Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija, Vijesti / 15. svibnja 2020.

Tucak: Niti jedna reprezentacija na svijetu nema takvu budućnost kao Hrvatska

IVICA TUCAK Hrvatski izbornik

 

Niti jedna reprezentacija na svijetu nema takvu budućnost kao Hrvatska

 

Prvi prvoligaški klubovi u Hrvatskoj počeli su trenirati u bazenima prije gotovo tri tjedna, kao apsolutno prvi u Europi u ovo doba borbe protiv koronavirusa. Ujedno, Hrvatska je jedna od rijetkih država koja se priprema i za nastavak nadmetanja. Pa ipak, jedna momčad zasad još uvijek miruje. Dok su ovog tjedna na okupu reprezentacije Grčke i Crne Gore, a tjedan dana ranije i reprezentativci Mađarske, prvaka Europe, Barakude još nisu na zajedno. Barem ne svi zajedno. Naši reprezentativci rade po klubovima, a činjenica je i da još gotovo godinu dana neće biti reprezentativnih natjecanja, pa ipak… kakvi su planovi hrvatskog izbornika po ovom pitanju?

– Nedavno sam svoj stav iznio i Perici Bukiću kao predsjedniku Stručnog savjeta Hrvatskog vaterpolskog saveza, a to je i inače stav koji ću iznijeti tom tijelu, da nama bez obzira što nema natjecanja, okupljanje reprezentativaca treba – naglašava Ivica Tucak, izbornik Barakuda.

– To je u ovom trenutku, a i inače, želja svake nacionalne vrste. Imati što više zajedničkih dana priprema, okupljanja. To je i moja želja kao izbornika da se što prije okupimo, da čim više budemo zajedno jer jednostavno imajući u vidu da ove godine neće biti utakmica Svjetske lige, da su otkazane Olimpijske igre za predstojeće ljeto i da će nam prvo natjecanje biti predolimpijski kvalifikacijski turnir u veljači sljedeće godine, mi moramo imati što je više moguće zajedničkih dana priprema. Želim trening-utakmice, pokušati napraviti neki sparing između nas, a ako bude moguće u dogledno vrijeme sparirati i s nekom jakom reprezentacijom. U tom sam smislu već razgovarao s kolegom Dejanom Savićem, izbornikom Srbije, pa s Alessandrom Campagnom u Italiji itd. Nemamo puno mogućnosti i vremena. Ono jedino što je za nas dobro da igrači treniraju, rade u klubovima i da se nastavlja nacionalno prvenstvo. Oni sada znaju za što treniraju.

Izbornik Tucak je po tom pitanju i iznio neki okvirni plan.

– Imamo u planu i prije početka prvenstva, koncem svibnja okupiti reprezentaciju 4-5 dana u Zagrebu, a potom čim završi Prvenstvo Hrvatske, početkom kolovoza iskoristiti taj mjesec za treninge, sparing. Bude li moguće, učinit ću sve da budemo skoro pa i cijeli kolovoz na okupu.

Jeste li obavili razgovore s nešto starijim igračima za koje se pretpostavljalo da bi nakon očekivanih Igara u Tokiju 2020. možda i okončali reprezentativnu karijeru? Sada su Igre pomaknute, možda se i tu nešto promijenilo?

– Ne, nisam obavio te razgovore jer to nisu razgovori za telefon. Čekam da se okupimo. Što se mene tiče, ja bih želio da olimpijski ciklus koji je sada pomaknut za jednu godinu, završimo s igračima s kojima smo i započeli. E sad, hoće li ti isti igrači kojih nema puno, ali imamo ih nekolicinu koji su u već nekim godinama, kada o igranju govorimo, iskazati daljnju motivaciju, želju igranja za hrvatsku reprezentaciju, vidjet ćemo. Što se mene tiče nema nikakvih problema, naravno! Ukoliko ima nekih zahtjeva s njihove strane, opet moramo sjesti. Zato kažem da to nisu razgovori koji se vode putem mobitela. Primarna je njihova želja igranja za Hrvatsku, pa makar to bilo i još samo godinu dana, do Igara u Tokiju 2021. – veli izbornik Tucak.

