Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Svjetsko prvenstvo, U20 reprezentacija / 6. September 2021.

Trener Vjeko Kobešćak nakon SP u Pragu

Protekle nedjelje u Pragu je završeno Svjetsko prvenstvo za uzrast do 20 godina. Za najveći dio igrača koji su sudjelovali na ovom turniru, pa tako i za cijelu hrvatsku vrstu, to je bio posljednji turnir mlađih uzrasta. Ovi dečki sada su ‘veliki’, odnosno u cijelosti seniorski igrači. Najbolje od njih sada je za očekivati (oni sami se za to moraju pobrinuti) u programu seniorske nacionalne momčadi.

Podsjetimo, hrvatska je reprezentacija u Pragu u konačnici zauzela 5. mjesto. Nije medalja što je uvijek cilj svih hrvatskih vrsta, ali općenito gledano sigurno nije ni potpuni neuspjeh. Bilo je nekih vrlo dobrih, pa i odličnih utakmica, velikih pobjeda. Strogo i kruto statistički gledano, u 7 utakmica ostvareno je 6 pobjeda i 1 poraz. Problem je samo što je taj jedan jedini posrtaj, bio baš onda kada to ponajviše ‘boli’, u onom stupnju natjecanja koji vas ‘gura’ u krug potencijalnih medaljaša ili pak spušta u borbu za poredak ispod 5. mjesta. Činjenica da su naši mladići izgubili tu jedinu utakmicu od kasnijeg prvaka svijeta (Srbija), može biti određena doza utjehe, ali prije bi naveli slabašne utjehe. U biti one koja mora potaknuti ovu našu generaciju mladića da se sljedeći put za istog suparnika spreme još bolje, a za to će valjati raditi, trenirati svakodnevno i u svojim klubovima, još više i napornije. Bez rada i znoja, u sportu nema kasnijeg veselja i nagrada.

Prije Svjetskog prvenstva u Pragu, izbornik ove generacije, Vjekoslav Kobešćak naveo je da će čak i veći dobitak od moguće medalje na praškom turniru, biti spoznaja da su Barakude ili seniorska vrsta dobili kojeg igrača više koji bi kandidirao za širi popis, za kapicu A vrste. Stoga smo priupitali trenera Kobešćaka, kakav je pogled, kakvo stanje nakon Praga?

– Mislim da smo uspjeli u tomu odnosno držim da zaista svi igrači zaslužuju da ih se uzme u obzir u budućnosti – javno ističe prvi čovjek našeg stručnog stožera momčadi do 20 godina.

– Neće jasno svi ovi igrači postati seniorski reprezentativci. To se nikada i u niti jednoj reprezentaciji bilo koje države nije dogodilo. Međutim, mislim da svi igrači iz ove momčadi zaslužuje biti u recimo nekoj B reprezentaciji. Bilo bi po meni korisno kada bi oformili takvu, B reprezentaciju koju bi činili igrači koji su tu negdje, između A i ove do 20 godina. Mislim da bi za njih jako korisno bilo kada bi ovo baš godište sljedeće godine ipak imalo nekoliko mjeseci rada, okupljanje, neki turnir, Svjetsku ligu..

Postoji i trenerovo dosta logično obrazloženje zašto bi to bilo dobro.

– U ovoj dobi, kao i onoj mlađoj, se razvija kompletno sve. Od tijela do glave. Mislim da imaju još puno toga za naučiti. Ovo je generacija koja nije bila puno ili gotovo ništa zajedno. Njih je isto zakačila pandemijska 2020. godina u kojoj natjecanja uopće nije bilo i zato smo imali i dosta dugačke ljetne pripreme. Mislim da smo postigli među njima i koheziju, ustanovili i igru. Ja se nadam da će to sada oni i usaditi u sebe. Neki među njima su na ovom turniru i sazreli – istaknuo je Vjekoslav Kobešćak, trener Hrvatske do 20 godina.

Svi rezultati Hrvatske na SP u Pragu

1. kolo: Hrvatska – Argentina 20:7

2. kolo: Hrvatska – Italija 13:12

3. kolo – slobodni

4. kolo: Hrvatska – Uzbekistan 31:1

5. kolo: Hrvatska – Rusija 13:5

Četvrtfinale: Hrvatska – Srbija 10:12

Poredak 5.-8. mjesta: Hrvatska – Grčka 20:12

Za 5. mjesto: Hrvatska – Španjolska 12:8