hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Prvenstvo Hrvatske, Seniori / 1. svibnja 2021.

U Splitu u subotu uzvrat ili 2. utakmica polufinala?

Poljudski bazen u subotu, 1. svibnja od 18.00 sati prima vaterpoliste Jadrana i Mladosti i to je ono što je nedvojbeno. Otvorenim ostaje pitanje istaknuto u naslovu. Je li navedena utakmica uzvratna ili druga polufinalna? Pobijede li gosti iz Zagreba, tada govorimo da će to biti uzvrat, ali slave li splitski domaćini, onda se ova utakmica pretvara u 2. utakmicu poluzavršnice Prvenstva Hrvatske.

Podsjetimo, minule srijede u Zagrebu, Mladost je pobijedila Jadran 10:5, povela u polufinalnoj seriji 1-0, a kako se u polufinalu igra do dvije pobjede neke od momčadi, onda su Žapci ovog trenutka u prednosti. Novom pobjedom Mladost bi se probila već ovog tjedna u finale državnog prvenstva. Pobjeda Jadrana jamčila bi neizvjesnost majstorice sljedećeg tjedna uz Savu.

Slijedi jači i bolji Jadran

U prvoj utakmici nije bio samo rezultat uvjerljiv u korist Zagrepčana. On je bio posljedica igre, a ona je bila takva da su vjerojatno i u splitskim redovima svjesni da su ostali dužni puno toga. Sebi samima i svom treneru, ali onda i svima kojima je Jadran pri srcu.

– Ma, to stoji apsolutno i mi smo toga svi do jednog svjesni – potvrđuje reprezentativni branič Jadrana, Rino Burić.

– Debelo smo podbacili u svakom pogledu. Bio nam je i igrač više loš, u napadu gotovo da nismo dolazi do situacije za šut, nismo pronašli pravi odgovor na presing obranu Mladosti. Izgubili smo brzinu, sve.

Zanimljiv je Rinov odgovor što je tomu razlog, posebno kada se prisjetimo i utakmice od prije mjesec dana istih suparnika, a koja je igrački završila jednako. Rezultatski još malo lošije za Splićane (5:15 u Splitu).

– Mislim da je Andro Bušlje jednostavno malo prejak, prekvalitetan za nas. On sve drži, cijelu obranu Mladosti.

Pa ipak, to nikako ne znači da su se u Jadranu predali. To nije u njihovom ‘genetskom kodu’.

– Neće to sigurno više biti onako. Moramo iskazati veću razinu agresivnosti, ići ‘u kost’ kako se veli, onako kako je igrala Mladost. Sigurno će te gledati jačeg, boljeg Jadrana. Idemo pobijediti, pa u treću u Zagreb – naglašava Rino Burić za hvs.hr.

Primili po 5, dali 25

Zagrepčani su pak već dan uoči utakmice, u petak, krenuli put Splita. Brojno stanje je u odnosu na srijedu nepromijenjeno, dakle svi na okupu, spremni i orni za novo dokazivanje. Uvjeren je u to i kapetan mladostaša, Luka Bukić. U prvoj je utakmici s 3 pogotka bio prvi strijelac u bazenu, a osobito je dojmljiv bio njegov treći, ujedno i zadnji gol na susretu, za 10:5. U kontri, s igračem na leđima, suparničkim vratarom Podrugom koji je isplivao ispred njega. U jednom trenutku Luka nestaje ispod vode, ostaje gore samo ruka i lopta na njoj, i… gol. No, to je ono što je bilo. Subota donosi neku drugu priču. Neovisno izjavama iz Splita kako je Mladost pronašla formulu za svladavanje Jadrana. Doduše, kada se pogleda da su Splićani u zadnje dvije utakmice dali po 5 golova samo u svakoj, a primili ukupno čak 25…

– Sve nam je krenulo od obrane i to je i bila intencija. Smanjiti što je više moguće broj njihovih ‘laganih’ pogodaka – prisjeća se prošle srijede kapetan Žabaca.

– Mislim da smo obranu igrali vrlo dobro. Prva četvrtina bez primljenog gola, u drugoj samo jedan primljen gol. U takvim je okolnostima onda lakše igrati u napadu. A sad to s ‘formulom’ za Jadran… Ispada tako kada se pogledaju zadnje dvije utakmice, ali imali smo mi već ove, pa i prijašnje sezone dosta utakmica s njima koje su bile ‘na nož’, u gol razlike. Trebamo biti oprezni i moramo očekivati drukčiju utakmicu od one koja je bila. Tako se i pripremamo – napominje Bukić.

Jadran je momčad koja inače jako puno ‘radi’ u bazenu. Puno se kreću, stalno na rubu kontre, vanjski igrači razvlače obranu, nije ih lagano sve ‘pohvatati’.

– Istina, ali ne samo to. Imaju Burića i Marinića Kragića koji ulaze kao drugi centar, a s našim vanjskim igračima koji ih čuvaju. Na to se isto valja pripremiti. U tom smo dijelu obavili vrlo dobar posao u Zagrebu i nadam se da ćemo i u Splitu uspjeti zatvoriti ta njihova uplivavanja s vanjskih linija, na drugog centra itd.

Za konac, kada već razgovaramo na današnji dan s kapetanom mladostaša, ne možemo ipak ne završiti i s čestitkom, ali rođendanskom! Luki je danas punih 27 proljeća. Želja?

– Ha, ha. Prvo, hvala, a želja… Samo jedna. Zdravlje. Sve ostalo će doći, samo da je zdravlja.