hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija, Olimpijske igre / 25. srpnja 2021.

TOKIO 2020. – Trijumfalan ulazak u Igre


Hrvatska je uvjerljivo i očekivano pobijedila Kazahstan u 1. kolu skupine B Olimpijskih igara u Tokiju 23:7 (4:1, 6:3, 8:1, 5:2)

Nije da je pobjeda iznenađujuća, jasno, ali kao što smo i najavljivali prije početka olimpijskog turnira, “radovat ćemo se svakom golu i pobjedi”, pa tako se onda opravdano ima razloga veseliti trijumfalnim ulaskom Barakuda u olimpijski turnir Igara u Tokiju.

Niti jednog trenutka nije bilo dvojbe kako bi utakmica mogla završiti, a jedino je otvoreno bilo pitanje s kojim će rezultatom biti okončan susret. 

Ono što je u ovakvoj utakmici bilo bitno jest svladati suparnika, sa što manje stresa, tjelesnog zamora i dakako bez ozljeda. U svemu smo uspjeli. Izbornik je uspio u solidnoj mjeri ne odveć minuta ‘držati’ u igri kapetana Bušlju, pa i Macana, Vrlića, Obradovića, Lončara. Puno rotacija u kojima međutim nije trpjela igra, još manje rezultat. 

No, zato se jest solidno raspucala vanjska linija – Joković 5, Bukić 4, Obradović 3, Fatović 3, ali i Vukičević i Garcia po 2 gola. Odlično za ‘naštimati ruku’. Još jedna pozitivna crta s uvodne utakmice protiv Kazahstanaca jest i da je pobjeda osigurana brzo, već u prvoj četvrtini, ali i da se Hrvatska od prve sekunde nametnula autoritativno. Čisto za svaki slučaj, da suparniku pokažemo gdje su, protiv koga igraju.

Joković 1:0, Bukić 2:0, Fatović iz peterca 3:0, pa Garcia 4:0! Tako je bilo već na ulasku u osmu minutu. Do poluvremena 10:4, a u trećoj četvrtini potpuni ‘potop’ azijatske momčadi. Tu je dionicu Hrvatska riješila u svoju korist čak 8:1, te je tu već bilo sasvim jasno naznačeno da nam se sprema rekord.

Sljedeću utakmicu Barakude će odigrati u utorak, 27. srpnja protiv Australije s početkom u 12.50 sati.

TOKYO, JAPAN – JULY 25: Lovre Milos of Croatia during the Tokyo 2020 Olympic Waterpolo Tournament Men match between Team Croatia and Team Kazakhstan at Tatsumi Waterpolo Centre on July 25, 2021 in Tokyo, Japan (Photo by Marcel ter Bals/Orange Pictures)

Najviša hrvatska pobjeda na OI

Nikada više kao protiv Kazahstana u Tokiju. Nikad više nije hrvatska reprezentacija postigla pogodaka u jednoj utakmici na nekom olimpijskom turniru, ali jednako tako i nikada većom gol-razlikom nije svladan suparnik u povijesti svih naših nastupa na Igrama. To je također učinak ovih 23:7 protiv Kazahstana.

Do Tokija, najviša pobjeda Hrvatske na olimpijskim igrama bila je 12:1 protiv Egipta na OI u Ateni 2004.

Jubilarna 30. olimpijska pobjeda Barakuda

Postoji i još jedan rekord. Slavlje nad Kazahstanom je jubilarna, 30-ta pobjeda Barakuda na olimpijskim turnirima, od Atlante ’96. pa do eto sada Tokija, 20. Ukupno 48. utakmica i 30. pobjeda. Idemo dalje…

IZJAVE


Ivica Tucak, hrvatski izbornik:
– Nama je bilo bitno ući u utakmicu s pobjedom. Sasvim je jasno kako postoji silno velika razlika u kvaliteti između nas i Kazahstana. Odradili smo jednu rekao bi dobru utakmicu. U načelu, za nas zapravo tek od sada počinje olimpijski turnir. Sad nam je sve žarište pozornosti na Australiji koja nas čeka u utorak. Protiv Kazahstana sam želio što je moguće više rotirati igrače. Prvenstveno mislim na vanjske igrače koji će morati popunjavati igru i beka. To je bilo OK manje-više.


Luka Bukić:
– Prva utakmica, malo lakši ili u biti, dosta lakši suparnik. Mislim međutim da smo sve to jako dobro iskoristili, kako bi podignuli samopouzdanje, dobro otvorili odnosno ušli u turnir
Maro Joković:

– Dobro da nam je na samom ulasku u turnir bila jedna ovakva, malo lakša utakmica. Malo smo osjetili atmosferu, bazen, lopte. Dobra priprema za ono što nas čeka protiv Australije. U svakom smo trenutku i dijelu kontrilirali utakmicu. Znam da nam suparnik nije bio baš na nekoj razini, ali za početak jako dobro.