hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Regionalna liga / 13. siječnja 2021.

U Beogradu kompletni mladostaši i jadranaši, a oslabljeni su primorjaši

Kvalifikacijsku skupinu A Premier lige u Beogradu čine po tri hrvatska odnosno srpska kluba. Kao favoriti za prva dva mjesta se nameću, uoči prve utakmice, svakako Mladost i splitski Jadran. No, s druge je strane ipak potreban i oprez u pogledu Crvene zvezde koja je prije dva tjedna osvojila nacionalni kup, kao i Partizana koji se znatno igrački ojačao. Ipak, osvrnimo se malo više na stanje u hrvatskim klubovima.

Mladost

Žapci su u Beograd došli u kompletnom sastavu i to je za branitelja naslova pobjednika ove lige i njegovog trenera Zorana Bajića u ovom trenutku apsolutno najznačajnije.

– Spremni dočekujemo turnir u Beogradu, trenirali smo dobro tijekom stanke. Jedini nedostatak je bio u činjenici da su nam nedostajala četiri reprezentativca koji su bili na turniru u Debrecenu (Bušlje, Bukić, Vrlić i Miloš). U tom pogledu će nam malo nedostajati dodatno uigravanje jer je ipak dosta vremena proteklo od posljednje utakmice. Međutim, mi imamo našu igru, naš sustav koji se ne mijenja, te vjerujem u dobre igre i odlazak na završnicu ove lige. Sigurno je da će nam isto tako i dobro donekle doći utakmice za uigravanje za ono što nas čeka vikend kasnije, Final Four Hrvatskog kupa – rekao je uoči početka turnira trener mladostaša, Zoran Bajić.

Jadran

Slično raspoloženje onom Zagrepčana vrijedi i za splitski tabor.

– Svi smo na okupu, kompletni svi su zdravi, nitko nam nije odsutan i to je najbitnije. Radili jesmo, spremili se jesmo, a nadam se i dovoljno za cilj koji se zna. Biti među prve dvije momčadi na turniru – kratko, jasno i jezgrovito će Mile Smodlaka, trener Jadrana za hvs.hr.

Strateg Splićana koji je inače pomoćnik izbornika Tucka, zbog vrlo strogih epidemioloških pravila odnosno ograničenja broja ljudi u cijeloj reprezentativnoj ekspediciji u Debrecenu, čak nije ni mogao biti na tom turniru s Barakudama. U tom je pogledu moglo međutim pogodovati jadranašima koji su cijelo vrijeme pod budnim okom šefa stručnog stožera.

Primorje EB

Riječani su se bili pripremali za ‘akciju’ i nešto ranije, odnosno bilo je planirano da već 12. siječnja odigraju protiv Partizana ‘majstoricu’ u Novom Sadu upravo za ulazak u turnir. Odustajanjem Mornara BS od natjecanja, primorjaši su izravno na BG turniru, ali za razliku od ostala dva hrvatska kluba ondje, Riječani nisu bez problema.

– Mi smo već duže vremena bez Antonija Čunka, ali sad i bez Marina Jovančevića koji ima ozljedu ramena. Na njihovim su mjestima mladi Niko Čubranić i Noa Burburan – veli trener Riječana Igor Hinić.

Prododajmo tek da je Čunko igrač desne, a Jovančević lijeve strane riječkog sastava.

– Mislim da smo trenirali u redu, te sam i zadovoljan radom. Mali problem je dosta velika pauza bez utakmica. Nismo imali niti jedan sparing i to bi nam mogao biti problem. Ono što ćemo sigurno učiniti jest dati sve od sebe, pružiti najbolje što možemo – kaže za hvs.hr trener Primorja EB.

Prva utakmica cijelog turnira je Primorje EB – Partizan, a ta odmah pobuđuje silno veliko zanimanje. Riječ je o susretu koji i određuje broj klubova iz jedne države u ovoj ligi sljedeće sezone. Dakle, hoće li Hrvatska ostati na 5 ili će imati klub više.

