Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Mlađi juniori, Prvenstvo Hrvatske / 20. svibnja 2023.

U finalu Zadar 1952 – Primorje EB (prijenos na YouTube HVS-a)

Mladi Zadrani i Riječani odlučit će u nedjeljno poslijepodne, s početkom finala u 16.45 sati, o novom prvaku Hrvatsku za uzrast mlađih juniora. To je rezultat prvog dana završnog turnira državnog prvenstva za ovu dobnu kategoriju koji se održava u Rijeci.

U prvom polufinalu je momčad Zadra 1952 minimalno svladala Jug Adriatic osiguranje, 12:11 i to boljim izvođenjem peteraca. Nakon četiri četvrtine rezultat je bio 9:9. Već sama činjenica da su peterci odlučivali o prvom finalistu, dostatno govori o izjednačenosti suparnika i uzbudljivoj utakmici.
Momčadi su se prve dvije četvrtine izmjenjivale u vodstvu, ali nikad više od pogotka prednosti. U trećoj je četvrtini sastav Zadra 1952 u dva navrata poveo s dva razlike (6:4 i 7:5), no Dubrovčani su u samom startu posljednje četvrtine izjednačili (7:7). Do kraja ove dionice, Zadrani su dvaput poveli, a mladi Gospari dvaput izjednačili, s tim da je posljednje izjednačenje bilo samo 1 sekundu prije kraja! Pogodak Ante Jerkovića, njegov peti na utakmici. Najbolji strijelac susreta, dakako.

Finale: Zadar 1952 – Primorje EB


U raspucavanju peteraca, više su mirnoće iskazali Zadrani, iako je vrlo zanimljivo da su obojica vratara (Antoan Špilar – Jug Adriatic osiguranje i Roko Markulin – Zadar 1952) obranili prva dva udarca. Na koncu se ključnim ispostavio treći izvođač peterca za jugaše, Luka Čurlin koji je promašio vrata. Budući da su svi ostali izvođači s obje strane bili precizni, završno je slavlje pripalo Zadranima.

Drugi polufinalni sraz nije imao nimalo primjesa takvih uzbuđenja kao utakmice prije. Primorje EB je bilo u svakom pogledu, od obrane do napada, bolje od splitskog Mornara, te onda nikako ne mora čuditi uvjerljiva pobjeda, 14:7.
Prva četvrtina možda i nije dala naslutiti laganu pobjedu Riječana jer taj su dio primorjaši dobili ‘samo’ 2:0, ali onda je slijedio nalet koji mornarevci nisu mogli izdržati. U drugoj dionici 6:2 ili ukupno 8:2 u pola susreta.

Za 3.mjesto Jug Adriatic osiguranje – MornarU nedjelju će se tako u susretu za treće mjesto sučeliti Jug Adriatic osiguranje – Mornar, a u finalu za naslov prvaka države, Zadar 1952 – Primorje EB s početkom u 16.45 sati.
Oba susreta možete pogledati na YouTube kanalu Hrvatskog vaterpolskog saveza.