hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija, Olimpijske igre / 27. srpnja 2021.

TOKIO 2020. – Poraženi od Australaca

Na osiguravanje prolaska skupine ili ulazak u četvrtfinale olimpijskog turnira, morat ćemo izgleda ipak pričekati još koji dan. Pobjeda Australije nad našom izabranom vrstom, poremetila je dakako planove hrvatskog reprezentativnog tabora, izbornika i igrača, jer smo u nekim kalkulacijama još uoči odlaska u Tokio računali na 4 boda iz prve dvije utakmice što bi matematički po svemu sudeći jamčilo ulazak među 8 najboljih. No, ljepota sporta je u njegovoj ipak nepredvidljivosti, pa sada uostalom ispada da možda u B skupini niti 4 boda neće nužno biti dosta za prolazak skupine.

Australija koju vodi hrvatski stručnjak Elvis Fatović, ruku na srce, odigrala je zaista dobro, iskažnjavala sve propuste u našim redovima, a do maksimuma su izvukli svoje komparativne prednosti. Slijedom toga, pobjeda suparnika od 11:8 u utakmici u kojoj su najvećim dijelim i vodili (još od sredine prve četvrtine), a u dva navrata i s 4 gola razlike (7:4 i 10:6), zaslužuje samo jedno – čestitku.

S druge strane, naši igrači nisu dali ni približno onoliko onoga koliko objektivno vrijede i znaju. Bilo je propusta u obrani, teškoće s branjenjem šuta iz vanjske linije Australaca, ali najviše manjkavosti su Barakude pokazala u napadu. Uostalom, sam je izbornik Tucak nakon utakmice u kamere HTV.a utvrdio kako je “napad bio sterilan”.

Hrvatska je samo u jednom trenutku vodila, na samom začetku susreta, nakon što je Joković iskoristio ili u gol pretvorio kazneni udarac. Već malo nakon toga, u samo dvije minute, Australci su postigli tri uzastopna pogotka za vodstvo 3:1. Do kraja prve četvrtine preko Lorena Fatovića i Paula Obradovića, uspjeli smo izjednačiti na 3:3 i to j bio zadnji još za nas pozitivan rezultat.

U drugoj četvrtini niti jedan hrvatski gol, u trećoj pogodak tek sredinom te dionice, odnosno više od 12 i pol minuta je proteklo bez našeg gola. Australija je to kaznila i prvi put povela s 4 razlike (7:3). Ipak, budi se nada jer do kraja ove četvrtine golovima Fatovića i dvaput Jokovića sustižemo prednost suparnika, smanjujući na 7:6 za Australiju. Nada je definitivno ugašena do sredine zadnje četvrtine u kojoj je Australija ponovo povela s 4 gola prednosti (10:6) i to je bio već signalom kako ćemo nažalost u 2. kolu turnira u Tokiju prvi, nadamo se i jedini put, osjetiti gorčinu poraza.

Poraz kao i svaki, u sportu nije željena, ali ni nepoznata pojava. Ono ipak što je važno jest ne klonuti duhom i gubiti glavu. Ima još dosta utakmica do kraja turnira, pa tako i u skupini. Uostalom, nije neka utjeha, ali nakon dvije odigrane utakmice, po jedan poraz imaju i momčadi kao što Mađarska, Crna Gora i Srbija.

Upravo je Crna Gora naš sljedeći suparnik. Utakmica 3. kola olimpijskog turnira. Hrvatska – Crna Gora, na rasporedu je u četvrtak, 29. ovog mjeseca u 8.30 sati po našem vremenu i jasno uz prijenos na HTV 2.

IZJAVE

Izbornik Ivica Tucak:– S ovim smo si porazom dosta zakomplicirali svoj život ovdje u Tokiju. No, još ima puno toga, tri utakmice u skupini. Što se ove utakmice tiče, moram reći da smo ju sasvim zasluženo izgubili. Ušli smo u ritam koji nama apsolutno nije odgovarao, razbranili smo njihovog vratara. Suparniku čestitam, a na nama je što prije se pribrati, “resetirati” kako se kaže. Da je ovo jedna dobra, opasna lekcija, to je točno. Nama će već Crna Gora odnosno sljedeće naša utakmica protiv njih dati određene odgovore. Ukoliko se tu uspijemo dignuti, a morat ćemo, onda se dosta toga opet mijenja. Ima još dosta za odigrati na turniru. Ključ ovog poraza je sigurno sterilna igra u napadu koja je bila uvjetovana njihovim jakim presingom. Čak smo se možda i korektno branili, ali ono što nije bilo dobro je napad. Ovo nije bilo dobro izdanje, ali nema puno plakanja. Slijedi vrlo brzo nova utakmica, još teža sa suparnikom koji je dobio Australiju. Makar, da je gorka pilula, poraz koji peče, to je istina.


Andro Bušlje:– Možemo možda govoriti da je iznenađujući poraz, iako neovisno tomu što smo se mi nadali pobjedi, Australija je odlična momčad. Oni su nas nadigrali baš u svakom pogledu i posvuda. U obrani i u napadu, nema što drugo za reći nego im čestitati jer su Australci bili bolji, dosta bolji nego mi. Ne znam što više pametno reći. U prvoj četvrtini smo se još držali, ali u drugoj smo im poklonili dosta prilika, sve su ih iskoristili, u trećoj se četvrtini i odvojili dosta. Iako smo ih skoro bili stigli na kraju treće četvrtine, kako se utakmica bližila kraju, tako su oni bili bolji, podizali prednost. Dosta loša naša utakmica, ali moramo ju zaboraviti što prije jer tri su još utakmice u skupini pred nama i moramo svaku pobijediti ako mislimo ići dalje

Loren Fatović:

– Nije se završilo onako kako smo zamišljali, no dobra stvar je to što imamo vremena za ispravak. Nismo igrali dobru obranu kao niti igrača manje. Radili smo neke neshvatljive pogreške iz kojih su oni zabijali lagane golove. Kriteriji suđenja su takvi kakvi jesu, što smo znali. Australija je danas uzela dva zaslužena boda, no mi ćemo sigurno pronaći snagu i izvući maksimum kako bi prošli skupinu. Kvalitetu koja nam je potrebna da se izvučemo iz ove teške situacije mi imamo.