– To nam je jako bitna utakmica, naravno. Partizan danas je sasvim drukčija momčad nego prošle godine. S dolaskom Stefana Mitrovića oni su značajno promijenili kako se kaže ‘krvnu sliku’. Došao im je još i Brazilac Vergara, spominje se i jedan američki centar.  Ne znam što je sa Srđanom Aksentijevićem jer sam i za njega čuo da je jako blizu. To sve nije malo, a jasno pokazuje njihove ambicije, posebno s igračem kalibra Mitrovića. Svejedno, mi ćemo pokušati odigrati najbolje. Možda bi nam malo više odgovaralo da je ta utakmica s Partizanom kasnije, a ne odmah na početku, no tako je kako je – zaključio je uoči početka beogradskog turnira za hvs.hr, trener Primorja EB Igor Hinić.

Partizan, Šabac i Crvena zvezda

Sastav Partizana već je pobliže približio svojim izjavama trener Igor Hinić. Uistinu je daleko najveći transfer-posao napravljen dolaskom igrača lijeve strane, Stefana Mitrovića. Srpski reprezentativac je napustio grčki Apollon iz Smyrne u koji je došao ljetos, a sve stoga što je neizvjesno kada će uopće početi klupska sezona u Grčkoj. Za igrača koji se sprema za OI u Tokiju, najbitnije je igrati utakmice. Što se tiče Brazilca, Raphael Vergara Real, riječ je o mladiću koji ima iskustvo igranja u Europi. Od 2015. do 2018. je nastupao u Španjolskoj za prvaka Barcelonetu, pa onda Sant Andreu. Vergara ima 22 godine, prije četiri i pol godine je na juniorskom SP u Podgorici bio prvi strijelac prvenstva s 44 gola, a upravo je njegov napadački učinak odnosno ‘njuh’ za gol i najveća mu odlika. Očito je da je Partizan, klub koji je dugo bio u velikim novčanim problemima, počeo izlaziti iz krize.

Glede Crvene zvezde, ovaj je klub u posljednjim danima prošle kalendarske godine osvojio Kup Srbije. U finalu su boljim izvođenjem peteraca svladali kragujevački Radnički, pa malo i na tom valu uspjeha dočekuju turnir u svojem gradu. Za ovaj klub je to treći nacionalni kup u povijesti, a prvi je osvojen 2014. godine.

Vaterpolski klub Šabac je prvi dio Prvenstva Srbije završio na 4. mjestu, iza Novog Beograda, radničkog i Crvene zvezde. U međuvremenu je ondje međutim došlo do smjene na klupi. Dosadašnji strateg, trener prve momčadi, Hrvat Emil Nikolić razriješen je dužnosti, ali je ostao u klubu raditi s mlađim uzrastima. Novi je trener Anto Vasović, inače sportski direktor VK Šabac kojem će beogradski turnir biti debitantski nastup u toj ulozi.

Raspored i satnica

Četvrtak, 14. siječnja – 1. kolo:

17.00 Primorje EB – Partizan (SK 2)

18.50 Jadran – C. zvezda (SK 4)

20.40 Šabac – Mladost (SK HD)

Petak, 15. siječnja – 2. kolo:

10.30 C. zvezda – Šabac (SK 1)

Petak, 15. siječnja – 3. kolo:

17.00 Mladost – Partizan (SK 1)

18.50 Primorje EB – C. zvezda (SK 1)

20.40 Šabac – Jadran (SK 3)

Subota, 16. siječnja – 2. kolo:

10.20 Partizan – Jadran (SK 2)

12.10 Mladost – Primorje EB (SK 1)

Subota, 16. siječnja – 4. kolo:

17.00 Partizan – C. zvezda (SK 2)

18.50 Primorje EB – Šabac (SK 3)

20.40 Mladost – Jadran (SK 4)

Nedjelja, 17. siječnja – 5. kolo:

10.00 Jadran – Primorje EB (SK 3)

11.50 C. zvezda – Mladost (SK 2)

13.40 Šabac – Partizan (SK HD)