hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija, Seniori / 6. veljače 2021.

U subotu Hrvatska – SAD (19.00 – Planet Sport 1 i Facebook HVS)

Barakudama su se u Zagrebu na pripremama za predolimpijski turnir u Rotterdamu pridružili, sukladno najavljivanom i Amerikanci. Reprezentacija SAD koju vodi srpski stručnjak Dejan Udovičić odigrat će 5 trening-utakmica s našom nacionalnom momčadi, no dvije od njih će biti službeni susreti. Drugim riječima, utakmice sa sucima, zapisničkim stolom, mjerenjem vremena, kolokvijalno rečeno ‘prave utakmice’.

– Boljeg sparing-partnera u ovom trenutku i za ono što nas čeka nismo mogli poželjeti. Radi se o fenomenalno tjelesno pripremljenoj reprezentaciji, izuzetnim plivačima. Imaju grubi stil igre koji je na granici isključenja odnosno osobne pogreške, a to je ono što očekujem da će u Rotterdamu, u skupini protiv nas igrati Rusi i Nijemci. Pokušat će vjerojatno i Francuzi i Nizozemci jer oni su tehnički inferiorniji od nas, ali nam mogu parirati sa snagom, hrvanjem, plivanjem. U tom će nam dijelu Amerikanci odnosno ove pripreme i utakmice s njima biti od jako velike pomoći uoči turnira u Rotterdamu – uoči utakmice je rekao hrvatski izbornik Ivica Tucak.

Američka reprezentacija je proteklih doslovno mjeseci prvo radila zajedno s grčkom vrstom u Ateni, potom su osvojili turnir u Podgorici pobijedivši Crnu Goru i B momčad Srbije, da bi prije dolaska u Zagreb, trenirali i sa Srbijom u Beogradu. U planu im je nakon Zagreba i trening s Talijanima, u Reccu. Ono što je posebnost sadašnje američke reprezentacije jest da su netipično za predolimpijske godine, vaterpolski čelnici SAD odlučili da im svi reprezentativci igraju u Europi. Najviše, čak 13 ih je u Grčkoj, a uostalom jedan američki reprezentativac je i u Hrvatskoj, Alex Obert u Jug Adriatic osiguranju. Razlog je sasvim jasan, u SAD su sveučilišta, pa onda i sportski kompleksi, bazeni zatvoreni, natjecanja nema pa je i logično da su im reprezentativci u punom pogonu kakav nudi Europa.

Dvije utakmice Hrvatska – SAD jesu prijateljske, ali vjerujemo da će imati natjecateljski žar. Na američki način pristupanja sportu i svakoj utakmici bez imalo opuštanja, valja pridodati i očekivanje kako će i Barakude ‘zapeti’ punom snagom u predstojeća dva susreta jer uostalom izbornik je i najavio da bi mu upravo te dvije utakmice trebale odagnati određene manje dvojbe koje ima oko popisa putnika za Rotterdam.

– Ovih nekoliko dana s Amerikancima će nam sigurno jako dobro doći. Stožer će dobiti još jasniju sliku momčadi kako bi to čim bolje iskoristili u Rotterdamu – pridodaje kapetan reprezentacije Andro Bušlje.

Centar Luka Lončar samo je prisnažio.

– Ono što sada ovdje radimo je završna glazura, provođenje u djelo taktičke zamisli izbornika, kao bi u Rotterdamu bili na najvišoj razini. Atmosfera je odlična, kako i ne bi bila kada već nekoliko godina zajedno radimo, igramo, poznajemo se i prijatelji smo.

Podsjetimo, nakon subote, najbolji će se hrvatski i američki vaterpolisti ogledati i u nedjelju, 7. veljače od 19.00 sati. Budući da ulazak gledateljima na plivalište uz Savu nije dopušten, odlična je vijest da obje utakmice možete gledati u prijenosu na Planet Sport 1 i u stream-prijenosu na Facebook stranici Hrvatskog vaterpolskog saveza (hvs.hr).