Jeste li zato osobno razgovarali s vodstvom HVS-a što se vašeg ugovora tiče?

– Načelno smo nešto telefonski razgovarali, ali dok Stručni savjet i Upravni odbor to ne potvrde ili ne iznesu stav… Moja dužnost izbornika traje do konca kolovoza i ja se tako i ponašam. Morat ćemo sjesti zajedno i po tom pitanju. Ja želju, to sam rekao u nekoliko navrata, imam, te ukoliko će takva želja biti obostrana bit će mi drago. Ako ne, Bože moj, život će ići dalje, hrvatskog vaterpola će biti i dalje i s i bez Ivice Tucka. Ja nisam čovjek koji će sebe ikada staviti ispred interesa hrvatskog vaterpola – naglasio je Tucak.

U međuvremenu je kapetan reprezentacije Andro Bušlje napustio Pro Recco gdje je igrao vrlo malo, samo utakmice Lige prvaka jer je takav bio dogovor. Vi ste cijelo vrijeme spominjali kako vam nije drago što takav igrač igra tako malo. Jeste li onda sada zadovoljniji što je napustio Recco jer je za očekivati da će u novoj sredini, ma koja to bila, imati daleko veću minutažu?

– Prvo, žao mi je što je došlo do raskida suradnje Bušlje i Pro Recca jer mislim da je to klub koji u financijskom dijelu sigurno može dati najviše svakom igraču, pa tako i Andri. Što se tiče ovog drugog dijela, Andro sigurno nije imao ondje takvu minutažu i ulogu koju je po meni trebao imati. Ne bi si doduše dao za pravo ulaziti u raspravi zašto je tako bilo, ali će mi sigurno biti drago ako pronađe sredinu u kojoj će više igrati. Bilo bi mi još draže ako to bude neki klub iz Hrvatske. Zato jer silno poštujem hrvatske trenere i znam kako se radi u Hrvatskoj, te bi onda tu Bušlje, što se optimalne spreme tiče bio najspremniji. Naravno, treba poštivati njegovu želju, financijski aspekt bilo kojeg ugovora.

Mislite li da činjenica što su hrvatski klubovi i igrači prvi krenuli s treninzima, da već govorimo i o nastavku natjecanja, u konačnici našem vaterpolu daje neku početnu prednost pred konkurencijom?

– To je nešto što svakako treba uzeti u obzir, ali ima i nešto što stalno govorim posljednje vrijeme, pa i prije koronavirusa i stanke. Mi smo jedna od rijetkih reprezentacija koja uistinu ima pravo gledati svjetlo u blisku budućnost, nakon Igara u Tokiju. Niti jedna reprezentacija nema takvu poziciju kakvu imamo mi! Niti jedna reprezentacija neće raditi tako malene promjene poput nas, bilo tko da sutra bude na klupi hrvatske reprezentacije. Zato jer će svatko poštovati ovo što je sada trend. Mi smo napravili ogroman posao uvođenjem puno mladih igrača. Počevši od vratara Bijača i Marcelića, do lijeve strane Vukičevića, Fatovića i Bukića, bekova Macana, Benića, da ne nabrajam dalje i Burića i mlađe. Desno imamo Miloša. Centri sigurno mogu izdržati još koju godinu, plus mladi Lozina koji “kuca” potpuno opravdano na vrata. Prema meni dakle, niti jedna reprezentacija na svijetu nema takvu budućnost kakvu ima hrvatska reprezentacija! Tako da u kontekstu cijele ove korona-situacije, ovo je samo dodatni plus, da igrači rade, treniraju, igraju. Oni su u trenažnom procesu, ali procesu gdje imaju motiv i znanje za što treniraju. To je jako bitno. Možete trenirati i mjesec dana, ali ako ne znate zašto… Ovdje će imati naše državno prvenstvo, koliko znam igrat će se i završni turnir Regionalne lige. Prema tome, mislim da će ljeto biti totalno ispunjeno. Pridodamo li na to i kolovoz za koji planiramo okupljanje reprezentacije, onda smo mislim u jednoj jako povoljnoj situaciji – za hvs.hr je rekao izbornik hrvatskih seniora Ivica Tucak.