Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija, Svjetsko prvenstvo / 22. srpnja 2023.

U nedjelju od 10.00 sati protiv Crne Gore

Nedjelja prijepodne. Početak raspleta. Slijedi eliminacijski dio Svjetskog prvenstva u Fukuoki. Praktički na ispadanje, odnosno momčadi koje sada, u osmini finala budu poražene, opraštaju se od borbe za medalju, za najviši plasman.
Naš, hrvatski plan za ovo Svjetsko prvenstvo je bio proklamiran još prije polaska za Japan. Medalja, ali ne samo baš medalja, već ulazak u finale. Zbog toga što samo finalisti iz Fukuoke, već sada osiguravaju nastup sljedećeg ljeta u Parizu na Olimpijskim igrama. Sljedeći suparnik Barakuda je Crna Gora. Momčad koju poznajemo jako dobro, baš kao uostalom i oni nas. 

Ivica Tucak, izbornik hrvatske reprezentacije po ovom će pitanju:
– Naravno da poznajem dosta dobro Crnu Goru. Njihov sadašnji izbornik je bio kapetan momčadi koju sam tada vodio (Jadran Herceg Novi). Znam i dobar dio tih igrača koji su tada bili klinci. Znam njihov sustav, način kako igraju i kako kolega Gojković razmišlja. Oni su uvijek negdje u 8 najboljih reprezentacija na svim natjecanjima, jedino što nedostaju medalje u većem broju. Što se tiče nas, daj Bože da ih nemaju onda ni ovdje, ali da nas čeka vrlo težak ispit to je sigurno. Imaju sustav igre, dinamičnost i kod njih se točno zna tko što radi. Nemaju više onu pojedinačnu kvalitetu kakvu su imali proteklih godina kada im je u momčadi bio jedan od najboljih igrača svijeta, Aleksandar Ivović. Ono što je bitno da ne smijemo upasti u njihov ritam, već igru svesti na pozicijsku. U probleme ćemo ući ako nam ‘procuri’ njihov protunapad, 6 na 5 koji je možda najbolji na svijetu. Moramo imati strogo kontrolirani napad u kojem točno znamo tko ga i kako završava. Vjerujem da imamo kvalitetu i da ih možemo pobijediti.

Šef stručnog stožera Barakuda je pridodao i sljedeće.
– Igračima sam rekao da smo cijelo ljeto ‘krvavo’ radili da bi došli do ove eliminacijske faze. Da, htjeli smo malo drukčije, htjeli smo izravno četvrtfinale, ali kada nismo uspjeli protiv Mađara znali smo da nam slijede Srbija ili Crna Gora. Ako me pitate, ja bi čak više volio možda da idemo na Srbiju. Upravo zbog tog sustava koji Crna Gora ima, a Srbija ne. No, to više nije bitno. Ponavljam, postoji jedna zakonitost u sportu. Ako si napravio sve, imaš se pravo nadati. Mi smo napravili sve, od stožera do igrača, te se zato imamo pravo nadati. Mi znamo naš put, želju i cilj, to je otići do finala jer samo ono već u Fukuoki jamči odlazak u Pariz na Olimpijske igre. Prva stepenica je sada pred nama. Suparnik u ovoj fazi nije mogao biti teži, ali što je tu je. Imamo snagu, mi smo europski prvaci, vjerujem u momke, u sve nas i vjerujem u pobjedu – zaključio je izbornik Tucak.Kapetan Ivan Krapić, jedan od najiskusnijig među Barakudama.
– Crna Gora je momčad koju odlično poznajemo, sastav s kojim smo proteklih godina puno puta i sparirali, trenirali zajedno, igrali utakmice. Mladi su, dosta dugo na okupu kroz Jadran iz Herceg Novog od kuda dolazi najveći broj igrača. Imaju vrhunskog vratara, odlične centre, dva sjajna ljevaka. Međutim, ukoliko budemo pravi, a nema razloga da ne budemo, ta bi naša kvaliteta u nekom trenutku utakmice trebala doći do izražaja. Mi u svakom segmentu još imamo prostora za napredak. Protiv Mađarske nam nije bio dobar igrač više. Imamo prostora podignuti na višu razinu i obranu i napad, te sam zapravo siguran da kako će više turnir odmicati, mi ćemo biti sve bolji i bolji.

Jerko Marinić Kragić, zadnje je dvije sezone najbolji strijelac Prvenstva Hrvatske i sigurno jedna od udarnih snaga naše momčadi u napadu.
– Sada je svaka utakmica, kako bi rekao, najvažnija. Svaka sljedeća će, toplo se nadam biti i još važnija. To je takav dio prvenstva sada. Hrvatski je cilj uvijek isti, borba za medalju. Put je možda malo teži, sigurno nešto duži, ali ne mijenja ništa. Mislim da smo bolja momčad od Crne Gore. Bit će sada svaka utakmica sve bolja, kako se veli ‘prava’. Sad je to Crna Gora, u slučaju prolaska idemo na Grčku, pa bi onda slijedila Italija, možda Srbija. Mislim, gledatelji će sigurno moći uživati u dobrim utakmicama, a ja vjerujem da ćemo mi biti pravi i da ćemo se veseliti skupa.

S tim mislima, rezervirajte si termin ispred TV ekrana, u nedjelju od 10.00 sati, u programu HTV 2 ili Atene Sport 2; Hrvatska – Crna Gora.

—————————————————————————————

Barakude za Crnu Goru
Izbornik Tucak odredio je 13-icu igrača za osminu finala, odnosno za ovu su utakmicu na tribini Filip Kržić i Andrija Bašić. 
To dakle znači da će Hrvatsku, nadamo se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva odvesti – Bijač, Burić, Čagalj, Krapić, Lazić, Bukić, Vukičević, Žuvela, Marinić Kragić, Vrlić, Butić, Harkov i Popadić.

—————————————————————————————

Brojke su na našoj strani
Ne ‘igraju’ naravno brojke, niti povijest, ali ipak stoji činjenica da smo poprilično pozitivni u omjeru s reprezentacijom Crne Gore.

Hrvatska – Crna Gora na SP

3   3   0   0   30:15

Hrvatska – Crna Gora ukupno

42   28   3   11   402:335