega i obitelj mu prigrlila. Prije nego je došao u naše krajeve, stasao je u Španjolskoj odnosno Kataloniji u kojoj je uostalom i koncentracija španjolskog vaterpola. Zanimalo nas je, ima li i je li postojalo i ondje takvo suparništvo o kojem se nadugo raspreda uoči finala, kako je to u Hrvatskoj kada se sastaju Mladost i Jug ili Jug i Mladost, svejedno?

– A ne, ne baš tako nešto. Posebno ne zadnjih godina jer je Barceloneta puno jača od svih ostalih – veli Garcia i nastavlja.

– Bilo je davno neko doba kada je Catalunya imala sjajnu momčad, pa smo imali derbije Catalunya – Barcelona, poslije Barcelona – Barceloneta, bilo je godina kada bi jednom Terrassa bila dobra ili Sabadell, ali na ovoj razini kao u Hrvatskoj, Jug – Mladost… to ne.

Jeste li spremni za finalnu seriju?

– Mladost i mi smo spremni za veliko finale. Meni je žao, zbog hrvatskog vaterpola, što Mladost nije prošla i dalje u Eurokupu. No, s druge strane to je Mladosti dalo priliku maksimalno se koncentrirati samo na Prvenstvo Hrvatske. Mi još imamo ipak i Ligu prvaka. Mi smo imali više utakmica u zadnje vrijeme, oni više odmora, ali mislim da smo sada oba kluba na istoj razini spremnosti. Kada se prisjetim zadnje 3-4 godine, svaka naša utakmica je drukčija, ali i za svaku našu je potpuno svejedno gdje se igra. U Zagrebu ili Dubrovniku, svak’ svakoga može bilo gdje pobijediti. Nadam se dobrim utakmicama i slušajte, ako je moguće, da ipak mi pobijedimo – kroz osmijeh će Xavi.

Jug Adriatic osiguranje zasad ove sezone još nema trofeja, a već je svibanj. Međutim, ni Mladost nema naslova prvaka Hrvatska 13 godina. Pritisak određeni postoji na obje strane. Je li onda odlučuje onaj tko će biti mirniji, “hladnije glave”, koji neće podleći pritisku…?

– Kada utakmica počne igrači ne razmišljaju o tomu. Naravno da znamo, ali o tome ne mislimo kada lopta krene. A mi bez trofeja zasad… Slušajte, pa prošle sezone je bio srpanj već kada smo igrali finale Prvenstva Hrvatske i isto mi dotad ništa nismo osvojili. Dapače, tri dana prije početka finala smo doma izgubili Regionalnu ligu. To je bio još veći udarac i malo je tko pomislio da bi mi mogli dobiti 3-0 finale. A baš se to dogodilo – dobro se prisjetio Xavi.

Luka Bukić: Dolazimo puni samopouzdanja

Kapetan mladostaša Luka Bukić od kako se nakon godinu dana izbivanja provedenih u Pro Reccu, u ljeto 2019. vratio u matično jato, sa suigračima je podigao tri trofeja – 2 Kupa i 1 Regionalnu ligu. Sada ‘juri’ k mogućem prvom naslovu prvaka Hrvatske.

– One dvije utakmice polufinala protiv Jadrana su nam bile dobar pokazatelj gdje smo. Posebno u prvoj utakmici u Zagrebu, tako da s tom vjerom u same sebe i naše mogućnosti dolazimo u Dubrovnik – u startu će Luka Bukić.

– Imali smo cijeli tjedan za dobru pripremu utakmica protiv Juga i sada idemo i to odraditi na najbolji mogući način. Idemo definitivno ondje pokušati pobijediti.

Ova dva sastava su odigrali mnoštvo utakmica, tako i finala posljednjih godina u različitim natjecanjima. Pobjeđivali ste u finalima nacionalnog kupa i Regionalne lige, ali ne i u državnom prvenstvu. Što ste naučili iz tih poraza? Mnogi će treneri reći da se zapravo najbolje i najviše uči baš iz neuspjeha, a ne nakon pobjeda. Tada slavlje ‘prekrije’ možda i neku boljku. Konkretnije, Mladost je i prošle sezone bila vrlo jaka, zašto tada niste uspjeli pobijediti?

– Tada je finalna serija završila 3-0 za njih, ali prve dvije su završene tek petercima. Mislim da bi bilo dosta drukčije da je samo jedna od te dvije, a kamoli obje petercima otišla na našu stranu. Tu su odlučivale, pogotovo u prve dvije utakmice, doslovno sitnice. Ove sezone pokušavamo ući još spremnije, koncentriranije nego prošle sezone i mislim da smo napravili dobar posao u pripremi. Nadam se i boljoj igri nego prošle sezone.

Kada već spominjete peterce, jeste li ih vježbali?

– Ha, ha, jesmo, jesmo.

I, jeste li zadovoljni?

– Jesam, ali vidjet ćemo ako do toga dođe. Ne ovisi ni samo o nama – na koncu će uoči finala kapetan Mladosti.

Od 16.55 budimo skupa na HTV 2

Sada je manje sve više rečeno, dosta je i bilo govora, najava, prognoza i brojki iz prošlosti. Sada su na djelu velemajstori ovog sporta u nas, dva naša najbolja kluba, njihovi treneri i stožeri. Počinje hrvatski vaterpolski klasik, festival našeg sporta.

Ne propustite prvu finalnu utakmicu Prvenstva Hrvatske sezone 2020./21. u subotu, 8. svibnja iz Dubrovnika, na HTV 2 s prijenosom koji počinje u 16.55 sati.

Obje momčadi testirane na koronavirus

Odlukom Upravnog odbora Hrvatskog vaterpolskog saveza, uoči svake finalne utakmice u ovoj seriji, pa tako jasno i prve u Gružu, određeno je protugensko testiranje na koronavirus igrača obiju momčadi.