Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Kup Hrvatske, Seniori / 27. listopada 2023.

Danas počinju kvalifikacije Hrvatskog kupa

U prva dva dana zadnjeg mjeseca u godini, 1. i 2. prosinca 2023., grad Zadar će biti domaćin završnog turnira ili tzv. Final Foura Hrvatskog kupa. Polovicu sudionika tog turnira znamo od ranije. Jug Adriatic osiguranje i Jadran to su mjesto ili takav status zaslužili temeljem prošlosezonskog nastupa u finalu Kupa. Ostala dva mjesta ponudit će Zagreb i Šibenik. Točnije, turniri u ta dva grada.

Naime, bazen uz Savu i Crnici, poprišta su dva kvalifikacijska turnira Hrvatskog kupa koji će se igrati od petka do nedjelje, 27. do 29. ovog mjeseca. Ranije su još ždrijebom održanim u prostorijama Hrvatskog vaterpolskog saveza u Zagrebu određene skupine, pa ih se valja prisjetiti.

Skupina A – Mladost, KPK, Primorje EB i Medveščak
Skupina B – Solaris, OVK Split, Mornar i Zadar 1952

Pravo nastupa na završnom turniru pripada samo pobjedniku skupine. Jedno od temeljnih obilježja kup natjecanja u svim sportovima i svim državama je apsolutna nepredvidljivost. Kup je kao začaran oblik natjecanja, ponavljamo u svim sportovima. On ima sam po sebi neke svoje posebnosti, ‘zakone’. U kupu ne moraju dolaziti do izražaja i biti presudne ni trenutačna forma, mjesto na prvenstvenoj ljestvici, prijašnji rezultati… Stoga je i više nego nezahvalno uoči kup utakmica, pa tako i kvalifikacijskih išta prognozirati. Nešto se ipak da za navesti.

Korčulani i Zadrani u težem položaju


Sigurno da će u težoj situaciji biti KPK i Zadar 1952. Iz vrlo jednostavnog razloga, oba su kluba još u četvrtak navečer u Višnjiku igrali vrlo iscrpljujuću, neizvjesnu utakmicu A1 lige, otvorenu do posljednjeg trenutka. Uz to su onda Korčulani još morali i putovati do Zagreba. Imali su i Zadrani istina put, ali ipak samo do susjednog Šibenika što ne iziskuje toliki napor. Međutim, napor od utakmice odigrane manje od 24 sata ranije, mogla bi se odraziti već u 1. kolu. Posebno što oba spomenuta sastava igraju još k tomu protiv domaćina ili jednih od favorita. Konačno, Korčulani i Zadrani će odigrati u 4 dana 4 utakmice, te bi umor tu mogao do izražaja doći baš i u zadnjem kolu.

U Šibeniku, na papiru se uloga kandidata broj 1 za mjesto broj 1 može dati Solarisu. Temeljem dosadašnjih igara, kvalitete, rezultata, ‘širine’ momčadi. No, u Zagrebu će zato biti vrlo uzbudljivo.‘Vruće’ u Zagrebu


Ne podcjenjujemo momčadi Medveščaka i KPK, ali nekako se u prvi plan natjecanja uz Savu ipak ističu Mladost i Primorje EB kao kandidati za osvajanje turnira.

– Naša očekivanja su velika, pobijediti sve i osvojiti prvo mjesto – tako je mladi centar Riječana, Viktor Tončinić na konferenciji za novinare uoči polaska za Zagreb najavio ambicije svoje momčadi, i nastavio.


– Mladost je najkvalitetniji suparnik, imaju nekoliko dobrih igrača, ali imamo i mi. Prošle sezone smo ih dobili u Zagrebu u dvoboju za treće mjesto u Prvenstvu Hrvatske i nema razloga da to sad ne ponovimo. Mi jesmo mlada momčad, ali već smo pokazali da su godine samo broj.

Domaćini turnira, zagrebačka Mladost nadmetanje dočekuju s jednom brigom zasad.


– Povišenu temperaturu ima David Mijić i u ovom trenutku mi je jako teško reći hoće li biti spreman. Ne samo za 1. kolo protiv KPK, nego i uopće za turnir, pa tako i za subotnju utakmicu s Primorjem – napominje Zoran Bajić, trener mladostaša.

– Subotnja utakmica će vrlo vjerojatno biti odlučujuća utakmica koja ili Primorju ili nama omogućava prolazak dalje. Idemo na ozbiljnog suparnika, momčad koja već dulje vrijeme igra u odličnoj formi, stekli su sigurnost, samopouzdanje. Ozbiljna su i respektabilna momčad, ali zna se jako dobro i koji je naš cilj – zaključio je strateg Zagrepčana.

Pred nama je jako zanimljiv vaterpolski vikend u Zagrebu i Šibeniku.