hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija, Olimpijske igre / 26. srpnja 2021.

TOKIO 2020. – Protiv Australije za četvrtfinale (utorak, 12.50)

Barakude u utorak imaju novi ispit, drugu utakmicu olimpijskog turnira u Tokiju. Onu drugu u kojoj bi u slučaju pobjede po svemu sudeći osigurali prolazak skupine ili ulazaka u četvrtfinale. Odnosno, kako bi izbornik Tucak rekao – ‘bila bi premošćena prve od planirane četiri stepenice’.

– Pobjeda bi nam matematički osigurala prolazak u četvrtfinale, ali bit će tu još svega na turniru. Tek je početak – veli Maro Joković u osvit nove utakmice u Tokiju i dodaje.

– Igraju potpuno drukčije od mnogih momčadi. Očekujem jako tešku, fizički zahtjevnu utakmicu, “lavovsku” borbu za svaki djelić bazena.

S Kazahstanom smo, sasvim očito i već ranije naznačeno, odigrali posljednju (u biti i jedinu) laganu utakmicu na olimpijskom turniru. Svaka sljedeća može biti samo sve teža. Prije dvije godine je Hrvatska iznenađujuće lagano i s čak 10 golova razlike, u skupini Svjetskog prvenstva u Gwangjuu pobijedila Australiju. Sada je malo teže očekivati takav epilog. U konačnici, Australci baš poput Amerikanaca i u svakom sportu, uvijek imaju sasvim drukčiji pristup prema olimpijskim igrama i svim drugim natjecanjima. Na Igrama nema podbačaja. Može biti manje dobrih dana, ali fizički i psihički će doći maksimalno spremni. Uostalom, hrvatski strateg na klupi Australaca, naš Elvis Fatović koji se upravo tokijskim turnirom oprašta od Australije, budući da preuzima momčad španjolskog prvaka Barcelonetu, sam je nedavno u razgovoru za web stranicu Australskog vaterpolskog saveza naznačio kako igrače, gotovo pa cijelu momčad ima na okupu već više od godinu dana. Dostatno upozorenje.

– Australija je i dalje izuzetno fizički jaka, čvrsta i plivački sjajna momčad. Znamo koja je njihova najveća snaga ili odakle prijeti ponajveća opasnost, a to je ulazak drugog centra odnosno igrača na 2 metra u napadu. To ćemo morati spriječiti – kratko će uoči ogleda s Australcima naš izbornik Ivica Tucak.

Ono što je najbitnije uoči utakmice je da je stanje u našoj izabranoj vrsti – OK. Bez problema, bolova, ozljeda, bolesti… Samo neka tako ostane.

Što se Australaca pak tiče, ponajveća izmjena u njihovom sastavu u odnosu na primjerice Svjetsko prvenstvo 2019. je izostanak centra Joe Kayesa koji je prije gotovo godinu i pol dana, s izbijanjem koronavirusa odnosno pandemije, otišao iz Pro Recca, vratio se doma i… ondje ostao. S tim da nije samo iz Pro Recca otišao, nego moda i iz vaterpola. Iz reprezentacije definitivno, te je zato u sastavu jedan… Splićanin.

Goran Tomašević (rođen 1990.), nakon studija u SAD, pa malo igranja i u Brazilu, od početka ove godine je australski reprezentativac. Može odigrati i na mjestu braniča, snažan, ali brz, odličan plivač, ali i opasan strijelac. No, koliko god opravdano hvalili snagu i kvalitetu australske momčadi, imaju oni i nekih nedostataka koji su vidljivi već duže vremena. Zemljopisan udaljenost Australije od ostatka svijeta ima za danak i manjak utakmica, natjecanja, što za sobom povlači manjak iskustva. Tu leži solidna prednost Hrvata, kao i svake europske momčadi u srazu s Australijom. Iako dakako, ne valja se baš odveć na to oslanjati.

Utakmica Australija – Hrvatska (službeno smo ‘gosti’), počinje u utorak, 27. srpnja u 12.50 sati po našem vremenu i dakako uz prijenos na HTV 2.

Hrvatska – Australija

Omjer na olimpijskim igrama

3   2  0  1  28:22

Ukupan omjer

43   33  2  8  413:319

Joković naš najbolji olimpijski strijelac

Igor Hinić će sigurno još neko vrijeme biti nedostižan na ljestvici Barakuda s najviše nastupa, odigranih utakmica na olimpijskim igrama. Današnji trener Primorja EB, div s Kantride na olimpijskim je igrama pod hrvatskim stijegom odigrao čak 34 utakmice. No, u Tokiju smo dobili najboljeg strijelca za Barakude na olimpijskim turnirima.

S 5 pogodaka protiv Kazahstana, Maro Joković je došao do brojke od 32 gola (u 25 utakmica), a time je za 1 gol prestigao Sandra Sukna. Aktualni pomoćnik izbornika Tucka postigao je 31 gol (u 16 utakmica), te je na drugom mjestu. ‘Bronca’ pripada još jednoj legendi, Dubravku Šimencu s 28 pogodaka u 23 utakmice. Napominjemo kako se ovdje radi samo o golovima postignutim za Hrvatsku dakako, budući da je Šimenc igrao i na OI u Seoulu 1988., prije izborene nezavisnosti naše domovine.

Parovi i satnica 2. kola vaterpolskog turnira – utorak, 27. VII.

03.00 Južna Afrika – SAD (A)

04.30 Crna Gora – Španjolska (B)

07.00 Kazahstan – Srbija (B)

08.30 Italija – Grčka (A)

11.20 Japan – Mađarska (A)

12.50 Australija – Hrvatska (B)