hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Prvenstvo Hrvatske, Seniori / 18. svibnja 2021.

U susret finalu – Iz neutralnog kuta

Mile Smodlaka, trener Jadrana

U srijedu se 30. Prvenstvo Hrvatske ili završava (pobijede li jugaši) ili finalna serija dobiva na još većoj neizvjesnosti (pobjedom mladostaša). Jug Adriatic osiguranje u svom Gružu dočekuje Mladost s vodstvom od 2-0 nakon dvije utakmice. To je prednost koja nije samo rezultatska, već i mentalna, psihološka.

Za viđenje prve dvije utakmice, te kakvo finale je za očekivati u srijedu, priupitali smo trenera trećeplasiranog sastava u državi. Strateg splitskog Jadrana Mile Smodlaka igrao je protiv Mladosti u polufinalu Prvenstva Hrvatske, a znao je namučiti jugaše i tijekom sezone. No, neovisno tim iskustvima, zanima nas pogled nekog neutralnog (neovisno što je Smodlaka velik dio igračke karijere proveo baš u Jugu), nekog tko može još objektivnije sagledati stvari ‘sa strane’.

Je li dvojba o prvaku završava već ove srijede u Dubrovniku?

– Meni je osobno Mladost iz naše zadnje tri utakmice protiv Jadrana, dakle ne dvije polufinalne, već baš zadnje tri utakmice, izgledala puno bolje nego inače. Pogotovo u dijelu presinga. Mislio sam da će moći iznenaditi Juga tim presingom, međutim ipak je velika razlika u kvaliteti Jugovih centara i naših iz Jadrana. Zato ta igra presinga Mladosti nije dala rezultata protiv Juga u obje dosadašnje utakmice – napominje trener Jadrana, Mile Smodlaka i nastavlja.

– To je ono prvo što je za zapaziti. Plus, Jug je odigrao vrlo pametno, korektno, čvrsto. Ništa tu nije bilo spektakularno, ali jest upravo onako kako Jug igra. Disciplinirano i na rezultat. Odlično su odradili prve dvije utakmice, a odgovor na pitanje… Budući da vode 2-0, te uz činjenicu da se igra u Gružu, malene šanse dajem Mladosti da se može vratiti i izboriti četvrtu – misli Smodlaka.

Tu valja pridodati i još jedan podatak. Od kako se u Hrvatskoj finala igraju na tri dobivene utakmice, nikada se nije dogodilo da onaj koji bi poveo 2-0 u finalnoj seriji, ne bi na kraju i bio prvak.

– A dobro, svašta se može dogoditi, ali ne znam što se može promijeniti u odnosu na ono što je viđeno u bazenu. Ne znam je li se tu što može promijeniti u 7 dana koliko je prošlo od zadnje utakmice. Ja ne vjerujem da može. Odnosno, da je Jug loše odgovorio na ovu igru koju je Mladost ponudila, bez obzira na 2-0, tada bi možda odgovor bio drukčiji. Nekako Mladost pruža otpor nekih dvije četvrtine, možda malo više, ali više ne. Iz tog sam razloga mišljenja da su vrlo malene šanse Mladosti.

Jugova višegodišnja odlika

Sjetili smo se trenera Smodlake i iz nekih prijašnjih najava baš na hvs.hr kada bi uoči utakmica svoje momčadi, dakle Jadrana baš protiv Juga Adriatic osiguranja napominjao iz još osobnog igračkog iskustva, jednu od vrlina Juga. To je momčad kojoj se ne smije dopustiti rezultatsko odvajanje jer onda nakon toga ‘melju’. Tako nešto se dogodilo u obje utakmice ovosezonskog finala…

– To je ta kvaliteta i rutina koju oni imaju godinama. Završio sam igračku karijeru ima valjda 10 godina, ali ta odlika Juga još uvijek traje. Ono što ih krasi. Protiv Juga se to jako često događa. Suparnik ima utakmicu pod kontrolom, egal, sve ‘štima’, ali onda ni ne okreneš se, a u roku 2-3 minute si na minus 3, a ne znaš ni sam kako. Oni to godinama imaju, a onda kada steknu prednost imaju dovoljno kvalitete i pameti taj rezultat, vodstvo sačuvati – veli Smodlaka.

Naš sugovornik je i pomoćnik izborniku Tucku u reprezentativnom stožeru, pa nas onda zanima pogled i viđenje prikazanog od samih reprezentativaca?

– Manje bitno, zato jer mi kada krenemo raditi u reprezentaciji početkom lipnja, krećemo de facto od nule. Vrhunsku formu odmah rušite, počinje se s teškim fizičkim radom, te se polako gradi, ‘gađa’ vrhunac forme za negdje tamo, čak ne početak Olimpijskih igara nego, sad je stvar procjene, četvrtfinale ili jedna od utakmica u skupini. Procjenjuje se najbitniji trenutak. Zato je trenutačna forma manje bitna, nije predznak nečeg dobrog ili lošeg. No, ključni igrači igraju svi dobro, vrlo korektno.

Što je s gledišta pak reprezentacije i njezinih igrača poželjnije, imati finalnu seriju dužu ili kraću? Znamo doduše da jugaše još čeka i Final 8 Lige prvaka početkom lipnja…

– To čak i ne znam što odgovoriti, što jest ili bi bilo bolje, lošije. Naime, inače ima utjecaja koliko sezona traje, koliko je više ili manje naporna, ali kako je ova sezona sve nekako naopako, ništa nije normalno, ne znam što je onda dobro. Je li raditi kraće pripreme ili duže? Je li igračima dati koji dan odmora više ili manje, ne znam. Morate znati da je svaki od njih prošao barem jedno do dva razdoblja samoizolacije tijekom sezone, što je već velik broj dana bez treninga. Sustavi natjecanja su drukčiji, malo manje putovanja no inače, ali puno više turnirskih nadmetanja koji su vrlo iscrpljujući. Teško mi je zato na ovo pitanje odgovoriti – rekao je trener Jadrana ili brončane momčadi u Hrvatskom prvenstvu sezone 2020./21., a uoči trećeg ogleda za prvaka ili nositelja zlatne kolajne u ovom natjecanju.

Ponovo na HTV 2

Treća finalna utakmica za naslov prvaka između Jug Adriatic osiguranja i Mladosti igra se u srijedu, 19. svibnja u Dubrovniku, s početkom u 18.00 i dakako ponovo uz prijenos na 2. programu Hrvatske televizije. Određeni su i suci ove utakmice, a iznova se radi o hrvatskoj-talijanskoj kombinaciji. Ovog puta Andrej Franulović iz Rijeke i talijanski mu kolega Massimo Filippo Gomez, rodom iz Napulja, međunarodni sudac sa znakom LEN i FINA, a koji je sudački debi u Serie A1 imao još 1992. godine.