Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Vijesti / 27. svibnja 2023.

U 2 METRA – Anđelo Šetka

Proslava prvaka i kraj karijere

Kada netko, bilo da je riječ o ustanovi, udruzi, državi, ima iza sebe više od stoljeća postojanja, tada je logično da se u takvom vremenskom razdoblju mora ‘skrivati’ više ‘povijesnih dana’. Osobito velikih, posebnih trenutaka koji se duboko urežu u sjećanje i ostaju za vječnost.Vaterpolski klub Jadran iz Splita postoji 103 godine, a iz mnogih datuma klupske povijesti, sigurno će jedan za osobito isticanje ostati – 17. svibnja 2023. Tog je dana ovaj klub osvojio svoj prvi naslov prvaka Republike Hrvatske. Čast da prvi od jadranaša ponese pehar pobjednika pripao je dakako kapetanu Anđelu Šetku. To je po nama i više no dostatan razlog za „U 2 metra” pozvati baš Anđela.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX


– Da sam samom sebi crtao tu utakmicu i završetak moje karijere, ne znam bi li bio ovakav. Bi li bio ovako dobro oslikan – prvo je što je u prisjećanju na taj dan, rekao sada, s manjom vremenskom odstupnicom naš sugovornik.

– Ovo mi je bila šesta godina od mojeg povratka u Jadran. Vratio sam se u trenutku kada sam bio svjetski prvak (2017.), godinu prije olimpijski viceprvak. Vratio sam se u jedan projekt kojeg je puno ljudi započelo, iznijelo. Stvarno, šest dugačkih godina. Bilo je i sretnih trenutaka i frustracija, ali kao što sam rekao, da sam crtao ne znam bi li mogao takav scenarij zamisliti. Peta utakmica, pun Poljud, montažne tribine, a ja kapetan i dižem pehar, ispunjenje dječačkih snova… Ja se i dan-danas sjećam utakmice kada je POŠK osvojio naslov prvaka Hrvatske, a kako ne bi onda mojeg Jadrana. Predivan kraj karijere koja je bila dugačka. Ovo mi je bila 22. sezona, 30 godina sam na tom bazenu.

Photo Pasquale Mesiano/Deepbluemedia/InsidefotoDošao i otišao kao prvak

Vratili bi se na prvu Šetkinu rečenicu u kojoj Anđelo reče „…i završetak moje karijere…”. Je li to…?

– Kao što sam rekao, došao sam kao svjetski šampion, pa ću sad otići kao hrvatski. Kraj koji je trebao biti takav. Vjerujem da je vrijeme za mlađe. Fizički se ja dobro osjećam, ali to je odluka koja je u meni sazrijevala već neko dulje vrijeme. To je to od mene što se tiče vaterpola, ovog dijela, igranja i ovakvog predanog rada. Možda bi čak to napravio i prije godinu dana da nije bilo gorčine onog izgubljenog prvenstva tada. Dakle, odlučio sam ja to i ranije, ali nisam želio da i u jednom trenutku izađe priča o meni, mojoj karijeri, o ičemu osim o nama, Jadranu, našim ciljevima. Da, to je to. Kraj.

Foto HINA/ Damir SEN»AR /ds

Nećemo sada o cijeloj baš karijeri, iako je ona bila bogata, zanimljiva, dugačka i bit će trenutaka vjerujemo i još za prepričati štošta, ali vratimo se u 2017. Tog ljeta je Hrvatska prvak svijeta, tog ljeta Šetka dolazi iz Rome u Jadran, svoj matični klub. Dolazak Anđela se zapravo i preklapa s buđenjem Jadrana. Šetka je prvi veliki igrač, ‘kapitalac’ koji je ugrađen u taj bedem koji se počeo zidati iznova na Zvončacu.

– Tada je počeo taj dio priče koji je okrunjen naslovom prvaka šest godina kasnije, iako smo mi i prošle godine osvojili Hrvatski kup. Te 2017. smo došli Ivan Krapić i ja. Ma mislim, tih šest godina je simbioza puno ljudi, igrača i trenera. Proces koji je počeo s trenerom Smodlakom, pa je došao Ivan Asić, zatim nakon njega ponovo Smodlaka i evo, posljednjih šest mjeseci Jure Marelja. To je proces koji je iziskivao i neko vrijeme za uspjeh. Na kraju je, ako ćemo samo o igračima koji su kao pojačanja dolazili iz drugih sredina, okrunjen nekako s Dobudom, Bukićem, Marcelićem plus svi igrači koji su osvojili taj trofej. Moj dio je sada završio, ali Jadran nastavlja svoj put dalje.

Photo @Marcelterbals/Deepbluemedia/InsidefotoO prošloj sezoni

Spomenuli ste na početku ‘crtanje’, pa orišite nam u nekoliko riječi prošlu sezonu. Sezonu u koju ste ušli s velikih očekivanjima, visoko postavljenim ciljem, ali nije krenulo po Jadran dobro. Izgubili ste dva finala od jugaša, pa smjena trenera…

– Ne bi ja samo zadnju, već bi spomenuo i onu prije kada smo osvojili Kup. U finalu smo ‘razmontirali’ Jug, tamo pokazali da smo dobri, da mi možemo, međutim vrlo brzo smo prizemljeni u finalu tog prvenstva. Jug nas je tada izdominirao, vrlo lagano dobio 3-1 u seriji. Vratili su nas ne na početak, nego u minus. Ispostavilo se ipak da je nama to kao grupi bio samo dodatni motiv. Ova sezona je počela, sjećam se kao da je jučer bilo, s utakmicom u Gružu. Mi uvjereni u sebe, odigrali smo neodlučeno i to smo smatrali neuspjehom, ali smo rezonirali u stilu „dobro, dogodi se, ali hajde ipak mi imamo bod u gostima, doma ćemo ih dobiti i bit ćemo prvi za doigravanje”. No, onda se dogodio Superkup i stvarno potpuna nadmoć Juga. Igrao sam protiv njih zadnjih 5-6 godina, ali ove me sezone igra Juga baš iznenadila, pogotovo što kada pogledate klupu Juga, to je 4-5 golobradih mladića, 18-19 godina. Međutim, baš su oni bili ti koji su u nekim odlučujućim momentima igrali vrhunski vaterpolo. Nakon toga, gubimo i Kup i to nas je stvarno poljuljalo. To su bili teški trenuci, pa je došla i smjena trenera. Polako smo se dizali, nije to bilo bajno, ali nekako smo se probudili. Finale Premier lige je već pokazalo pravu našu sliku, odlučili su peterci. To nam je dalo potvrdu naše vrijednosti ili da smo blizu nje. Konačna je potvrda došla u najbolje vrijeme, u Splitu, na kraju Prvenstva Hrvatske.

Photo @Deepbluemedia/Insidefoto Photo @Marcelterbals/Deepbluemedia/Insidefoto


Budućnost

Anđelo Šetka sutra? Koji su, kakvi planovi? Ostajete li u Jadranu, u nekoj drugoj ulozi? U vaterpolu, izvan njega…

– Još mi je malo prerano o tomu pričati. Neka ja se malo odmorim od dosadašnjeg dijela, a onda ćemo vidjeti gdje sam odnosno jesam li potreban ljudima. Vidjet ćemo. Kako sada stvari stoje ne vidim se baš u nečemu vezanom uz vaterpolo, ali to sad tako kažem. Treba mi mali odmak, da se i meni slegnu dojmovi, pa da sagledam sve s neke druge strane. Iako, imam ja uz školovanje na Aspiri i trenersku diplomu, pa ako treba, ha, ha – zaključio je svoje gostovanje „U 2 metra” Anđelo Šetka.

No, za kraj treba pokoju ispisati o Šetki reprezentativcu. Bio je pod hrvatskim stijegom još 2006. na Europskom prvenstvu u Beogradu, ali zlatno razdoblje mu slijedi od 2013. do 2019. Anđelo Šetka je naime s Barakudama osvojio čak 14 medalja! Jedan je od najtrofejnijih naših reprezentativaca, ali i splitskih sportaša.

Iz te riznice najsjajnije svijetle svjetsko zlato u Budimpešti 2017. i olimpijsko srebro u Riju 2016.
Anđelu Šetki čestitamo na svim medaljama i uspjesima, no kao višegodišnjem seniorskom reprezentativcu sa zapaženim rezultatima na međunarodnim natjecanjima, Hrvatski vaterpolski savez mu zahvaljuje za sav nesebičan trud, sve utakmice, ostvarenja i medalje pod reprezentativnom kapicom!

Photo Pasquale Mesiano/Deepbluemedia/Insidefoto

Klupska karijera:

 • Jadran (2000. – 2007.)
 • Primorac Kotor (2007. – 2011.)
 • Primorje EB (2011. – 2016.)
 • Roma (2016. – 2017.)
 • Jadran (2017. – 2023.)

Medalje za Hrvatsku:

 • srebro na Olimpijskim igrama (Rio de Janeiro 2016.)
 • zlato na Svjetskom prvenstvu (Budimpešta 2017.)
 • srebro na Svjetskom prvenstvu (Kazanj 2015.)
 • bronca na Svjetskom prvenstvu (Barcelona 2013.)
 • bronca na Svjetskom prvenstvu (Gwangju 2019.)
 • bronca na Europskom prvenstvu (Barcelona 2018.)
 • zlato u Svjetskoj ligi (Almati 2012.)
 • srebro u Svjetskoj ligi (Bergamo 2015.)
 • srebro u Svjetskoj ligi (Beograd 2019.)
 • bronca u Svjetskoj ligi (Ruza 2017.)
 • bronca na FINA kupu (Almati 2014.)
 • zlato na Mediteranskim igrama (Mersin 2013.)
 • zlato na Europa kupu (Rijeka 2018.)
 • srebro na Europa kupu (Zagreb 2019.)

Klupski trofeji:

 • prvak Europe (Primorac, 2009.)
 • Europski Superkup (Primorac 2009.)
 • prvak Hrvatske (Primorje EB 2014. i 2015.; Jadran 2023.)
 • Hrvatski kup (Primorje EB 2013., 2014. i 2015.; Jadran 2022.)
 • Jadranska liga (Primorje EB 2013., 2014. i 2015.)
 • prvak Crne Gore (Primorac 2008.)
 • Crnogorski kup (Primorac 2009.)